• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredni rast Srpske najveći u regionu!?

Ministar finansija u Vladi RS Aleksandar Džombić uvjeren u "dobru" poziciju Srpske.

 Privredni rast Srpske najveći u regionu!? Izvor: MONDO

Privredni rast Srpske najveći u regionu!?

Ministar finansija u Vladi RS uvjeren "dobru" poziciju Srpske.

U Republici Srpskoj (RS) naredne godine planirana je stopa privrednog rasta od 6,4 odsto, što je mnogo više nego u regionu, izjavio je ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

Džombić je izrazio uvjerenje da će stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) RS projektovana u dokumentu okvirnog budžeta za 2009.
biti obezbijeđena nastavkom sprovođenja Razvojnog programa, infrastrukturnih projekata, proizvodnjom Rafinerije nafte i ulaganjima u elektroenergetski sektor.

"Tu RS ima mogućnost za ostvaranja veće stope privrednog rasta u odnosu na Federaciju BiH i zemlje u okruženju. Moguće je da će privredni rast BiH u 2009. iznositi između četiri i 4,5 odsto, koliko procjenjuje Svjetska banka, ali mi smatramo da će RS biti iznad toga", naveo je Džombić.

On je za banjalučke "Nezavisne novine" rekao da su od dolaska ove Vlade godišnje subvencije poljoprivredi porasle sa 36 na 80 miliona KM, ali da novo povećanje nije bilo moguće zbog realne procjene okvira budžeta, gdje se ne žele preuzeti obaveze koje se ne mogu izvršiti.

Džombić je, takođe, istakao da nijedna od "pobunjenih" djelatnosti neće biti izuzeta iz procesa fiskalizacije, navodeći, pak, mogućnost da advokati, koji su po zakonu pošteđeni tog procesa, njime ipak budu obuhvaćeni.

Ministar finansija je za "Glas Srpske" rekao da je RS dobila priznanje predstavnika MMF-a za sva dostignuća i procese koji su urađeni u prethodnom periodu.

"Međunarodni monetarni fond je konstatovao da Srpska ima dobru poziciju. To nam daje za pravo da zaključimo ne samo da ćemo imati pozitivne stope privrednog rasta, već da ćemo imati bolje stope rasta i od FBiH i od zemalja iz regiona", istakao je Džombić.
Džombić je naveo da je Vlada RS usvajanjem okvira budžeta nastavila da drži javnu potrošnju ispod 40 odsto bruto društvenog proizvoda, te da je taj okvir nešto restriktivniji u odnosu na prethodne godine, ali realan i iznosi 1,67 milijardi KM.

On je rekao da su u budžetu za narednu godinu, od ukupnog povećanja od 95 miliona KM, 24 miliona odnosi se na plate i da je procijenjeno da u sljedećoj godini nema mogućnosti za povećanja plata, ali da postoji obaveza da se prosvjetnim radnicima popravi status.

Prema Džombićevim riječima, u narednoj godini plata će biti smanjena predsjedniku Vlade RS, potpredsjednicima, ministrima, savjetnicima premijera i ministara, generalnog sekretara Vlade, šefa kabineta predsjednika Vlade, pomoćnicima ministara, sekretarima ministarstava, direktorima uprava, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, načelnicima odjeljenja i drugim rukovodnim radnicima.
On je napomenuo da je u ovom trenutku bitno održati privredne aktivnosti i zadržati stopu privrednog rasta.

Međutim, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prognozira da će stopa ekonomskog rasta u BiH naredne godine oslabiti na 4,5 odsto.

Prema ovoj prognozi, stopa ekonomskog rasta u BiH ove godine oslabiće sa 6,8 odsto na šest odsto.

Stručnjaci EBRD-a uvjereni su u srednjoročnu perspektivu rasta za BiH, ali i da su pred vlastima BiH brojni reformski zadaci, kao što su reforma javne uprave, poboljšanje poslovne klime i održavanje makroekonomske stabilnosti, prenosi "Banka magazin".

U ovogodišnjem Izvještaju o tranziciji stručnjaci EBRD-a navode da sljedeće godine očekuju znatno usporavanje ekonomskog rasta u svim zemljama u kojima su prisutni, zbog globalne ekonomske krize i nestabilnosti na finansijskom tržištu.

Predstavnici EBRD-a pozvali su zemlje u koje investira ova banka da prioritet stave na stabilizaciju bankarskih sistema.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE