• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudnici u Federaciji poslovaće sa gubitkom

Rudnici u Federaciji BiH iskazaće gubitke do kraja godine - smatra ekspert za energetski sektor Mirza Kušljugić.

 Rudnici u Federaciji poslovaće sa gubitkom Izvor: MONDO

Kušljugić, koji je profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, rekao je na okruglom stolu u Sarajevu pod nazivom "Agenda 2014 - perspektive ekonomskog razvoja u BiH" da sve tri elektroprivredne kompanije, koliko ih ima u BiH, različito posluju.

On je istakao da će obaveze koje BiH ima prema EU, te one koje je sustižu u vezi sa regionalnom saradnjom u oblasti energetike, natjerati vlasti u BiH da imaju sistematičan pristup rješavanju problema i iskorištavanju šansi koje postoje u tom sektoru.

"Optimista sam da ćemo o perspektivama razvoja energetskog sekora početi pričati na stručnoj i nepolitikantskoj liniji, što ne znači da o tome neće pričati donosioci političkih odluka", rekao je Kušljugić novinarima.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Boris Tihi rekao je da 97 odsto biznisa u BiH predstavljaju kompanije koje zapošljavaju manje od 250 radnika, što znači da mali i privatni biznis mora biti nosilac i ekonomskog razvoja i svih budućih strateških ciljeva.

Prema njegovim riječima, situacija u energetskom i privatnom, te u sektoru ljudskih resursa u BiH je zabrinjavajuća, ali da se na okruglom stolu moglo čuti dobrih ideja vezanih za energetiku.

Član odbora Centra za politiku i upravljanje Haris Abaspahić rekao je da je cilj današnjeg skupa da se na jednom ekspertskom nivou prodiskutuje koje su razvojne perspektive BiH u narednom četverogodišnjem periodu.

"Kao osnove ovog skupa su tri analize koje su urađene u okviru jednog projekta koji smo radili sa jednom američkom organizacijom koja je dala pregled stanja u energetskom sektoru, u sektoru razvoja privatnih preduzeća i u razvoju ljudskih potencijala u BiH", pojasnio je Abaspahić.

Prema njegovim riječima, prošli četverogodišnji period obilovao je blokadama i stagnacijama u sva tri ova područja, a ideja je da se pokuša kreirati jedan forum, gdje će se prodiskutovati o temama koje su važne za razvoj ekonomije i podstaći rano donošenje strateških odluka u ova tri sektora.

Abaspahić je istakao da postoji neophodna potreba za jednom širom diskusijom u koju će se uključiti i eksperti - domaći i strani, te predstavnici vlasti u BiH i civilnog društva koji će iskreno pokušati definisati realne ciljeve razvoja u sva tri sektora u narednom četverogodišnjem periodu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE