Opozicija: Očekujemo dogovor do sljedeće sjednice

Predsjednici opozicionih stranaka u RS su, nakon sastanka lidera svih političkih stranaka kod predsjednika Narodne skupštine RS, istakli da nije bilo „teških riječi“, ali i da se oni i vladajući razilaze oko nekoliko važnih pitanja.

0
A- A A+
Dragan Čavić opozicija Foto: MONDO/Brankica Spasenić

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je kazao da je otvoreno više tema.

"Dio smo predložili mi, dio predstavnici vladajućih stranaka. Nemamo iste poglede, ali imamo volju da opet sjednemo, a da prije toga predstavnici svih stranaka pokušaju doći do sporazuma", kazao je Čavić.

Istakao je da je njegova stranka spremna da već u ponedjeljak kandiduje svog predstavnika za zajedničko tijelo koje će biti formirano, a očekuje da se do usaglašenog teksta političkog sporazuma dođe do narednog zasjedanja Narodne skupštine RS.

"Mi smo danas došli sa tekstom sporazuma. Međutim, niko nije imao ambicije da odmah danas sve definišemo", rekao je Čavić, ali nije želio da precizira šta je „minimum“, uz obrazloženje da je dogovoreno da se politička komunikacija ne komplikuje spornim izjava koje se šalju u eter.

"Mi znamo šta je minimum kada smo mi u pitanju. Niko ništa nije uslovljavao. Nismo pali u zagrljaj, ali nije bilo ni teških riječi", rekao je Čavić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je istakao važnost donošenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine RS i Zakona o sukobu interesa RS.

"Oni ne trebaju imati predizborni karakter i treba da budu primjenjivi od 1. januara 2019. godine. Takođe, da bismo stvari upristojili, postoji potreba da imamo tijelo etičkog sadržaja sa etičkim kodeksom ponašanja i koje će cijeniti komunikaciju u budućnosti. Posebnu pažnju smo posvetili RTRS-u, gdje je naše viđenje potpuno suprotno od aktera koji su danas sa nama razgovarali", rekao je Govedarica.

Podvukao je da nije „ni optimista ni pesimista“ po pitanju usaglašavanja svih spomenutih tačaka.

Branislav Borenović (PDP) je podvukao da su oni iznijeli konkretne prijedloge, prije svega da se zaustavi govor mržnje i uvede privremeni monitoring u RTRS-u.

"Vremena za gubljenje nema", zaključio je Borenović.

Ostale vijesti