"Ustav Republike Hrvatske" pobjednička predstava

Autor:

Predstava satiričnog pozorišta ''Kerempuh'' iz Zagreba proglašena za najbolju na upravo završenom 21. Teatar festu ''Petar Kočić'' u Banjaluci.

"Ustav Republike Hrvatske" pobjednička predstava Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predstava "Ustav Republike Hrvatske"Ante Tomića, Rajka Grlića i Željke Udovičić, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba proglašena je za najbolju predstavu na XXI Festivalu Teatar fest ''Petar Kočić'' 2018 u Banjaluci.

"Riječ je o kompletnoj predstavi, sa odličnim tekstom, glumom, tačnom i preciznom režijom koja na hrabar način govori o problemima u savremenoj Hrvatskoj i pomjera granice savremenog teatra", stoji u obrazloženju žirija festivala. 

Tomić, Grlić i Udovičićeva dobili su i nagradu za najbolji dramski tekst.

Duško Ljuština, predsjednik žirija i članovi, Vladimir Đuričić i Željko Erkić nagradu za najbolju režiju dodijelili su Gorčinu Stojanoviću za režiju predstave "Korešpodencija" Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza u produkciji "Zvezdara teatra" iz Beograda.

Borko Perić, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi ''Ustav Republike Hrvatske'' i Branislav Lečić za ulogu Simeona Njegovana – Lupusa u predstavi ''Korešpodencija'' dobili su ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu ovogodišenjeg Teatar festa.

Još jedna nagrada odlazi u "Zvezdara teatar" i to ona za najbolju žensku ulogu - ulogu Milice Njegovan u ''Korešpodenciji'', koju je odigrala Anica Dobra.

Teatar fest je završen svečanom dodjelom nagrada i izvođenjem predstave "Alan Ford – POVRATAK OTPISANIH (Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih)" u čast nagrađenih.

"Teatarfest je glavnim i pratećim programom,posebno festivalom monodrame mladog glumca, okruglim stolovima, promocijom knjiga, časopisa i autora, naučnim skupom i ukupnom atmosferom, uz podršku vjerne publike, pokazao kvalitativni pomak i činjenicu da se pozicionirao u sam vrh regionalnih pozorišnih /kazališnih festivala", saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U takmičarskom programu učestvovalo je šest predstava.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" bio je reditelj Marko Misirača.

Glumica Ena Radovanović iz Banjaluke sa predstavom "Da sam je pozorište/zapalila bih se/" pobjednik je festivala monodrame mladog glumca "Da svako ostavi svoj trag", koji je održan u okviru Teatar festa.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" dodijeljena je glumici Narodnog pozorišta Sarajevo Kaći Dorić za ulogu bake, gospođe mame u predstavi "Sve se nekako preživi osim smrti".

Ostale vijesti