• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor o autoputu Vukosavlje-Brčko: Evo detalja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnici Republike Srpske i Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo (China State Construction Engineering Corporation) potpisali su danas u Banjaluci ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

 Autoput Izvor: China State Construction Engineering Corporation

Ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i izabranog izvođača radova, Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo.

Potpisivanju ugovora prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko duga je 33 kilometra i dio je auto-puta koji će povezati Republiku Srpsku i Srbiju.

"Autoputevi RS" su krajem maja prošle godine raspisali tender za finansiranje, projektovanje i gradnju ove dionice, duge 33 kilometra, procijenjene vrijednosti 600 miliona maraka bez PDV-a.

Tokom proteklog perioda "Autoputevi" su sproveli postupak pretkvalifikacije (za konkurs) u kojem je učestvovalo osam kompanija, a komisija preduzeća je zaključila da su uslove za učešće ispunile dvije kompanije.

Obje su dostavile ponude od kojih je samo "China State Construction Engineering Corporation Limited" ispunila sve tražene uslove, ali je cijena koju su ponudili bila znatno viša od procijenjene vrijednosti nabavke. "Autoputevi" su od Vlade RS tražili i dobili saglasnost za povećanje vrijednosti investicije sa 600 miliona KM bez PDV-a na 654,5 miliona KM bez PDV-a.

Ova dionica autoputa jedna je u u nizu kineskih drumskih i željezničkih projekata na Balkanu, uključujući autoput vrijedan milijardu dolara u Crnoj Gori, tri dionice autoputa u Srbiji, brzu željezničku liniju između Beograda i Budimpešte i nedavno završeni Pelješki most u Hrvatskoj.

Put se pruža između Vukosavlja u Republici Srpskoj i Distrika Brčko. Druga dionica od 37 kilometara ići će od Brčkog do Bijeljine gdje će spojiti sa dionicom autoputa koji se pruža od granice sa Srbijom, odnosno od Rače.

Predviđeno da 20 kilometara tog autoputa bude izgrađeno za 36 mjeseci i spojeno na novi most preko Save (rijeka je već premošćena u januaru ove godine) i na trasu od mosta do Kuzmina i petlju koja će ovdje biti izgrađena za uključenje na autoput do Beograda.

Republika Srbija finansira izgradnju mosta i dionice Kuzmin - Rača, a za dionicu do Bijeljine izdvojiće 100 miliona evra.

Očekuje se da će sve biti završeno do 2030. godine.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE