Ovo je najzdravija vrsta luka

Autor:

Ko bi rekao!

0
A- A A+

U receptima ćete, među sastojcima, najčešće naići na "luk" (podrazumeva se - crni) i/ili "beli luk". I, te dve vrste najčešće i koristimo.

A da li je to i najpametniji izbor za naše zdravlje? Pa, ovako... belom luku se pripisuju čudotvorna svojstva (ne samo u "odbrambene" magijske svrhe), već i što se zdravlja tiče. I, zdrav je, nije da nije.

Ali, verovali ili ne, nije i - najzdraviji.

Postoji jedna vrsta luka koja "šije" i beli kad je o zdravlju reč. Studija iz 2017. godine, objavljena u stručnoj publikaciji Food Research International found, kaže da je istraživanjem utvrđeno da crveni luk najefikasnije ubija ćelije kancera, u poređenju sa ostalim vrstama luka (crnim i belim), zahvaljujući znatno višem nivou antioksidanata kvercetina i antocijanina, prenosi Women's Health.

"Antocijanin je sastojak koji voću i povrću pruža boju, tako da ima smisla da crveni luk, koji je najtamnija vrsta luka, bude i najefikasniji", kaže autor studije dr Sureš Netirajan.

Ipak, za zdravlje su dobre i ostale vrste luka. "Luk je generalno dobar za zdravlje, a ima i antikancerogeno dejstvo, zahvaljujući visokim koncentracijama pomenutih antioksidanata", kaže dr Karen Ansel, autor više knjiga na temu zdrave ishrane.

"Crveni luk je, zahvaljujući višem nivou antocijanina, nešto efikasniji u borbi protiv slobodnih radikala koji nastaju kao produkt metabolizma kancerogenih ćelija", zaključuje dr Ansel.