• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da, dogodilo se: Island izbacio Englesku!

Autor mondo.rs

Drugi #Brexit u istoj nedelji - ali ovaj su "izglasali" hrabri "ribari" sa Islanda. Samo je jedno Ostrvo moglo da ostane u Francuskoj.

"Uveren sam da, bez obzira na način na koji budemo želeli da igramo, bićemo pokriveni na svim pozicijama. Sistem vam ništa neće osvojiti. Fudbaleri su ti koji dobijaju utakmice".

Ovo je, 1. juna uoči polaska u Francusku, izjavio vremešni selektor reprezentacije Engleske, Roj Hoždson, koji za platu od četiri miliona funti ima zadatak da gleda Premijer ligu sa VIP mesta i izabere 11 najboljih koji se tu takmiče.

Da nema ama baš nikakvu ideju šta radi, učinilo nam se u grupnoj fazi, a bilo nam je jasno već početkom drugog poluvremena večeras u Nici, kada je konačan ishod poslednjeg meča osmine finala na EURO 2016 mogao već polako da se predvidi:

Engleska - Island 1:2 (1:2) u nezaboravnoj noći za 332.000 stanovnika Islanda, od kojih je desetina došla u Francusku, a ostatak žalio što nije.

Debitant na velikim takmičenjima pružio je još jednu herojsku borbu za svoju malu zemlju, potpuno obesmislio finansijsku, logističku i bilo kakvu drugu moć kojom raspolažu FA, Premijer liga i neshvaćeni Hodžson, samo još jedan čovek u nizu koji se nadovezao na blamaže nekada "gordog albiona".

Četvrti put uzastopno Englezi ispadaju EP već posle prve utakmice eliminacija, a do daljeg ostaće upamćeni kao nacija koja NIKADA nikoga nije pobedila u utakmici "nokaut" faze na EURO turnirima. Jednom, samo jednom za sve ove godine i decenije, Englezi su prošli dalje na evropskim prvenstvima, i to 1996. kada su bili domaćini i uspeli da izbace Špance na penale, posle 0:0.

Ovog puta nisu stigli ni do penala, delom i zbog toga što ih je selektor ubedio da je najbolje rešenje da rade sve obrnuto od onoga kako su igrali tokom sezone. Napadači su postali vezisti, krila zamenila strane, oni koji su navikli da ulaze s klupe i menjaju ritam ili nisu bili korišćeni ili su bili ubacivani prekasno, oni koji su se navikli na uloge startera ubacivani su s klupe da "nešto" urade, najneprijatnije minute na terenu dobio je igrač koji je cele sezone bio povređen, jedanaestorka koja je odigrala najslabiji meč na turniru počela je i ovaj presudni - poslednji!

Ali, dosta o Englezima.

Da Hodžsonova "sistem u fudbalu ne znači ništa" zvuči još tragičnije, pobrinula se - ne četa, bolje reći posada - koju je na teren poslao kapetan, Šveđanin, Lars Lagerbek. U svakom trenutku utakmice Island je znao šta želi i kako želi do toga da dođe, pa čak i kad je sve počelo neplanirano, penalom i vođstvom Engleske u 4. minutu.

Par desetina sekundi kasnije već je bilo 1:1, a u 18. minutu "ribari" su prešli u vođstvo i to odigravši prostu, efektnu i tačnu akciju, kakvu Englezi nisu sastavili za 94 minuta igre u Nici.

Na poluvremenu, Lagerbek je tačno predvideo šta će se dogoditi - tri haotične izmene Hoždsona u kojima će ofanzivniji menjati manje ofanzivnog igrača i tako stvarati privid inicijative, tako da je svojim momcima rekao da urade tačno ono što je i potrebno protiv ekipe koja nema glavu (čitaj: vezni red).

Vejn Runi se obrukao na poziciji plejmejkera, koja i nije njegova, tako da je i to ceh koji bi Hodžson trebalo da plati, a deluje da Islanđani nisu imali ama baš ništa protiv da, dok stoje i čekaju u svojoj geometrijski tačnoj zoni, lopta najviše bude u posedu Runija.

Indikativno - sve do 94. minuta i centaršuta ležernog Danijela Staridža za ponovo prekasno uvedenog Džejmija Vardija, Englezi nisu imali šansu za gol, a mogli su da prime tri, od kojih bi onaj "makazicama" bio zaista spektakularan.

Odavno smo naučili da posed lopte ne znači ama baš ništa, pa bi tako konstatacija da su Englezi bili bolji, a Islanđani srećniji bila zamka u koju bi upao svako ko moderan fudbal posmatra po broju odigranih i povezanih pasova - dalje ide tim koji je više bio tim, ispada sastav, koji nije delovao kao ekipa.

Dakle - agonija engleskog fudbala na snazi je i dalje, samo su protivnici koji ih na to podsećaju različiti.

GOLOVI:

Gledali smo neverovatan meč! Englezi su poveli pogotkom kapitena Vejna Runija u 4. minutu, sa bele tačke, posle faula koji je nepotrebno golman Hanes Haldorson napravio nad Rahimom Sterlingom.

No, nije istekao 6. minut, a već su "ribari" poravnali rezultat. Posle auta sa desne strane, visoki Kari Arnason odigrao je "temenom" na peterac gde se njegov kolega, štoper, Ragnar Sigurdson iskrao čuvarima i klizećim startom savladao Džoa Harta, koji je već u 18. minutu napravio novi kiks.

Islanđani su u stilu Barselone, serijom kratkih pasova na malom prostoru, zaludeli englesku odbranu, Kolbin Sigtorson namestio se na udarac na ivici šesnaesterca, pucao u stranu po zemlji, Hart se bacio ali mu je lopta prošla "kroz šaku" i završila u mreži - 1:2 već u 18. minutu.

Od tog trenutka, do kraja utakmice, Englezi su napadali i napadali i stvorili manje šansi od Islanda, koji je imao dve stopostotne prilike za 1:3 i još nekoliko opasnih kontri kojima je mogao da dokusuri prepotentnog protivnika, no i ovo je bilo dovoljno.

Pogledajte sva tri detalja u "iz minuta u minut sekciji izveštaja".

NAJAVA:

Engleska i Island? Reklo bi se sudar fudbalske imperije i zalutalog putnika, slučajnog prolaznika, ali ako znamo da je "ribarima" ovo prvo pojavljivanje na velikim takmičenjima i da su pod vođstvom Šveđanina Larsa Lagerbeka odmah ostvarili veliki rezultat i plasirali se u nokaut fazu, šta reći za Engleze koji – pazite ovo – NIKADA nikoga nisu pobedili u eliminacijama na evropskim prvenstvima?

Da, dobro ste pročitali.

Engleska danas igra za drugi prolaz dalje na EURO turnirima, a prvu pobedu u 90 minuta, jer je Albion taj jedan plasman u polufinale 1996. na Vembliju izborila na penale.

Inače, Engleska je na penale eliminisana sa šest od poslednjih osam svetskih i evropskih prvenstava na kojima je učestvovala, od toga tri puta uzastopno sa EURO turnira: 1996. u polufinalu od Nemačke (1:1, 5:6), 2004. u četvrtfinalu od Portugalije (2:2, 5:6) i 2012. u četvrtfinalu od Italije (0:0, 2:4).

Englezi su, doduše, 1968. bili treći, ali tada su eliminacije počinjale od polufinala (odmah posle kvalifikacija) i izbacila ih je – Jugoslavija!



Engleska: Hart – Voker, Kejhil, Smoling, Rouz – Dajer (od 46. Vilšir), Ali, Runi – Staridž, Sterling, Kejn.

Selektor: Hodžson.

Island: Haldorson – Sivarson, Arnason, R. Sigurdson, Skulason – G. Sigurdson, Gunarson, Gudmundson, Bjarnason – Sigtorson, Bodvarson.

Selektor: Lagerbek.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ!

90+3 - ŠANSA!

Umalo 2:2 u trećem minutu nadoknade, Staridž je centrirao, Vardi šutirao, ništa.

86 - Hoždson povlači Runija iz igre, u igri je Rašford.

84 - GUNARSON, GUNARSON, GUNARSON! HART!

Možda ste očekivali upis o šansi za Engleze, dogodilo se suprotno - jalove napade rivala umalo da kazne "ribari", kapiten Gunarson je pobegao u kontri, izlomio Vokera i šutirao snažno, desnom nogom s desne strane, ali je Hart nekako zaustavio taj udarac.

74 - Bezopasno. Tako izgledaju Englezi dok napadaju.

73 - SIVARSON!

Uzdasi u Nici. Sivarson je probio Vokera po desnoj strani, namestio se na udarac, tukao - malo preko gola! Prete Islanđani iz kontre...

70 - Majstorski potez Sigurdsona, koji je dao gol, imao šansu za drugi i onda stigao Vardija u čistoj gol šansi.

67 - Dok navijači Engleske zvižde Kejnu zbog smehotresnog pokušaja iz slobodnog udarca, evo koliko su Islanđani bili efikasni do sada.

Twitter Embed Code



60 - Hodžson pravi još jednu ofanzivu izmenu, Vardi umesto Sterlinga. Englezi su potrošili 15 minuta igre u nastavku bez da su stvorili šansu, a deluje da selektor ne zna tačno šta želi i šta radi s ovim izmenama.

57 - Kako izgleda ova utakmica za sada? Evo, otprilike ovako...

Twitter Embed Code



55 - MAKAZICE!

Umalo golčina za 1:3! Štoper Sigurdson, strelac prvog gola za Island, ponovo se obreo pred Hartom, na petercu je u stilu Luisa Suareza ili nekog drugog majstora fudbalskog zanata video "balon" i uhvatio ga makazicama, ali je imao tu nesreću da je zapravo zakucao loptu u Harta, koji je opet bio statičan i koji je imao mnogo, mnogo sreće.


Joe Hart save 100% Goal - England 1-2 Iceland...by endrit-preniqi

54 - Dok Englezi jalovo napadaju, u Rejkjaviku se "raja" sjajno zabavlja.



46 - Hoždson je ostavio Dajera u svlačionici, ubacio ofanzivnijeg Vilšira.

Inače, Engleska nije izgubila u poslednje četiri utakmice u kojima je gubila na poluvremenu - tri pobede, jedan remi.

Dok čekamo početak drugog dela, pronašli smo radno mesto napadača Bodvarsona, kada se ne bavi fudbalom.

Preko zime, radi na ovoj benziskoj pumpi.



Poluvreme: Engleska je imala još dve solidne šanse u finišu prvog dela igre, ima loptu, ima posed, ima inicijativu, ima nadmoćnost, ali ima i gol zaostatka. Hodžson je već polovinom prvog dela poslao nekolicinu igrača na zagrevanje, videćemo šta će doneti nastavak.

34 - A, na Islandu... Nije ih ostalo mnogo, taman da se skupe na jednom trgu i raduju.



32 - Englezi su ponosni na svoj humor. Nekad su žrtva istog.



30 - Englezi napadaju u talasima, pletu mrežu i s leve i s desne strane, ali bez završnog udarca.

28 - KEJN!

Haldorson se sada iskupio za naivnost kod penala. Divnu akciju odigrali su Englezi, Staridž se pomučio da stigne loptu na desnoj strani i kada je uspeo, uputio je idealan centaršut za Kejna, koji je bio na drugoj stativi odakle je uhvatio jak volej, poslao loptu pod prečku, ali je na putu između njega i jedanog od pogodaka prvenstva stajala Haldorsonova ruka.


18 - PREOKRET! NEVEROVATNO!

Kakvu utakmicu gledamo - i opet Hart i njegove "bušne ruke". Poput Bejla, golmana Engleske je ovog puta "probušio" Sigtorson!

Pogledajte...


2-1 Sigurdsson Goal - Iceland 2-1 England euro...by AlmarsadPro

15 - ALI!

Dele Ali je umalo postigao golčinu za 2:1. Lepo je uhvatio "drop kik" sa 18 metara, ali je "projektil" prohujao malo iznad prečke.

6 - GOOOOOOOOL!

Šta se ovo događa!? Već je 1:1! Samo što su krenuli s centra, Islanđani su stigli do auta, visoko u polju Engleske, a posle igre glavom dvojice štopera - klizeći pred Hartom i pogodak Sigurdsona.

Neverovatno kakvu su "foru" Islanđani "prodali" sada iskusnijim rivalima.


Sigurdsson Voley Goal - England 1-1 Iceland...by endrit-preniqi

4 - GOOOL!

Runi. U donji desni ugao. Jako. Precizno. Haldorson je pogodio stranu, ali nije sprečio 53. reprezenativni gol kapitena Engleske, koji danas igra 115. meč.


1-0 Wayne Rooney Goal HD - England 1-0 Iceland...by euro2016videos

3 - PENAL!

Nije ni počelo, a Skomina je pokazao na belu tačku, posle starta Haldorsona nad Sterlingom. Nepotrebno i neiskusno je golman Islanda ušao u noge  Sterlingu, koji je prvi stigao do lopte i dao for, koji bi verovatno završio u gol-autu, ali kontakta i faula je bilo.


Raheem Sterling Gets Fouled For A Penalty vs...by wifutty

1 - POČELO JE!

Rezultati osmine finala:

Švajcarska – Poljska 1:1, 1:1 (0:1), penalima 4:5
/Šaćiri 82 - Blaščikovski 39/

Hrvatska – Portugalija 0:1, 0:0 (0:0)
/Kvarežma 117/

Vels – Severna Irska 1:0 (0:0)
/Mekoli ag 75/

Mađarska – Belgija 0:4 (0:1)
/Aldevereld 10, Batšuaj 78, Azar 80, Karasko 90+1/

Nemačka – Slovačka 3:0 (1:0)
/Boateng 8, Gomez 43, Draksler 63/

Italija – Španija 2:0 (1:0)
/Kjelini 33, Pele 90+1/

Francuska – Republika Irska 2:1 (0:1)
/Grizman 58, 61 – Brejdi pen 2/

Engleska – Island 1:2 (1:2)
/Runi pen 4 - R. Sigurdson 6, Sigtorson 18/

Parovi četvrtfinala:

Poljska – Portugalija
Vels – Belgija

Nemačka – Italija
Francuska – Island


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC