• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: Solidarnost u vrijeme ekonomske krize

Finansijska kriza je jasno pokazala koliko je jugoistočna Evropa već integrisana u EU, smatra Oli Ren.

 Ren: Solidarnost u vrijeme ekonomske krize Izvor: MONDO

Komesar za proširenje EU Oli Ren smatra da rizik od recesije u regionu zapadnog Balkana može biti ublažen odgovarajućom kombinacijom mjera domaće politike, stalnim i održivim reformama i aktivnostima Evropske komisije zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama.

"Nove ekonomije ove regije su među najdinamičnijim ekonomijama u Evropi, koja predstavlja glavno odredište za izvoz tih zemalja", naveo je Ren i dodao da to pokazuje da proširenje EU ne uzrokuje problem, već da predstavlja dio rješenja za ekonomsku revitalizaciju Evrope.

Prema njegovim riječima, finansijska kriza je jasno pokazala koliko je jugoistočna Evropa već integrisana u EU.

"Evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana i Turske predstavlja stvarno ohrabrenje i služi kao snažan podsticaj političkim i ekonomskim reformama. Ipak, važno je paziti da se ne naruši razvoj tih zemalja u tranziciji, iako se iste odlikuju visokim stopama ekonomskog rasta", naveo je Ren u autorskom tekstu za štampane medije u BiH.

Ren je podsjetio da će Evropska komisija, kao znak solidarnosti u vrijeme ekonomske krize, presumjeriti 120 miliona evra zemljama zapadnog Balkana kako bi u 2009. godini preduzele odgovarajuće mjere kao odgovor na krizu.

On je naglasio da bi tih 120 miliona evra moglo poslužiti kao osnova za još oko 500 miliona evra u kreditima od međunarodnih finansijskih institucija.

"Iako talas krize u ove zemlje stiže nešto kasnije, one moraju riješiti pitanje spoljnog debalansa. Komisija već u potpunosti koristi predpristupnu finansijsku podršku, kako bi odgovorila na ključne izazove u izgradnji države", napomenuo je Ren.

Ren smatra da je izuzetno važno da se može djelovati u nepredvidivim slučajevima, kao što je trenutna ekonomska kriza.

"Temeljni princip paketa podrške su solidarnost i socijalna pravda - naše djelovanje mora se ubrzati kako bi se pomoglo onima koji su najugroženiji", dodao je Ren.

On je istakao da je jedan od važnih ciljeva prioritetnog finansiranja od EU i da se smanje ograničenja finansijskih institucija u kontinuisanom kreditiranju mirkopreduzeća, kao i malih i srednjih preduzeća.

"Ta preduzeća su glavna pokretačka snaga ekonomskog rasta jugoistočne Evrope. Izgradnja institucija mora postati prioritet kako bi se osnažila ekonomija i povećala njena konkurentnost", naveo je Ren u autorskom tekstu.

Ren je istakao da je očigledno da određeni značaj treba dati razvoju efikasnijih energetskih sitema u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, te da je, shodno tome, obezbjeđivanje finansijskih sredstava za ulaganje u energetsku efikasnost dio podrške zemljama zapadnog Balkana.

"Kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana, sredstva će takođe biti usmjerena ka ubrzanju provođenja neophodnih ulaganja u opštinsku infrastrukturu", napomenuo je Ren.

Ren je ponovio da je proces proširenja jedan od strateških prioriteta EU, koja je veoma posvećena unapređivanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, kao i ekonomskom prosperitetu i boljim mogućnostima za ekonomski rast.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE