• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ustav Republike Hrvatske" pobjednička predstava

Autor mondo.ba

Predstava satiričnog pozorišta ''Kerempuh'' iz Zagreba proglašena za najbolju na upravo završenom 21. Teatar festu ''Petar Kočić'' u Banjaluci.

 "Ustav Republike Hrvatske" pobjednička predstava Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predstava "Ustav Republike Hrvatske"Ante Tomića, Rajka Grlića i Željke Udovičić, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba proglašena je za najbolju predstavu na XXI Festivalu Teatar fest ''Petar Kočić'' 2018 u Banjaluci.

"Riječ je o kompletnoj predstavi, sa odličnim tekstom, glumom, tačnom i preciznom režijom koja na hrabar način govori o problemima u savremenoj Hrvatskoj i pomjera granice savremenog teatra", stoji u obrazloženju žirija festivala. 

Tomić, Grlić i Udovičićeva dobili su i nagradu za najbolji dramski tekst.

Duško Ljuština, predsjednik žirija i članovi, Vladimir Đuričić i Željko Erkić nagradu za najbolju režiju dodijelili su Gorčinu Stojanoviću za režiju predstave "Korešpodencija" Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza u produkciji "Zvezdara teatra" iz Beograda.

Borko Perić, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi ''Ustav Republike Hrvatske'' i Branislav Lečić za ulogu Simeona Njegovana – Lupusa u predstavi ''Korešpodencija'' dobili su ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu ovogodišenjeg Teatar festa.

Još jedna nagrada odlazi u "Zvezdara teatar" i to ona za najbolju žensku ulogu - ulogu Milice Njegovan u ''Korešpodenciji'', koju je odigrala Anica Dobra.

Teatar fest je završen svečanom dodjelom nagrada i izvođenjem predstave "Alan Ford – POVRATAK OTPISANIH (Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih)" u čast nagrađenih.

"Teatarfest je glavnim i pratećim programom,posebno festivalom monodrame mladog glumca, okruglim stolovima, promocijom knjiga, časopisa i autora, naučnim skupom i ukupnom atmosferom, uz podršku vjerne publike, pokazao kvalitativni pomak i činjenicu da se pozicionirao u sam vrh regionalnih pozorišnih /kazališnih festivala", saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U takmičarskom programu učestvovalo je šest predstava.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" bio je reditelj Marko Misirača.

Glumica Ena Radovanović iz Banjaluke sa predstavom "Da sam je pozorište/zapalila bih se/" pobjednik je festivala monodrame mladog glumca "Da svako ostavi svoj trag", koji je održan u okviru Teatar festa.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" dodijeljena je glumici Narodnog pozorišta Sarajevo Kaći Dorić za ulogu bake, gospođe mame u predstavi "Sve se nekako preživi osim smrti".

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

žena-zmaj

Interesantno je to kako nagradu za najbolju režiju dobije 'nerežirana' predstava. Jedino bi veći apsurd bio da je 'Korešpodencija' dobila nagradu za scenski pokret. Gledala sam živahnije čitaće probe od ovog šturog deklamovanja teksta. 'Moja ti' i 'Sve se nekako preživi osim smrti' su skroz nepravedno skrajnute.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop