• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci dočekali šansu: Mlada Srbija potopljena!

Autor mondo.rs

Bez sedmorice asova, ali i fer suđenja u prve tri četvrtine, "delfini" selektora Dejana Savića pokušavali su da se vrate sa 2:7, ali nisu uspjeli. Španija ide u polufinale Svjetskog prvenstva.

Podmlađena, na trenutke zbunjena, potom prkosna i rasplivana vaterpolo reprezentacija Srbije započela je put ka zlatu na Olimpijskim igrama 2020. porazom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2019. godine.

Odluku Dejana Savića da u Južnu Koreju povede tim bez sedmorice olimpijskih šampiona iz Rija, ali tek nakon neprijatno uočljive podrške sudija Mihela Cvarta iz Holandije i Jorgosa Stavridisa iz Grčke, ovog utorka ujutru u Gvangdžuu iskoristio je iskusan tim Španije naviknut na poraze i eliminacije poslije duela sa Srbima.

Ovog puta bilo je drugačije, iako je Savićev srčani tajm-aut na 2:7 pred kraj prvog poluvremena umalo uveo meč u neizvjesnu završnicu: Srbija - Španija 9:12 (1:2, 2:5, 4:3, 2:3)!

Vaterpolo tim Srbije, čiji je UNIQA zvanično osiguranje, posljednji put je ispao u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2013. godine u Barseloni, kada su srpske vaterpoliste eliminisali Crnogorci. Prije toga osvojeno je zlato i srebro, posle toga zlato i bronza.

Srbija:Rističević (8/20 odbrane/šutevi), Mandić, V. Rašović (0/1 golovi/šutevi), Ranđelović, Ćuk (0/6), Lazić (0/1), Vico (1/2), Dedović (1/2), Jakšić (1/3), Drašović (1/1), Stojanović (1/4), S. Rašović (4/7), Dobožanov. Selektor: Savić.

Španija:Lopez-Pinedo (12/21 odbrane/šutevi), Munariz (2/3 golovi/šutevi), Granados (1/5), De Toro (1/1), Kabanas (1/1), Larumbe (1/2), Baroso (1/2), Fernadez (2/2), Tahulj (2/4), Perone (0/2), Malarač (1/8), Bustos (0/1), Lorio. Selektor: Martin.

Strahinja Rašović predvodio je pokret otpora favoritu sa četiri gola, međutim serija isključenja njemu i saigračima tokom prvog poluvremena i jednog dijela treće dionice davala je rivalu prednost koju bez Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Milana Aleksića, Duška i Gojka Pijetlovića, kao i Stefana i Branislava Mitrovića nije bila dostižna u drugom dijelu meča.

U nekoliko navrata srpski tim imao je napade na "minus 3", sudijski par poništio je i kapitenu Milošu Ćuku golčinu za 4:7 pred odlazak na odmor, što bi dosta značilo u jurnjavi sa rivalom koja je uslijedila.

Ipak, treba reći i da je Savićev tim ušao u ovaj duel u grču, da je za prvih 14 i po minuta postignut samo jedan gol i da su srpski igrači u nekoliko navrata u trećoj i naročito četvrtoj četvrtini pravili početničke greške pomažući Martinovom timu da prođe dalje.

Španci će se u četvrtak od 10 časova boriti za plasman u finale sa pobjednikom meča Hrvatska - Njemačka, rasterećeni saznanjem da su ovog utorka prekinuli crnu seriju rezultata u duelima sa Srbijom.

Prošle godine u finalu Evropskog prvenstva u sred Barselone, "delfini" su do četvrtog uzastopnog zlata stigli pobjedom protiv Španije na peterce, baš kao što je bilo i 2009. u finalu Svjetskog prvenstva u Rimu.

Srbija je plasman u četvrtfinale obezbijedila kao pobjednik Grupe A u kojoj je poslije remija sa Crnom Gorom (10:10), deklasirala Južnu Koreju (22:2) i nadigrala Grčku (9:3). Pred "delfinima" je borba za plasman od 5. do 8. mesta.

U međuvremenu, Srbija je ovog rivala pobjeđivala na Evropskom i Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, četvrtfinalu Olimpijskih igara u Riju, četiri puta u nizu u Svjetskoj ligi, itd, itd.

Došao je dan kada su oni bili bolji, a srpski tim imaće priliku da dokaže suprotno već narednog ljeta u Tokiju u koji će otputovati u najjačem sastavu kao zvaničan olimpijski šampion, ali i prvak Evrope i osvajač Svjetske lige. 

Svjetsko zlato pripašće konkurentima...

Rezultati četvrtfinala:

Srbija - Španija 9:12

Hrvatska - Njemačka 8.30

Mađarska - Australija 10.00

Italija - Grčka 11.30

KAKO JE TEKAO MEČ

"Delfini" selektora Dejana Savića pomalo nervozno i rastrzano su ušli u duel sa starim rivalom, koji je uz seriju isključenja srpskih vaterpolista u prvoj četvrtini stigao do dva gola prednosti i imao više akcija za 0:3, no tada je Strahinja Rašović pogodio iz jedne lijepe akcije i "upisao Srbiju" na semafor.

Druga četvrtina donijela je dvije dobre akcije Španaca na centra, Tahulja, koji je izdržao srpske bekove na leđima i odveo svoj tim do tri gola prednosti.

U tim trenucima ni Rističević nije uspijevao da pronađe ritam na golu, pa ga je u dva vezana napada savladao i Munariz za pet golova prednosti.

"Bukvica" koju je ekipi održao Savić na tajm-autu na "minus 5" odmah je dala rezultat, u akciji sa igračem više Rašović je sa lijeve strane pogodio pored motivisanog Lopez-Pineda, međutim čim su vaterpolisti otplivali na drugu stranu bazena uslijedilo je novo isključenje i novi gol. Ovog puta Larumbe je "zakucao" loptu u mrežu.

Da vremena ima, ima, a da li ima vjere, snage i kvaliteta - vidjećemo. Uglavnom, poslije jednog gola za 14 i po minuta igre, Srbija je dala dva u dva napada. Ovog puta Jakšić je sa centra potopio Lopez-Pineda fintom pa autoritativno zakucao loptu u mrežu.

Međutim, kada je na šest sekundi do poluvremena Ćuk iz faula zakucao loptu u špansku mrežu, začula se pištaljka i dosuđen je... kontra faul Ćuka! "Delfini" će u drugi dio meča ući sa četiri umjesto tri gola zaostatka.

Kabanas je otvorio drugo poluvrijeme golom sa centra, na šta je Drašović odgovorio lijepim golom za 4:8, ali je u narednom napadu uslijedilo ne jedno, već dva isključenja za "delfine". Bilo bi "plus 5" da se Rističević nije istakao tada i "pozvao" saigrače da se približe rivalu novim golom, što je i uradio Stojanović sa distance za 5:8.

Pogađate, uz novo isključenje, ovog puta Malarač je pogodio i vratio prednost Španiji.

Strahinja Rašović postigao je strahovit gol za prilazak na tri razlike, a Savić pomislio da će suđenje biti bar korektno u nastavku meča, međutim ispostavilo se da je na jedan faul pri uplivavanju za Špance dosuđen momentalan kontra faul, pa onda i peterac, sa kog je De Toro postigao gol za 6:10.

Utisku da se radi o nepravdi prvi je podlegao Drašović koji je na tri minuta prije kraja treće četvrtine dobio crveni karton zbog udaranja protivnika, a do kraja četvrtine zatresla se i prečka poslije šuta kapitena Ćuka. Bez obzira na sve, momci su se vratili na "minus 3" golom Vica sa centra, u stilu Tahulja iz druge četvrtine, pa je rezultat iznosio 7:10.

To je bio i rezultat pred posljednju četvrtinu, iako su "delfini" imali i olako ispustili dva vezana napada za prilazak na dva gola razlike. Šteta, baš kao što je šteta bila i za prvu odbranu na startu četvrte četvrtine kada se lopta odbila pravo na ruku jednom španskom vaterpolisti za laganih 7:11.

Strahinja Rašović je četvrtim golom na meču vratio nadu, dok su se Drašović i Ranđelović uveliko "hladili" bez prava da ponovo uskoče u bazen, u kom se lopta na pet i po minuta do kraja uporno vraćala Špancima u ruke, a nerijetko bi je vaterpolisti Srbije i sami predavali tehničkim greškama u želji da odigraju brzu kontru.

Lopez-Pinedo odbranio je Stojanoviću dva uzastopna šuta sa distance, na četiri i dva i po minuta prije kraja, poslije čega je i vjera srpskih momaka da je povratak moguć polako tonula na dno bazena. Odatle nije uspio da je vrati ni tajm-aut Savića na dva minuta do kraja, za razliku od prethodnog koji je umalo doveo do potpunog preokreta.

"Tačku na i" stavio je Kabanas strašnim golom sa distance za 8:12, poslije čega je konačan rezultat postavio Dedović golom na tri sekunde prije kraja.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC