• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama: Koliko smo dužni?

Predsjednik SAD Barak Obama zatražio je od Nacionalne komisije za fiskalnu odgovornost i reformu da javno saopšti teške istine o sve većem dugu zemlje.

 Obama: Koliko smo dužni? Izvor: MONDO

On je naglasio da će svi aspekti budžeta biti ispitani i provjereni kako bi se smanjila potrošnja.

Takođe je ukazao da pojedine mjere za smanjenje duga mogu da budu nepopularne, ali je zatražio od zakonodavaca da više razmišljaju o budućoj generaciji nego o predstojećim izborima.

Predsjednik je u februaru formirao dvostranačku komisiju od 18 članova koja će da razmatra nacionalni deficit, koji se u 2009. povećao na 1.400 milijardi dolara.

Predsjednik Obama je nešto kasnije krenuo na dvodnevni obilazak malih gradova i zajednica na američkom Srednjem Zapadu, gdje će sumnjičavim biračima govoriti o potrebi ulaganja u takozvanu čistu energiju.

Na početku turneje nazvane "Bijela kuća Glavnoj ulici", Obama je radnicima u fabrici elisa za vazdušne turbine u Ajovi rekao da će nastojanja njegove administracije da podstakne ekonomiju ulaganjem u čiste energetske izvore, pomoći da se do kraja 2012. godine otvori 700 hiljada novih radnih mjesta.

Ovih dana su objavljena i dva odvojena ekonomska izvještaja u kojima se navodi da su skočile cijene nekretnina u Sjedinjenim Državama, ali da je poraslo i povjerenje potrošača na najviši nivo u posljednjih 18 mjeseci.

Cijene nekretnina u februaru su zabilježile prvi rast od 2006, a na osnovu podataka iz 20 većih gradova, indeks ukazuje da su cijene porasle za 0,6 odsto u odnosu na februar prošle godine.

S tim u vezi, Glas Amerike podsjeća da je pad cijena nekretnina igrao ključnu ulogu u podsticanju ekonomske krize.

Za to vrijeme, autokompanija Ford je objavila da je ostvarila profit u prvom kvartalu tekuće godine, što budi nadu da će i ostale grane industrije uskoro biti na putu ekonomskog oporavka.

Od akcije "keš za krš" do poreskih olakšica za kupce svojih prvih nekretnina, vladini programi za ekonomski oporavak izgleda da su urodili plodom.

"Poreska olakšica mi puno znači i definitvno me je podstakla da uradim stvari koje želim u svom domu", kaže Toni Ostin, koja planira da kupi svoju prvu kuću.

Američka ekonomija nastavlja da raste ubrzanim tempom – brzinom kao automobili Forda, kompanije koja je u prva tri mjeseca ove godine zaradila više od dve milijarde dolara.

Ford prošle godine nije uzeo novac iz državnog paketa za podsticaj privrede, kao što je učinio, na primjer, Dženeral motors(GM).

Predsjednik Obama, međutim, optimističan je u pogledu uspjeha kontroverznog paketa, s obzirom da je Dži Em(GM) prošle nedjelje otplatio svoj dug, vrativši više od osam milijardi dolara američkoj i kanadskoj vladi.

"To je pet godina pre roka za povraćaj kredita", napomenuo je predsjednik Dži Ema, Ed Vajtaker.

Najnoviji indeksi pokazali su da su skočile cijene nekretnina u februaru prvi put u posljednje 3 godine, dok je prošle nedjelje zabilježen najveći mjesečni rast nove gradnje u proteklih 47 godina.

Što se tiče tržišta rada, nedavna anketa koju je sprovela Nacionalna asocijacija ekonomije biznisa, pokazala je da od ukupnog broja anketiranih, 37 odsto privatnika planira da otvori nova radna mjesta u narednih nekoliko mjeseci.

U poređenju sa podacima iz januara, to je za 8 odsto više, dok je 26 odsto ispitanika prijavilo i da su radnicima povećane plate.

Jedna velika prepreka oporavku, međutim, predstavljaju otežani uslovi za dobijanje kredita, što onemogućava firmama da prošire svoje poslovanje.

(FoNet/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE