• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilbija tragičar, Zrinjski s minusom na revanš

Autor mondo.ba

Aktuelni šampion BiH bio je na pragu remija protiv Maribora, ali je u sudijskoj nadoknadi primio pogodak. Gosti su slavili 2:1, pa će revanš dočekati sa golom prednosti. Nemanja Bilbija pri rezultatu 0:0 promašio jedanaesterac.

Mostarski Zrinjski u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona nije uspio izbjeći poraz od Maribora.

Aktuelni šampion BiH pružio je dostojan otpor najboljoj ekipi Slovenije, ali je nesrećno, možda i uz dozu neiskustva, doživio neuspjeh 1:2 na stadionu "Pod Bijelim brijegom", nakon kojeg će biti izuzetno teško ostvariti plasman u naredno kolo kvalifikacija.

ZRINJSKI - MARIBOR 1:2 (0:1)
/Todorović 89 - Zahovič 43, Tavareš 90+4 pen/

ZRINJSKI: Pirić, Barić, Kajkut, Jović, Pezer (61. Perišić), Stojkić, Jakovljević, Katanec, Ćavar (78. Mulahusejnović), Filipović (61. Todorović), Bilbija. Trener: Blaž Slišković.

MARIBOR: Handanović, Šuler, Vrhovec, Ahmedi, Kaba, Hotič (71. Tavareš), Zahović (72. Pihler), Bajde (83. Mešanović), Rajčević, Viler, Palčič. Trener: Darko Milanič.

Bili su Mostarci u igri do samog finiša meča, a onda su, nakon velike greške i penala koji je skrivio Pero Stojkić, ostali bez remija.

Prvo poluvrijeme proteklo je u inicijativi "plemića", koji ipak nisu uspijevali da materijalizuju svoje prilike.

Najbolju šansu propustio je Nemanja Bilbija u 10. minutu. Golgeter Zrinjskog srušen je u šesnaestercu Maribora, sam je preuzeo odgovornost, ali je čuvar mreže gostiju Jasmin Handanović uz pomoć stative uspio da odbrani Bilbijin šut.

Nastavili su Mostarci sa atacima, ali su za sve promašaje kažnjeni pred sami odmor. Sjajnu akciju gostiju u gol je pretvorio njihov najbolji strijelac Luka Zahovič, pa su Slovenci na pauzu otišli s golom prednosti.

U nastavak je aktuelni šampion BiH ušao još ofanzivnije, sa željom da što prije stigne do izjednačenja. Redale su se prilike pred gostujućim golom, od 68. minuta Maribor je zbog isključenja Blaža Vrhoveca igrao sa desetoricom, ali sve do finiša uspjeli su gosti da sačuvaju svoju mrežu.

Odličan posao odradio je Blaž Slišković, kada je u 61. minutu umjesto Miloša Filipovića na teren poslao Ognjena Todorovića, a ovaj mu se nepunih 30 minuta kasnije odužio pogotkom za 1:1.

Erupcija oduševljenja na tribinama stadiona "Pod Bijelim brijegom" nije se ni stišala, a radost je zamijenila tuga.

Stojkić je grubo pogriješio, poklonio penal gostima, koji je Brazilac Tavareš pretvorio u konačnih 1:2.

Zrinjski je odigrao hrabro, muški, ali nedostajala je završnica. Uz malo više sreće, te veću koncentraciju, Mostarci su mogli bar do remija.

Ovako, revanš meč na stadionu "Ljudski vrt" za sedam dana dočekuju sa golom minusa.

TOK MEČA:

- KRAJ -

90+4GOOOL!!! Tavareš ponovo donosi prednost Mariboru, koji je na pragu pobjede u Mostaru.


Zrinjski - Maribor 1:2 Tavares (p)by goloviliga

Nije dugo trajala radost domaćih fudbalera. Pero Stojkić srušio je Valona Ahmedija, nakon čega je dosuđen kazneni udarac za Slovence.


Zrinjski - Maribor 1:1 Todorovićby goloviliga

90+3' PENAL, ovaj put za goste!

89' GOOOL!!! Ognjen Todorović donosi izjednačenje Zrinjskom!

Minut prije kraja regularnih 90 minuta, Mostarci stižu do izjednačenja. Bilbija je sjajno asistirao "rezervisti" Todoroviću, a Sliškovićev džoker uspio je da progura loptu ispod golmana Maribora Handanovića za 1:1.

83' Veliki aplauz sa tribina zaradio je Jasmin Mešanović, nekadašnji fudbaler Zrinjskog, a sada Maribora, koji je dobio šansu da zaigra u posljednjih desetak minuta meča umjesto asistenta Bajdea.

78' Posljednja izmjena u redovima "plemića". Odličnog Ćavara zamijenio je Nardin Mulahusejnović. Nakon samo tri minuta u igri, mladi prvotimac Zrinjskog je "požutio".

72'
Reaguje trener Maribora i u igru uvodi dva nova igrača. Brazilac Tavareš, legenda Maribora, u igru je ušao umjesto Hotiča, dok je strijelca jedinog gola Zahoviča zamijenio Aleks Pihler.

68'
Vrhovec dobija drugi žuti karton! Maribor će do kraja meča igrati sa igračem manje. Za samo pet minuta vezni fudbaler gostiju zaradio je dvije opomene.


Crveni karton za Vrhovca - Zrinjski-Mariborby goloviliga

62' U kratkom vremenskom periodu fudbaleri Maribora zaradili su dva žuta kartona. U bilježnicu njemačkog arbitra upisani su Hotič i Vrhovec. Tri opomene za goste, Mostarci i dalje bez ijedne.

61' Slišković pravi dvostruku izmjenu. Umjesto Semira Pezera i Miloša Filipovića, na terenu su Marko Perišić i Ognjen Todorović.

52' Opsada gola gostiju. Prijete Mostarci sa svih strana, ali rezultat se i dalje ne mijenja.

48' Toni Jović prijeti već na početku nastavka. Ipak, njegov udarac odlazi malo pored lijeve stative gola Maribora.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Nema izmjena.

Kraj prvog poluvremena, u kojem je Zrinjski imao više od igre, ali na pauzu odlazi s golom zaostatka. Većim dijelom prvih 45 minuta Mostarci su bili bolji, imali čak i jedanaesterac koji nije uspio da realizuje Nemanja Bilbija, što su fudbaleri Maribora u finišu prvog dijela kaznili i nakon sjajne akcije poveli. Veliki posao očekuje tim Blaža Sliškovića u nastavku susreta.

- POLUVRIJEME -


43' GOOOL!!! Maribor vodi golom Luke Zahoviča.


Zrinjski - Maribor 0:1by goloviliga

Hotič je uputio sjajan pas u prostor, ispala je kompletna odbrana Mostaraca, a Gregor Bajde našao se sam ispred golmana Pirića. Nesebično je dodao loptu na drugu stranu, gdje je usamljen bio mladi Zahovič, kojem nije bilo teško da pogodi praznu mrežu.

31'
Utakmica je nakratko prekinuta. Zbog velike vrućine i izuzetno visoke temperature u Hercegovini, sudija Zibert odlučio je da zatraži tajm-aut, kako bi se fudbaleri osvježili.

25' Konačno, nakon 25 minuta zaprijetili su i Slovenci. Pri udarac ka golu Kenana Pirića uputio je Dino Hotič. Ipak, nedovoljno za promjenu rezultata.

15' Petnaestak minuta igre, Zrinjski konkretniji, ali su i gosti zaprijetili. Postigli su pogodak preko Blaža Vrhoveca, ali je poništen zbog očiglednog ofsajda.

10' Jasmin Handanović uz pomoć stative brani udarac Bilbiji sa 11 metara. Ostaje 0:0!

Pročitao je čuvar mreže gostiju šut golgetera Zrinjskog i zasutavio njegov šut. Šteta... Još jednom se potvrdilo nepisano fudbalsko pravila da igrač nad kojim je načinjena najstroža kazna ne treba da šutira jedanaesterac.


Zrinjski - Maribor - promašen penal Bilbijeby goloviliga

9' PENAL za Zrinjski!


Marko Šuler bio je u kontaktu sa Nemanjom Bilbijom, fudbaler iz Banjaluke je pao, a njemački arbitar Danijel Zibert pokazao je na "kreč", a igrači Maribora žuti karton.

4' Prvo uzbuđenje, i to pred golom gostiju. Nakon kornera sa desne strane koji je izveo Toni Jović, Matija Katanec nije uspio doći do lopte, koja ga je preletjela i propala je šansa Mostaraca da ugroze gol rivala.

1' Počela je utakmica. Srećno, Zrinjski!

NAJAVA MEČA:

Anketa

Može li Zrinjski u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona?

  • Da

    26.15% (17)

  • Ne

    73.85% (48)

Može li Zrinjski u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona?

Rezultati

18:55 Ekipe izlaze na teren. Uskoro počinje meč na stadionu "Pod Bijelim brijegom".

18:45 ZANIMLJIVOST:
Zrinjski nikada nije uspio da se plasira u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Mostarci su u četiri navrata imali priliku da to učine, ali su eliminisani od Dudelanža iz Luksemburga (2005/06), slovačkog Slovana iz Bratislave (2009/10), već pomenutog Maribora (2014/15), te prošle godine od poljske Legije iz Varšave.

18:25 Na klupi Zrinjskog su: Bandić, Galić, Čirjak, Laštro, Todorović, Perišić i Mulahusejnović, dok će priliku za nastup kod gostiju čekati Obradović, Hodžić, Bilong, Pihler, Tavareš, Mešanović i Kramarić.



18:20 Dok čekamo početak utakmice, podsjetite se šta je u najavi poručio Blaž Slišković, trener "plemića".

18:10 Poznate su startne postave Zrinjskog i Maribora.

18:05 Zrinjski i Maribor do sada su odigrali dva meča. Te 2004. godine, takođe u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, Slovenci su u dvomeču bili bolji. Nakon 0:0 u Mostaru, slavili su u revanšu 2:0 i prošli dalje. Zanimljivo, nakon Zrinjskog, Maribor je eliminisao još Makabi iz Tela Aviva i Seltik, te zaigrao u grupnoj fazi sa Sportingom, Šalkeom i Čelsijem.

18:00 Meč će suditi njemački arbitar Danijel Zibert, a pomagaće mu sunarodnici Jan Zidel i Lase Koslovski.

Revanš meč na programu je naredne srijede na stadionu "Ljudski vrt" u Mariboru.



Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Seljacka ekipa prave penal bez razloga u 93 min.. Igram 8 fikseva i bedu dvoznak i oborise me 120 km na 1 km

Srbija

@Gz 🤣🤣🤣

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC