• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mondo predstavlja: Švajcarska

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Srbiji će na Mundijalu naredne godine u Rusiji rival u grupi E biti Švajcarska, selekcija koja je, uprkos devet pobjeda u kvalifikacijama, morala u baraž, gdje je u dvomeču eliminisala Sjevernu Irsku (1:0, 0:0).

Poraz u posljednjem kolu kvalifikacija od Portugalije (0:2) mogao je skupo koštati Švajcarsku.

Reprezentacija, koju s klupe predvodi sarajevski stručnjak Vladimir Petković, u prvih devet kola osvojila je maksimalnih 27 bodova, ali je neuspjeh u Lisabonu značio da će Švajcarci morati u baraž, i to kao najbolja drugoplasirana selekcija evropskih kvalifikacija.

Sjajno odigran kvalifikacioni ciklus ipak nije donio toliko željeno prvo mjesto i direktan plasman na smotru najboljih svjetskih selekcija, pa su na putu ka Rusiji "sajdžije" morale odigrati još dva dodatna meča.

Rikardo Rodrigez postigao je jedini gol u tih 180 minuta protiv "ostrvljana", i to na gostovanju u Belfastu iz jedanaesterca. U revanšu u Bazelu nije bilo pogodaka, pa je Švajcarska ipak proslavila plasman na Mundijal, njihov četvrti uzastopni, a ukupno 11. u istoriji.

...
Izvor: YouTube

Osim Kristijana Ronalda i društva, rivali u kvalifikacijama bili su im Mađarska, Farska Ostrva, Letonija i Andora. Na kraju je osvojeno 27 bodova, koliko je imala i prvoplasirana Portugalija, sa učinkom od devet pobjeda i porazom, uz gol razliku 23:7.

Najbolji strijelac tokom kvalifikacija u Petkovićevom timu bio je Haris Seferović sa četiri pogotka.

Švajcarci su navjeći uspjeh na prvenstvima Svijeta ostvarili 1934, 1938. i 1954, kada su zaustavljeni u četvrtfinalu.

Na prethodnom Mundijalu 2014. godine u Brazilu, u grupi sa Francuskom, Ekvadorom i Hondurasom završili su na drugom mjestu, da bi u osmini finala, nakon produžetaka, eliminisani od Argentine minimalnim rezultatom 0:1.

Najbolja drugoplasirana selekcija evropskih kvalifikacija većinom je sastavljana od igrača koji nastupaju u njemačkoj Bundesligi.

Kapiten Stefan Lihtštajner, član šampiona Italije Juventusa, prva je zvijezda ekipe i igrač koji je upisao najviše nastupa u nacionalnom dresu od aktivnih reprezentativaca. Sa 96 utakmica u dresu sa državnim grbom, trenutno drži četvrtu poziciju.

Ispred njega su samo Hans Herman (118 nastupa), Alain Gajger (116) i Stefan Šapuiza (103).

Najviše golova u istoriji za selekciju Švajcarske postigao je legendarni Aleksander Fraj - 42.

Osim Lihtštajnera, treba izdvojiti Valona Behramija (Udineze), Đerdana Šaćirija (Stouk), Granita Džaku (Arsenal), Blerima Džemailija (Montreal Impakt), te već pomenute Rodrigeza (Milan) i Seferovića (Benfika), koji su najzvučnija imena Švajcarske.

Na klupi švajcarske selekcije je već pomenuti Petković, koji je reprezentaciju preuzeo od Otmara Hicfilda po završetku Svjetskog prvenstva u Brazilu prije tri godine.

Srbija i Švajcarska snage će odmjeriti u drugom kolu, 22. juna na stadionu "Baltika" u Kalinjingradu.

Od ostamostaljenja Srbije, ove dvije selekcije nikada se nisu sastajale. Posljednji put sreli su se u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

U Beogradu nije bilo pobjednika (1:1, strijelci Siniša Mihajlović i Stefan Šapuiza), dok je reprezentacija tadašnje Jugoslavije u drugom meču u Bazelu golovima Save Miloševića i Mladena Krstajića slavila 2:1. Jedini gol za domaćina postigao je Murat Jakin.

Srpski tim ostvario je šest pobjeda, pet remija i samo dva poraza u dosadašnjih 13 mečeva, od čega je šest utakmica imalo prijateljski karakter.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC