• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Danske za MONDO: Zvezdo, ovo je važno da znaš!

Autor mondo.rs

Ko ga podsjeća na Davora Šukera, kome su htjeli da zapale stan i još mnogo toga o ekipi Kopenhagena otkrio nam je kolega sa danske televizije.

Izvor: MONDO/Kian Fonoudi privatna arhiva

Vrijeme je za prvu utakmicu 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Kopenhagena. Od 20.45 na stadionu Rajko Mitić, uz prenos na TV Arena Sport 1, sastaće se prvaci Srbije i Danske. 

Nema sumnje da su jedni druge analizirali do najsitnijih detalja, ali pošto je razumljivo da u najavi nisu željeli da otkrivaju podatke do kojih su došli, nešto više o gostima iz Kopenhagena potrudili smo se da saznamo od kolege iz Danske. 

U najavi utakmice, svojevrsnu analizu Zvezdinog rivala za MONDO je uradio novinar Eurosporta, Kian Fonudi.

Za početak, neke anegdote u vezi sa gostima? 


"Stale Solbaken trenutno stvara svoj treći veliki tim u Kopenhagenu. Mislim da nikada nije imao budžet kao ovog ljeta, čemu je doprinela i prodaja igrača za ukupno 24.000.000 evra. On je 'broj jedan' među trenerima u Danskoj, a u svom klubu ima glavnu riječ. Solbaken je "Kralj lavova" u Kopenhagenu, samo bez kose.

Po nedavnom dolasku Jensa Stagea iz AGF-a u Kopenhagen, neko je pokušao da zapali stan 22-godišnjem fudbaleru. Nisam siguran hoće li biti starter protiv Zvezde, ali on je igrač od kog u klubu imaju ogromna očekivanja. 

Otac 20-godišnjeg napadača Jonasa Vinda, Per, član je stručnog štava Kopenhagena.

Giljermo Varela je bio član podmlatka Mančester junajteda".

Šta bi mogao da nam kažeš o ekipi Kopenhagena, koja je tokom ljeta pretrpjela određene promjene u odnosu na ranije sezone?

"Nedavno su ostali bez najboljeg igrača danskog prvenstva prošle sezone, Roberta Skova (prešao u Hofenhajm). Imao je fantastičan učinak, postigavši 29 golova sa pozicije krila. Zamijenio ga je mladi Španac Pep Bil iz Saragose, koji je plaćen rekordnih 5.000.000 evra. Iako je imao odličan debi, teško je reći nešto više o njemu poslije samo jedne utakmice...

Najveća nada je Viktor Fišer, koji se oporavio od povrede zgloba zbog koje je pauzirao cijeli proljećni dio sezone. Bio je odličan u uvodnim utakmicama ovog ljeta i djeluje kao 'nov' igrač, vrlo motivisan.

Pažnju bi trebalo obratiti i na napadača Jonasa Vinda. Ima tek 20 godina, ali igra vrlo dobro. Šansu je počeo da dobija krajem prošle sezone, a sada je često na terenu u paru sa Dameom N'Dojeom, koji je takođe u formi. Vind me svojim stilom podsjeća na Davora Šukera, ali još nije taj nivo kvaliteta.

Dovedena su dva odlična mlada igrača, defanzivac Viktor Nelson za 4.000.000 evra, koji se odmah našao u startnoj postavi i vezista Jens Stage, za oko 3.000.000 evra.

Iako su ostali bez Skova, Danisa Vavra i golmana Jesea Joronena, ne bih rekao da imaju slabiji tim nego prošle sezone. Sudeći po prve četiri utakmice danskog prvenstva, čini se da su se novi igrači odlično uklopili.

Ko je Kopenhagenovom najjače oružje?

"Svakako trener Stale Solbaken. Klub je dobro organizovan i nema unutrašnjih problema. Trenutno je prava harmonija među igračima i članovima stručnog štaba.

Kada je riječ o igračima, poslije odlaska Skova, očekuje se da Fišer bude predvodnik ekipe. Vjerujem, međutim, da će sada više igrača preuzeti odgovornosti, a ova ekipa ima kvalitet za tako nešto. 

Svakako će im odlaskom Skova nedostajati njegovo sjajno izvođenje 'slobodnjaka'", smatra Fonudi.

Poznato je da Kopenhagen igra u formaciji 442, možemo li to da očekujemo i u Beogradu ili će biti više defanzivno nastrojeni?

"Da, Solbaken voli da igra u sistemu 442 i ne vjerujem da će to mijenjati. Sigurno je, ipak, da će biti oprezan i vjerovatno se igrači neće zalijetati, već vrebati šansu iz kontri. Ne bih se iznenadio da igraju dugim loptama na N'Dojea, a očekujem i da budu koncentrisani na 'ničije lopte', koje će pokušavati da osvoje preko njega i, posebno, Nelsona".

Koje bi šanse dao jednima i drugima za pobjedu u prvoj utakmici?

BEOGRAD ZA PREPORUKU

Kao neko ko je već bio u Beogradu, Kian Fonudi je savjetovao ne samo navijačima Kopenhagena, već i drugim Dancima, da učine isto. "Riječ je o sjajnom gradu. Nisam se dugo zadržao, pa nisam imao mnogo vremena za obilazak, ali pamtim Beograd po odličnim ljudima, izlasku, hrani i prelijepim djevojkama. Bože, koliko su samo lijepe!".

"Nije mi lako da prognoziram tako nešto, pošto ne poznajem dovoljno tim Crvene zvezde. Kopenhagen je svoju snagu pokazao u uvodnim utakmicama sezone, ali Zvezda ima iskustvo Lige šampiona iz prošle. Dobro su se pokazali i sigurno naučili dosta toga, zbog čega je Solbaken ulogu favorita dao vašem timu.

Kopenhagen je, međutim, uložio više novca ovog ljeta, pa neka šanse budu 50:50".

Očekuje se dolazak nekoliko stotina gostujućih navijača u Beograd?

"Navijači Kopenhagena su druga najbolja grupa u Danskoj, poslije Brondbija. Nisam siguran koliko će ih doputovati, ali ne očekujte ih previše".

Kakva je atmosfera na "Parken stadionu", čiji je kapacitet 38.000 mjesta?

"Zna da bude dobra atmosfera. Vjerovatno ne toliko dobra kao što ste navikli kada igra Zvezda, ali u revanšu očekujem 15-20 hiljada gledalaca. Tribina sa 'vatrenim navijačima' Kopenhagena je već rasprodana i siguran sam da im je cilj da pokažu navijačima Zvezde da i oni umiju da stvore dobru atmosferu".

Očekuje se veliki broj Delija u Kopenhagenu, priča li se u Danskoj već o njihovom dolasku?

"Mediji su se tek okrenuli ovom dvomeču, tako da će se tek pisati o svemu tome. Vjerujem da mnoge zanima kako će tribine izgledati i u Beogradu i u Kopenhagenu", zaključio je Fonudi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC