• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija - Brazil na Svetskom prvenstvu u Rusiji!

Autor mondo.rs

Brazilci i mi 1930, 1950, 1954, 1974. pa 2018. u Moskvi. Nadamo se da će to biti duel za prvo mesto u Grupi E! Dobro smo prošli na žrebu u Kremlju...

Mi i Brazilci - peti put na FIFA svetskim prvenstvima!

Posle Urugvaja 1930, Brazila 1950, Švajcarske 1954. i Zapadne Nemačke 1974, Brazil će biti protivnik našem timu i u prvoj fazi Mundijala u Rusiji 2018. godine.

Ali, nadamo se tek nakon što u mečevima sa Kostarikom i Švajcarskom obezbedimo plasman u osminu finala i potom, u idealnom scenariju, sa najtrofejnijom nacijom u istoriji ovog sporta u 3. kolu Grupe E odigramo meč za prvo mesto. Pa, ko bude bolji!

Iako to neće biti nimalo lako, hajde odmah da kažemo - dobro smo prošli na žrebu u Kremlju i imaćemo dobre izglede da se prvi put od Francuske 1998 nađemo u "nokaut" fazi najvažnijeg turnira na planeti!

Mi protiv...

...Brazila: 2-7-9 (22:33)

...Kostarike 0-0-0 (0:0)

...Švajcarske 6-5-2 (29:16)

Osmorica velikana svetskog fudbala, među kojima je bio i Dijego Armando Maradona, "poslali" su fudbalsku reprezentaciju Srbije u jednu od tri grupe u kojima je bilo mesta za Evropljane, a prvi utisci govore u prilog tome da su ostale dve (A i H) ujedno i dve najslabije na predstojećem Mundijalu.

On će početi 14. juna 2018. utakmicom Rusija - Saudijska Arabija, a biti završen 15. jula kada ćemo saznati ime novog prvaka sveta u fudbalu. Ili starog, ako fudbal ponovo bude igra u kojoj učestvuje 22 igrača, a na kraju pobede Nemci.



Fudbalski savez Srbije, između ostalih, predstavljali su predsednik Slaviša Kokeza, sportski direktor Goran Bunjevčević i vršilac dužnosti selektora Mladen Krstajić.

Srbija i Brazil već su igrali jedno finale FIFA svetskog prvenstva, ali za omladince, na Novom Zelandu 2015. godine, kada su "orlići" selektora Veljka Paunovića srušili prestižnog rivala i ostvarili najveći uspeh za srpski reprezentativni fudbal - zlatnu medalju i titulu prvaka sveta.

Ko, gde, kada: Ovo je raspored utakmica!

Kako vam se čini Grupa E? Imamo li šanse da prođemo dalje? Glasajte u ANKETI na našem portalu.

Grupa A: Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija
Grupa B: Portugalija, Španija, Iran, Maroko
Grupa C: Francuska, Peru, Danska, Australija
Grupa D: Argentina, Hrvatska, Island, Nigerija
Grupa E: Brazil, Švajcarska, Kostarika, Srbija
Grupa F: Nemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja
Grupa G: Belgija, Engleska, Tunis, Panama
Grupa H: Poljska, Kolumbija, Senegal, Japan




IZ MINUTA U MINUT:

16:56 - KRAJ: Pa... Šta je prvi utisak? Dobro smo prošli i imamo zbog čega da budemo zadovoljni! Napred, Srbija!

16:52 - SRBIJA - BRAZIL!

16:51 - Rusi da su birali rivale ne bi im ovako ispalo... Urugvaj, Egipat, Saudi Arabija.

16:50 - Pred izvlačenje četvrtog šešira znamo da mesta za Srbiju ima samo u Grupi A, Grupu E i Grupu H.

16:48 - Ne možemo ni sa Nemcima! Šveđani moraju...

16:47 - Hrvatska i Island ponovo... Igrali su u kvalifikacijama za Rusiju, igrali su pre toga i u baražu za Brazil, a sada će igrati i na samom Svetskom prvenstvu.

16:45 - Danska je preskočila Grupu B i skliznula u Grupu C - dakle ne možemo ni sa Francuzima i Dancima. Iran će popuniti Grupu B u kojoj već posle dva šešira nema mesta za Evropljane.

16:44 - Kolumbija Poljskoj za kraj drugog šešira (eh, ta Grupa H...)

16:43 - Ne možemo u Grupu B, ne možemo u Grupu G: Belgija, Engleska...

16:42 - Nemci su mogli da dobiju Engleze i Kolumbijce, dobili su Meksikance. Stoičkov misli da su ove dve ekipe favoriti.

16:41 - Hrvatska ide na Argentinu, a mi već znamo da sigurno nećemo biti u Grupi B gde su već dve evropske selekcije tako da neće moći i treća.

16:40 - Francuzi neće imati ništa protiv - Peru!

16:39 - Maradona je domaćinu poslao Urugvaj iz drugog šešira, a Benks spojio komšije - Portugaliju i Španiju (biće to već u 1. kolu).

16:38 - Prvi šešir ostao je prazan, Belgija će u G, Poljska u H (gde bi mogla i Srbija, recimo?)

16:36 - Svetski šampion, Nemačka, ide u Grupu F što znači da će igrati u Moskvi, Sočiju i Kazanju.

16:34 - Francuska u C, Argentina u D, Brazil u E (što shodno "kosturu" znači da Argentina i Brazil ne bi mogli da se sretnu pre polufinala).

16:33 - Evropski šampion, Portugalija, biće B1.

16:32 - Ovo smo znali i pre početka žreba - A1 (prvi meč na šampionatu) je Rusija! Kasnije ćemo saznati ko je A2 i ko će "zbornaji" na megdan na "Lužnjikiju" 14. juna.

16:31 - Još malo pojašnjavanja pravila žreba i krećemo! Ponavljamo "šešire":

Prvi šešir: Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska;

Drugi šešir: Španija, Peru, Švajcarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska;

Treći šešir: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran;

Četvrti šešir: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

16:29 - Evo i Linekera, sada je već krajnje vreme da budemo nervozni!

16:27 - Reklo bi se po frizuri da je na sceni i Karles Pujol... A, tu je i poslednji štoper koji je proglašen za najboljeg fudbalera sveta u izboru FIFA, Fabio Kanavaro.

16:25 - Izgleda da će uskoro početi, zaključujemo na osnovu toga što su na binu počele da izlaze legendarni igrači - od engleskog velikana Gordona Benksa, preko urugvajske legende Dijega Forlana, pa do možda i najvećeg ikad... Dijega Armanda Maradone (koji se opet "ubucio").

16:23 - Folklor još traje.

16:19 - TV program u Rusiji bez folklora? To je nemoguće!

16:17 - Na sceni je Mire Kloze, najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava, koji je tokom pohoda Nemaca na zlato u Brazilu 2014. postigao dovoljno golova da skine "pravog" Ronalda, Nazarija da Limu, koji je do tada bio na vrhu liste sa 14 pogodaka. Kloze se oprostio kao šampion planete i strelac 15 golova na završnicama... Kakav je to podvig? Naša reprezentacija je na poslednja četiri učešća postigla dva više.

16:14 - Teško će biti prebrojati sve bivše fudbalere i legende prethodnih svetskih kupova koji su se okupili u Moskvi, a jedan od njih je i bugarska ikona - Hristo Stoičkov. Kum našeg estradnog umetnika Miroslava Ilića, upitan za favorite na narednom SP, odgovorio je: Nemačka, Španija, Hrvatska i Meksiko! (sve, sve, al' gde Nemci favoriti?)

16:11 - Žreb je počeo uključenjem u jednu od ruskih svemirskih stanica, odakle su kosmonauti dali znak za - početak! (još malo pa ćemo, valjda, dočekati da se kuglice zavrte... pre toga malo baleta, muzike i glume)

16:07 - Posle kratkog, srdačnog govora predsednika Putina i dobrodošlice koju je poželeo svima koji nameravaju narednog leta da krenu put Rusije, Infantino se zahvalio sagovorniku na svemu što je učinio kako bi najveći fudbalski turnir bio održan na najbolji mogući način.

16:05 - Brojni VIP gosti, sa belim pahuljama na kaputima, jaknama, glavama, okupili su se u svečanoj sali iz koje slika ide uživo u preko 160 zemalja.



16:03 - Veče je počelo govorom predsednika Rusije, Vladimira Putina, pored kojeg stoji i prvi čovek FIFA, Đani Infantino.

16:01 - Dok čekamo da se na bini pojave legendarni engleski fudbaler, Gari Lineker i popularna ruska voditeljka, Viktorija Lopireva, predlažemo jedan kratki muzički intermeco uz Blažu i Kljunove.

Blaža
Izvor: YouTube



15:56 - Da je FIFA uvek bila fer i jednaka prema svima, kada je žrebanje u pitanju - nije! To su na svojoj koži osetili i fudbaleri Srbije i Crne Gore, kada im je u Lajpcigu 2005. godine priređena velika nepravda.

15:55 - Dok čekamo da počne,
prisetimo se koga je u prošlosti naša reprezentacija dobijala za protivnike na žrebanjima (i kako smo završavali prve faze takmičenja):

Južna Afrika 2010: Nemačka 6, Gana 4, Australija 4, Srbija 3.

Nemačka 2006: Argentina 7, Holandija 7, Obala Slonovače 3, Srbija i Crna Gora 0.

Francuska 1998: Nemačka 7, Jugoslavija 7, Iran 3, Sjedinjene Američke Države 0.

Italija 1990: Zapadna Nemačka 5, Jugoslavija 4, Kolumbija 3, Ujedinjeni Arapski Emirati 0.

Španija 1982: Severna Irska 4, Španija 3, Jugoslavija 3, Honduras 2.

Zapadna Nemačka 1974: Jugoslavija 4, Brazil 4, Škotska 4, Zair 0.

Čile 1962: Sovjetski Savez 5, Jugoslavija 4, Urugvaj 2, Kolumbija 1.

Švedska 1958: Francuska 4, Jugoslavija 4, Paragvaj 3, Škotska 1.

Švajcarska 1954: Brazil 3, Jugoslavija 3, Francuska 2, Meksiko 0.

Brazil 1950: Brazil 5, Jugoslavija 4, Švajcarska 3, Meksiko 0.

Urugvaj 1930: Jugoslavija 4, Brazil 2, Bolivija 0.

*napomena: do 1990. godine dodeljivala su se dva boda za pobedu, a jedan za remi.

NAJAVA ŽREBA, OSNOVNE INFORMACIJE I ZANIMLJIVOSTI

Kada se zavrte kuglice - zaustaviće se planeta!

Malo koji događaj u istoriji televizije izaziva euforiju koju svake četiri godine podrazumeva žreb za FIFA svetsko prvenstvo.

U našem slučaju stvar je samo uzbudljivija, jer se među 32 privilegovana fudbalska tima nalazi i reprezentacija Srbije.

U moskovskoj tvrđavi Kremlj uskoro će najveći asovi svetskog fudbala, u društvu prelepe voditeljke Viktorije Lopireve, izvlačenjem kuglica odrediti sudbinu učesnika narednog Mundijala, koji će 14. juna početi u najvećoj zemlji sveta. Ko će trijumfovati u najvećem sportskom događaju, velikom finalu Svetskog prvenstva 15. jula 2018, u velikoj meri zavisiće i od epiloga današnje gala predstave.


"Voleo bih da budemo u grupi sa Rusijom, bratske smo zemlje, imali bi dobru atmosferu. A da izdvajam neke druge selekcije, pa svi znamo ko je svetska klasa i zbilja je nezahvalno da sada biram koja bi nam manje ili više reprezentacija odgovarala. Biće ono što nam je suđeno, kao i svima, žreb je isti za sve. Naravno, bilo bi dobro da imamo za rivale selekcije sa kojima možemo da igramo, u smislu da napravimo što bolji rezultat", rekao je Krstajić uoči žreba.

Ceremoniji će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin.

Voditelji ceremonije biće legendarni engleski fudbaler Geri Lineker i ruska sportska novinarka Marija Komandnaja. Prilikom izvlačenja kuglica pomagaće Nikita Simonjan, Loran Blan, Gordon Benks, Fabio Kanavaro, Kafu, Dijego Maradona, Karles Pujol i Dijego Forlan.

Očekuje se i prisustvo legendi svetskog fudbala kao što su Ronaldo, Ronaldinjo, Pele, Ugo Sančes, Didije Drogba, Samjuel Eto i mnogi drugi.

Žrebovi koji se pamte: Kad je cedulja zbunila Sepa


Organizator je preuzeo velike mere bezbednosti, a skup će obezbeđivati duge cevi, helikopteri, specijalne antiterorističke jedinice...


"Orlovi" su u četvrtom šeširu.

Prvi šešir: Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska;

Drugi šešir: Španija, Peru, Švajcarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska;

Treći šešir: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran;

Četvrti šešir: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

Prilikom simulacija žreba, kao proba pred glavni događaj, Srbija je dobila sledeće protivnike. U prvom izvlačenju bila je u grupi sa Poljskom, Kolumbijom i Iranom, a u drugom za rivale je dobila Portugal, Peru i opet Iran. 

Srećno, "orlovi"!


Čitaoci MONDA najviše bi voleli da Srbija iz prvog šešira dobije Poljsku, iz drugog Peru i iz trećeg Iran!


Anketa

Koga biste voleli iz "šešira 1"?

  • Rusija

    32.33% (97)

  • Nemačka

    4% (12)

  • Brazil

    10% (30)

  • Portugal

    7.67% (23)

  • Argentina

    3.67% (11)

  • Belgija

    3% (9)

  • Poljska

    36.67% (110)

  • Francuska

    2.66% (8)

Koga biste voleli iz "šešira 1"?

Rezultati

Anketa

Koga biste voleli iz "šešira 2"?

  • Španija

    2.82% (6)

  • Peru

    40.38% (86)

  • Švajcarska

    9.86% (21)

  • Engleska

    6.1% (13)

  • Kolumbija

    4.69% (10)

  • Meksiko

    7.51% (16)

  • Urugvaj

    2.35% (5)

  • Hrvatska

    26.29% (56)

Koga biste voleli iz "šešira 2"?

Rezultati

Anketa

Koga biste voleli iz "šešira 3"?

  • Danska

    3.91% (7)

  • Island

    8.38% (15)

  • Kostarika

    13.41% (24)

  • Švedska

    5.59% (10)

  • Tunis

    18.99% (34)

  • Egipat

    7.82% (14)

  • Senegal

    9.5% (17)

  • Iran

    32.4% (58)

Koga biste voleli iz "šešira 3"?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC