• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA liga bez mjesta u Evroligi od 2020!

Autor mondo.rs

Dioničari kompanije "ECA", koja upravlja elitnim kontinentalnim takmičenjem, u četvrtak su donijeli veoma važne odluke, koje se itekako tiču i ex-YU regiona.

 Evroliga-promjene-od-2020-ABA-liga-nema-vise-direktan-plasman Izvor: MN PRESS

Evroliga ponovo mijenja ruho!

Na sastanku dioničara "ECA" (Euroleague Commercial Assets), održanom u Minhenu, odlučeno je da elitno klupsko takmičenje i poslije ove sezone broji 18 klubova, ali je značajno promijenjen način na koji će neki klubovi sticati pravo učešća u Evroligi.

Od naredne sezone domaće lige više NEĆE biti kvalifikacione za Evroligu, pa tako ni šampion ABA lige neće imati garantovano mjesto među najboljima na "starom kontinentu".

Četiri mjesta koja su bila rezervisana za prvaka ABA lige i najbolje timove Španije, Njemačke i VTB lige, ne računajući vlasnike "A" licence, biće pretvorene u tri "vajld karda" i direktnu "vizu" za finalistu Evrokupa.

Struktura Evrolige u sezoni 2020/21 biće, dakle, ovakva:

- 11 "A" licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani)

- 2 dvogodišnja "vajld karda" (Bajern, Asvel)

- 3 jednogodišnja "vajld karda"

- 2 kluba iz Evrokupa (šampion i vicešampion)

Ovo praktično znači da je ABA liga izgubila najjaču dimenziju svog takmičarskog značaja i da će borbe za trofej od predstojeće sezone biti lišene napetosti koja je obilježila brojne plej-of serije, prije svega između Crvene zvezde i Budućnosti ove i prošle godine.

Nema nikakvih garancija ni da će tim koji osvoji ABA ligu imati prednost u odnosu na konkurente iz regiona kada se u Barseloni bude rješavalo ko će igrati Evroligu. Važnije od sportskog rezultata biće pregovaračka moć, finansije i ko zna šta još.

Iz promjene propozicija profitiraće Evrokup, koji je poslije mnogo godina konačno dobio prohodnost za još jedan klub i treba očekivati da drugo po značaju evropsko klupsko takmičenje već od jeseni bude mnogo žešće i atraktivnije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC