• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

G20: Prepoloviti deficite do 2013.

Lideri G20 složili se da u naredne tri godine prepolove svoje budzetske deficite

 G20: Prepoloviti deficite do 2013. Izvor: MONDO


Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) složili su se danas da u naredne tri godine smanje za polovinu svoje budžetske deficite, navodi se u završnom saopštenju sa samita G20 u Torontu.

Kanadski premijer Stiven Harper, domaćin samita, rekao je večeras da je bilo presudno da tih 20 država "pošalju jasnu poruku da će se, kako rok stimulativnim ekonomskim paketima polako ističe, usredrediti da dovedu u red svoje finansije".

Smanjenje deficita podrazumijevaće i potpunu stabilizaciju duga do 2016.

"Napredne ekonomije su se obavezale da će najmanje prepoloviti deficite do 2013. i stabilizovati ili smanjiti dug svojih vlada do 2016", piše u završnom saopštenju.

Harper je liderima G20 poručio da je neophodno da hodaju "po tankoj žici" razapetoj između ovogodišnjeg deficita i programa za njihovo buduće smanjenje.

Smanjenje deficita koje su svjetski lideri danas usvojili, zapravo je predložio Harper u pismu koje je ovog mjeseca poslao liderima G20.

Njegov prijedlog je u suprotnosti sa prioritetima koje je u drugom pismu predstavio američki predsjednik Barak Obama.

On je pozvao lidere G20 da izbjegnu "veliku grešku" počinjenu tokom krize 1930-ih, kada su se zemlje prebrzo odrekle podrške vlada, čime je prolongirana Velika depresija.

Obama je na samitu istakao da je najbolji način za ubrzanje ekonomskog rasta da se podstakne potrošnja.

Ali, sa tim se nije složila većina zemalja učesnica samita, zabrinutih primjerom Grčke koja je upravo zbog neusklađene potrošnje ove godine zapala u veliku dužničku i budžetsku krizu.

Lideri G20 takođe su obećali da će na narednom samitu u novembru u Seulu u Južnoj Koreji postići sporazum o većem osnovnom kapitalu banaka, kako bi se omogućilo da banke mogu da intervenišu i pokriju eventualni gubitak.

Upravo se nepokriveni bankovni gubici i smatraju okidačem za svjetsku ekonomsku krizu 2008.

Kada se radi o pitanju oporezivanja banaka, lideri su se složili da finansijski sektor treba da preuzme dio tereta vlada i pomogne u oporavku finansijskog sistema.

Samit G20, koji je juče počeo u Torontu pod geslom "Oporavak i novi početak", bio je praćen i demonstracijama, koje su se pretvorile u nasilne.

Demonstranti su palili policijska vozila, razbijali izloge u centru grada. Do večeras se broj uhapšenih popeo na 500.

Samit u Torontu je prvi nakon samita u Pitsburgu u septembru 2009, na kome je G20 definisan kao forum za međunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju.

Tih 20 zemalja predstavljaju 90 odsto svjetske ekonomske proizvodnje i 80 odsto svjetske trgovine, a u njima živi dvije trećine svjetskog stanovništva.

Prethodno je u kanadskom gradiću Hantsvileu završen samit grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta - G8 (SAD, Kanada, Britanija, Njemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan).

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE