• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o sezoni: Prodaja igrača bila je prioritet

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

"Gubitak šampionske titule u BiH jeste neuspjeh, ali sezona nije bila neuspješna. Prodaja igrača bila je prioritet, svjesno smo rizikovali rezultate“, rekao je prvi čovjek Igokee za naš portal.

 Intervju Igor Dodik - KK Igokea sezona 2017-18, ambicije Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Generalni menadžer Igokee Igor Dodik u razgovoru za MONDO sumirao je sezonu u kojoj je Igokea češće u prvom planu bila zbog dolaska i odlaska zvučnih imena, poput Dorela Rajta i Bilija Prestona, nego zbog dobrih igara i rezultata.

Košarkaši Igokee sezonu u ABA ligi završili su na desetom mjestu, iako je početak sezone nagovještavao i borbu za plej-of.

Prvi čovjek Igokee kaže da je zadovoljan ostvarenim ciljem – opstankom u ligi, jer je fokus kluba iz Aleksandrovca u protekloj sezoni bio na drugim stvarima.

"Bili smo svjesni i kolike budžete imaju druge ekipe i šta možemo da očekujemo. Naš fokus bio je da pokušamo da dovedemo neke strane igrače, da prvi put u istoriji Igokee prodamo i zaradimo na njima. Naravno i da oni napreduju i da odu u bolje klubove. To smo uspjeli da uradimo samim dolaskom Dorela Rajta koji se zadržao kod nas mjesec dana. Sam njegov dolazak u Igokeu izazvao je nevjericu, mnogi nisu mogli da vjeruju. Pa ni ja sam nisam vjerovao dok nije došao u Laktaše da ćemo da dovedemo takvog igrača. Već nakon dva dana bilo je ponuda za njega, ali to nije bilo korektno da ga odmah šaljemo dalje. Htjeli smo da vidimo kako se ponaša na parketu, u timu. To je izvanredan igrač i odličan čovjek“, istakao je Dodik, a potom nastavio rekapitulaciju sezone u ABA ligi:

"Nakon njega dolazilo je još nekoliko igrača i znam da je to stvaralo problem stručnom štabu i treneru Bajiću da uklope tim, da se svakih 20-ak dana mijenja, jer jedan dođe, drugi ode. To zaista nije lako, ali se znao cilj, da se opstane u ABA ligi. Mi smo krenuli dobro, imali smo jedan trenutak pada u formi, zbog svih tih odlazaka i dolazaka ali na kraju smo ostvarili naš cilj – ostanak u ABA ligi. Cjelokupno gledano ja sam zadovoljan i tim 10. mjestom“, rekao je Dodik.

Trener Dragan Bajić je tokom sezone konstantno morao da mijenja sistem i prilagođava ga pojedincima, jer su Amerikanci dolazili i odlazili kao na traci. U takvim okolnostima ekipa Igokee nije mogla da postigne kontinuitet igara i rezultata.

"Da su ostali ti igrači koje smo doveli vjerujem da bismo bili na četvrtom mjestu, tom koje vodi u plej-of, ili bar u prvih šest ekipa. Ali s obzirom da duži niz godina imamo dugove koje pokušavamo da saniramo - tu su bivši igrači, menadžeri - mi smo znali da će ovi koje smo dovodili tu biti kratkoročno. Naš cilj je bio da se na njima zaradi i da se isplate ti dugovi. Svjesno smo ulazili u rizik rezultata i te igre koju nismo mogli da postignemo sa brzim odlascima. Ali znali smo šta je prioritet i svjesno smo u to ušli“, istakao je Dodik.

Ceh je na kraju platio Bajić, koji je otpušten u finišu sezone.

Izvor: MN PRESS

"Bajić je dugo godina prijatelj, prije svega kluba, i mi se uopšte nismo razišli u negativnom kontekstu. On je imao i igračku karijeru u samom klubu, on je 2012/13 osvojio kao trener regularni dio ABA lige. Jednostavno, nismo se složili oko omladinskih kategorija i zajedno smo sjeli i rekli da ćemo da pokušaamo da prevaziđemo taj problem. Na kraju se ponovo nismo složili i došlo je do razlaza između trenera Bajića i Igokee, ali ne mislim da je to zauvijek. Želim mu svu sreću, tu sam uvijek da mu pomognem. On je prije svega naš prijatelj, a poslije toga profesionalni trener. Nadam se da će on naći strani angažman, da će da nastaviti da niže uspjehe, a onda za par godina uvijek ćemo biti uz njega i pričaćemo dalje“.

Veliki udarac za Igokeu bio je gubitak šampionske titule u BiH poslije šest godina dominacije. Mostarski Zrinjski je slavio 3-1 u finalnoj seriji.

"Slažem se da je neuspjeh što nismo odbranili šampionsku titulu u BiH, ali mislim da cjelokupno ne smatram da je sezona neuspješna. Imali smo stvarno dobrih stvari, veliku promociju kluba. Prvi put se čulo i u američkim medijima za naš klub i to je nekoliko dana bila top tema dolaskom Rajta. Nedavno je opet Igokea bila tema kada je Preston bio na treningu Sakramento Kingsa, sada i Lejkersa. Iako nismo vezani i dalje, spominje se da je bio kod nas. Gledajući širu sliku idemo dobrim putem koji smo zacrtali. Nažalost nismo osvojili prvenstvo, ali to nas srećom nije omelo da igramo u ABA ligi, jer su se u međuvremenu promijenila pravila i u ABA ligu se može samo kroz Drugu ABA ligu“.

Upravo ta činjenica da su već imali zagarantovano mjesto u ABA ligi saglasan je Dodik, uticala je na ekipu Igokee u završnici prvenstva, koje više nije imalo toliku težinu.

"Sigurno da se to odrazilo na ekipu. Igrači znaju šta se dešava van terena i kakve su priče, nažalost ne može tim da se odbrani od toga. Nama je prioritet da se afirmišu mladi igrači, da vidimo koliko mogu i šta možemo da očekujemo od njih, na koga možemo da računamo sljedeće sezone. Prioritet je bio da mladi imaju veću minutažu. Onda su stariji igrači možda shvatili da nam više nije prioritet da osvojimo prvenstvo nego ’neka igraju mladi, a mi kako prođemo’. Naravno, sa takvim stavom igrači su se opustili. Kada sam vidio dokle je to došlo bilo je kasno. Pokušali smo da ih probudimo, ali bezuspješno. Mislim da imamo veći kvalitet nego Zrinjski. Ovom prilikom im opet čestitam na osvojenom prvenstvu, zaista mi je drago kada sam vidio kolika je njihova sreća bila. Nije mi drago što mi nismo osvojili, ali mi je drago što su to onda bili oni“, rekao je Dodik, koji je odmah po završetku finalne utakmice čestitao protivniku.

"Imali smo sastanak odmah poslije utakmice, a i sutradan. Pričali smo i zamjerio sam našim igračima  na nedostatku zalaganja. Nisu bili tim, nisu se borili, dosta se više energije vidjelo kod igrača Zrinjskog nego kod nas. Opet to je sve zbog ovih stvari što su se dešavale, tako da u neku ruku ih razumijem. Naravno, razočarali su me, nije trebalo ovo da se desi“, rekao je prvi čovjek Igokee.

On je najavio i promjene u ekipu, koje su dijelom i očekivane jer su mnogim igračima istekli ugovori.

"Većina njih nema ugovor za sljedeću sezonu, a ovi koji imaju rekao sam im da ću dobro da razmislim šta ćemo dalje u budućnosti, jer koliko god da si vezan ugovorom, ako si profesionalac moraš da daš sve od sebe u svakom trenutku, a ne samo kada misliš da treba. Evo desilo se i Budućnosti da izgubi prvenstvo Crne Gore. Mislim da se slično i njima desilo.  Istrošeni su poslije osvajanja ABA lige i ulaska u Evroligu, igračima je glava bila već u Evroligi, razmišljaju s kojim ekipama će da igraju, o svojim ugovorima, minutaži i u drugom planu im je bilo prvenstvo Crne Gore. To je Mornar iskoristio i čestitam im na tituli“.

Generalni menadžer Igokee se potom vratio na roster svoje ekipe...

"Zasad ostaje Vuk Radivojević, on ima dugogodišnji ugovor i nastaviće da nosti dres Igokee. Robert Rikić takođe ima ugovor za sljedeću sezonu i ostaje, kao i Đorđe Milošević. Pored njih za sljedeću sezonu ugovore imaju Jevtović i Glogovac, ali o njima ćemo još da razmislimo i da pričamo sljedeće sedmice. Ostali igrači nemaju ugovore, tu ne ubrajam juniore, koji imaju dugogodišnje ugovore, poput Ilića i Jankovića“.

...potom i na ambicije kluba u narednoj sezoni.

"Trenutno pregovaramo sa više klubova, neki su iz Republike Srpske, a neki iz Evrope. To će odrediti sudbinu samog kluba naredne sezone. U zavisnosti od tih pregovora planovi mogu da postanu zaista veliki, a mogu i da ostanu na sadašnjem nivou. Svakako da je osvajanje titule u BiH i opstanak u ABA ligi prioritet, naravno želimo i da poboljšamo mjesto u ABA ligi. Ne da to bude samo opstanak nego da se borimo za gornji dio tabele“.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Da li će to biti sa trenerom Žarkom Milakovićem, mladim stručnjakom koji je imao uspjehe sa juniorskom ekipom, ali nije uspio da osvoji šampionsku titulu sa seniorima, poslije preuzimanja ekipe od Dragana Bajića? 

"Milaković je postigao ogromne uspjehe sa omladinskim pogonom, juniorima, kadetima, osvojili smo i treće mjesto u juniorskoj  ABA ligi, iznjedrili nekoliko igrača iz tog pogona. On je jedan od zaslužnih. Koliko se snašao na klupi seniosrkog tima u ovoj završnici teško je reći, jer teško je kada dođeš mjesec dana prije kraja prvenstva, nije lako poredati sve stvari kako ti hoćeš. Sljedeće sedmice obavićemo sastanak sa njim i vidjećemo kakva su razmišljanja, tako da za sada nemamo preciznih stavova kada je trener u pitanju“.

"ČOVIĆ I BOKAN NANIJELI ŠTETU ABA LIGI"

Igor Dodik osvrnuo se i na završnicu ABA lige u kojoj je Budućnost prekinula trogodišnju dominaciju Crvene zvezde.

"Prisustvovao sam finalnoj seriji i u Beogradu i Podgorici. Mnogo toga se dešavalo van terena nažalost. Smatram da su izjave g. Čovića i g. Bokana nanijele i na neki način štetu ABA ligi. Ne bih sad o tome, ali raspravljaćemo na narednoj skupštini. Sasvim zasluženo je Budućnost osvojila ABA ligu, iako se dosta spominjalo suđenje, mnogi su gledali utakmice i mogli su da vide da li je bilo otimanja ili ne. Nisam mjerodavan da o tome govorim. Po meni Budućnost je zasluženo osvojila titulu".

Prvi čovjek Igokee i ujedno potpredsjednik ABA lige još jednom je pohvalio formiranje Druge ABA lige koja bi prema njegovim riječima trebala da pomogne klubovima da dostignu viši nivo organizacije i kvaliteta.

"Mi smo ostali sa 12 timova u ABA ligi i 12 u drugoj. Da smo procijenili da ima više košarkaških centara proširili bi obje lige na 14 klubova. Bio je ogroman jaz između klubova koji igraju ABA ligu i klubova iz nacionalnih prvenstava i stvarno je bilo nekorektno. Ogromna razlika bila je u kvalitetima ekipa, budžetima, organizaciji... Uspostavljanjem Druge ABA lige dali smo šansu za novih 12 klubova da naprave korak naprijed, a ABA liga im je omogućila pokrivanje troškova smještaja, mislim i putovanja, ako nije od ove, onda će biti od naredne sezone. To dosta znači za manje klubove kada su im pokriveni ti troškovi i kada se mogu usmjeriti samo na budžet samog tima. Pored ABA 2 koju smo uspostavili tu je i juniorska, odnosno turniri. Vidjećemo da li će i to prerasti u ligu ili će ostati na turnirima. Mislim da smo dosta unaprijedili košarku i omogućili drugim manjim centrima da se pojačaju i konkurišu. Sada mogu da vide na kom su rangu u drugim državama. Dosad su igrali samo svoja prvenstva i nisu znali da li je velika razlika između npr. Srbije i Hrvatske u toj ligi. Omogućeno im je i da kroz Drugu ABA ligu uđu u ABA ligu, a ne kroz nacionalno prvenstvo kao do sada“.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC