• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER LIGA BIH: Mijenjaju trenere kao čarape!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Za samo 11 kola u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, čak sedam klubova od ukupno 12, smijenilo je trenera, a Široki Brijeg i zenički Čelik čak dva puta.

Kažu da postoje dvije vrste trenera u fudbalu - onaj što je dobio i onaj što će dobiti otkaz!

To je tako svuda u svijetu, ali u Premijer ligi Bosne i Hercegovine je čini se ta praksa postala gotovo svakodnevna, kao što se mijenjaju čarape ili donji veš, toliko traju i šefovi struke na premijerligaškim terenima.

Posljednji slučaj smjene dogodio se na klupi zeničkog Čelika jer je Marko Babić postao "bivši" nakon samo dva kola i jedne kup utakmice.

Hrvatski stručnjak startovao je pobjedom nad Mladosti, a potom je Čelik poražen od drugoligaša Rudara u Kupu BiH, da bi otkaz uslijedio nakon remija sa Slobodom na "Bilinom polju".

Tada je Babić na konferenciji za štampu izjavio da ako je on problem Čelika, onda Čelik nema problem. "Nisam došao tu da ostanem. Ako sam ja problem, Čelik nema problema", rekao je Babić, koji je na klupi Zeničana naslijedio turskog stratega Hasana Ozera.

Nakon tog meča u Zenici, i Sloboda je ostala bez trenera Mile Lazarevića, koji je zbog loše materijalnog stanja u tuzlanskom klubu takođe "podigao sidro".

Dvostruku smjenu trenera, pored Čelika imao je i Široki Brijeg, koji je sezonu počeo sa makedonskim šefom struke Gocom Sedloskim, a poslije poraza na "Pecari" od Čelika u prvom kolu, nastavio je Denis Ćorić voditi ekipuNjega je na klupi Širokobriježana nakon poraza od Tuzle siti (1:3) u osmom kolu prvenstva, naslijedio Toni Karačić.

U mostarskom Veležu, takođe su mijenjali trenera ove sezone i to Ibru Rahimića, koji je bio jedan od najzaslužnijih za povratak u bh. elitu. Zbog lošeg starta umjesto njega "uskočio" je Feđa Dudić.

Mijenjalo se i u Zvijezdi 09, pa je umjesto Borisa Savića klupu preuzeo Slavoljub Bubanja, ali najčudniji odlazak sa klupe dogodio se u Tuzli siti, koji je apsolutni hit šampionata BiH.

Strateg "građana" Milenko Bošnjaković napustio je ekipu zbog "privatnih razloga", zamolivši medije da poštuju njegovu privatnost.

Osim rezultata ili finansijskih problema u pojedinim klubovima, moramo da priznamo i da dio odgovornosti za smjene trenera snosi i "sedma sila", posebno kolege koje često znaju biti previše "navijački" nastrojene, pa nerijetko vrlo subjektivno daju ocjene o radu pojedinih trenera.

Zbog toga je Husref Musemić, trener Sarajeva, osvajača "duple krune" nakon posljednjeg kola izjavio da su "mnogi tvrdili da se klub sa "Koševa" raspada, a evo mi smo prvi ili drugi".

Još četiri ekipe osim "bordo" kluba nisu mijenjali trenere u Premijer lige BiH, a to su: Željezničar (Amar Osim), Borac (Branislav Krunić), Zrinjski (Hari Vukas) i Radnik (Mladen Žižović).

Upravo je Žižović iz semberskog kluba trenutno "najdugovječniji" trener s obzirom da vodi klub iz Bijeljine od 10. maja 2017. godine, a odmah iza je Musemić, koji je preuzeo "bordo" tim od 27. avgusta 2017. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC