• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" bez Jokića, Tea, Bogdana, crveno-belih...

Autor mondo.rs

Đordi Bertomeu potvrdio je ono o čemu se govori još od kada je FIBA uvela "fudbalske" kvalifikacije. Kako će izgledati reprezentacija Srbije posle Eurobasketa?

 "Orlovi" bez Jokića, Tea, Bogdana, crveno-belih... Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ukoliko se narednog jula ne dogodi istorijski dogovor FIBA i EKA, što bi bilo ravno čudu, košarkaši i treneri koji nastupaju u klubovima učesnicima Evrolige neće moći da igraju za reprezentacije u kvalifikacijama za Mundobasket 2019.

Ono o čemu se poluglasno govori praktično od kada je FIBA uvela kvalifikacije nalik fudbalskim, pod UEFA i FIFA, potvrdio je prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu u razgovoru za madridsku radio stanicu "Cadena Ser".

Izvršni direktor Evrolige podsetio je javnost da su "klubovi učesnici Evrolige odlučili ne tako davno da zadrže isti kalendar usvojen za sezonu 2016/17 i da će ta odluka ostati na snazi osim ako se ne dogode određene promene u julu".

Bertomeu je ukazao na to da će eventualne promene biti moguće samo na Generalnoj skupštini Evrolige pred start sezone 2017/18, odnosno žrebanja parova za 30 kola dugo takmičenje.

Termini kvalifikacija:

20-28. novembar 2017.

19-27. februar 2017.

25. jun - 3. jul 2018.

30. avgust - 18. septembar 2018.

26. novembar - 4. decembar 2018.

18-28. februar 2019.

Drugim rečima, ukoliko se do tada ne približe stavovi Evrolige i FIBA, selektorima nacionalnih timova iz svih krajeva Evrope izbor će se svesti na košarkaše koji ne nastupaju u:

NBA ligi
Evroligi
Evrokupu

Ovo važi i za trenere, što se između ostalog tiče i našeg selektora Aleksandra Đorđevića, pre kojeg će biti stavljen ultimatum ukoliko se Bajern Minhen ove sezone vrati među učesnike Evrolige.

FIBA je promenila sistem kvalifikacija pred Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine i one će početi narednog novembra, kada će NBA i evroligaška sezona uveliko početi. Na putu ka Mundobasketu određeno je šest termina u kojima će nastupati reprezentacije, a okupljanja bi trebalo da traju devet dana, što znači da bez pristanka vlasnika klubova Evrolige, ali i Evrokupa, nije za očekivati da reprezentacije igraju u najjačim sastavima.

Od ranije poznato je da vlasnici NBA klubova neće puštati svoje zvezde da se četiri puta u toku sezone 2017/18 odazivaju pozivima selektora.

U našem slučaju to znači da ćemo u borbe za nastup na narednom SP krenuti bez Nikole Jokića, Bobana Marjanovića, Nemanje Bjelice i možda još nekih igrača koji će u međuvremenu otići u NBA ligu, zatim bez svih naših košarkaša koji nastupaju za učesnike Evrolige, što su u ovom trenutku Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić, Milan Mačvan, Miroslav Raduljica, Nemanja Nedović, Stefan Jović, Marko Simonović i ostali...

I to nije sve - klubovi koji budu nastupali u Evrokupu naredne sezone, takođe, neće moći da daju reprezentativce tokom sezone.

Samo dva od šest termina ne poklapaju se sa klupskom sezonom 2017/18 i to su jun i septembar naredne godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC