''Topola užasa'' za sada zaštićena

Autor:

Spomenik pričvršćen i, za sada, zaštićen, kaže Darko Banjac.

0
A- A A+

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas u Donjoj Gradini da je "Topola užasa", koja je zbog vodostaja rijeke Save dijelom u vodi, pričvršćena i, za sada, zaštićena pravovremenom reakcijom rukovodstva i zaposlenih te javne ustanove.

Banjac je rekao da, ukoliko nivo Save bude rastao, postoji mogućnost da rijeka odnese "Topolu užasa" i najavio da će u narednom periodu Odbor za Donju Gradinu Ministarstvu prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske kandidovati projekat i razmotriti mogućnost da ona bude izmještena na višu kotu.

"Topola užasa` je dobrim dijelom u vodi. Prilikom restauracije nije predviđeno da ona bude učvršćena za stubove, samo je položena. Radnici i direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina juče su pričvrstili topolu za stubove i nadamo se da će ona izdržati visok nivo vodostaja rijeke Save", rekao je Banjac novinarima u Donjoj Gradini.

MORA LI OVAKO? "Topola užasa" u mutnoj vodi


Banjac je naglasio da je, s obzirom na okolnosti, važno da kao predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra "Gradina" i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država, danas bude u Donjoj Gradini i Kozarskoj Dubici zajedno sa građanima.

"Topola užasa" nalazi se u Spomen-području "Donja Gradina", na ušću rijeke Une u rijeku Savu. Na toj su topoli ustaše vješale žrtve da ostanu žive što je moguće duže da bi se što više namučile. Sa te su se topole čuli nesnosni jauci i uzdasi, te su je logoraši i ustaše nazvali "Topolom uzdaha".

Ostaci tog zločina pronađeni su 1958. godine na krošnji drveta i po njegovom deblu prečnika 2,10 metara. Pronađeni su i lanci i posebno kovani klinovi za mučenje žrtava.

"Topola užasa" postavljena je 1976. godine. Nadstrešnica koja "Topolu" štiti od atmosferskih uticaja izgrađena je 2011. godine, dok su 2012. završeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

U ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac je na stravičnim mukama umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i djece, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od tog ukupnog broja, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 ljudi, procjene su Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina.

Tagovi:

Ostale vijesti