Notr Dam: Sačuvana konstrukcija, izgorio krov

Autor:

Krov i vrh katedrale Notr Dam u Parizu urušili su se tokom požara koji je zahvatio ovo zdanje nešto prije 18 sati, ali je konstrukcija ipak sačuvana, saopštila je francuska vatrogasna služba.

Notr Dam: Sačuvana konstrukcija, izgorio krov Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

„Možemo smatrati da su dva tornja severnog zvonika Notr Dama sačuvana“, rečeno je medijima.

Na gašenju požara angažovano je 400 vatrogasaca, od kojih je jedan navodno teško povređen, saopštila je služba i dodala da je požar težak za gašenje.

Prva dojava o požaru stigla je u 18:50, nakon čega su katedrala i okolne ulice evakuisane, a fotografije i video snimci ogromnog plamena i dima koji kulja iznad ovog srednjovekovnog zdanja momentalno su se raširili društvenim mrežama.

Kulturološka tragedija globalnih razmera odvijala se naočigled cijele planete. Požar je izbio u mođžda najčuvanijojcrkvi na svetu. Vatra je zahvatila celu zgradu, od podruma do vrha, a Rojters prenosi da su plamenovi zahvatili i dva zvonika.

"Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati", izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

Jedan od dva čuvena tornja se urušio, a poslednje vesti kažu da je vatrena stihija, posle samo tri sata od prijave požara nešto pre sedam uveče, odnela i krov 850 godina stare građevine.

U toku je opsežna akcija gašenja, naveli su vatrogasci.

Ovo je gotovo nemoguća misija, iako je angažovano čak 400 vatrogasaca, jer crkva je građena uz korišćenje konstrukcije krova od masivnih drvenih greda, na velikoj visini, što je teško ugasiti spolja. S obzirom na to da je reč o hramu, znači građevini sa velikim praznim prostorima, to samo potpiruje požar. 

Izvor: Rojters

Agencija za civilnu bezbednost saopštila je da se za gašenje požara koriste "sva sredstva" osim aviona iz kojih bi se ispuštala voda.

Ovi avioni, kako navode, nisu pogodni za gašenje ovog požara jer bi izbacivanje velike količine vode na zgradu moglo da izazove njeno potpuno rušenje.

Izvor: Youtube/Mussi

Požar je izbio u podrumu ove srednjevekovne građevine i zgrada je odmah evakuisana, javljaju lokalni mediji. Nema vesti o eventualnim ljudskim žrtvama a cela okolina crkve je evakuisana.

Uzrok požara u najposećenijem istorijskom spomeniku u Evropi koga godišne poseti 13 miliona turista, nije poznat ali se prema prvim sumnjama dovodi u vezu sa rekonstrukcijom koja je u toku.

Francuski predsednik Emanuel Makron je otkazao ranije najavljeno obraćanje naciji zbog ovog tragičnog događaja.

Izvor: Tanjug

"Kao i svi naši sunarodnici i ja osećam da je deo nas izgorio", naveo je u poruci objavljenoj na Twitteru Makron.

Katedrala je posvećena Bogorodici, Našoj Gospi, odnosno Blaženoj Devici Mariji, i ima veliki istorijski, umetnički i arhitektonsi značaj za Francusku i svet.

U Notr Damu je krunisano čak 25 francuskih kraljeva.

S graditeljske strane ova gotska katedrala je jedna od najranijih građevina sa spoljnim letećim lukovima. Izgrađeni su oko glave katedrale u 12. veku kako bi pružili podršku tankim zidovima koji su sagrađeni kako bi visoka crkva imala veće prozore.

Leteće potpore su postale "zaštitni znak" gotske arhitekture, iako se vodi debata o tome da li je Notr Dam prva katedrala koja ih ima.

Gradnja katedrale započeta je 1160. godine, a velikim je delom završena tačno sto godina kasnije.

notrdam grafika Foto: MONDO/DATA MEDIA MARKET

Impoznatnih je proporcija, naročito za vreme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara.

Zvonili za Srbe i Kosovo polje

Za Srbe je katolička katedrala u sred Pariza važna i zbog jedne istorijske priče. Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, zvonila u čast velike hrišćcanske pobede srpske vojske. U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je pre šest meseci bio mesto u kojem je na obeležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu.

Njena jedinstvenost se oslikava kroz bezbroj detalja, počevši od ulaznih vrata na kojima je uklesan Sudnji dan (sudnji dan – verovanje prema kome će se na kraju istorije suditi ljudima, prilikom čega će biti razdvojeni grešnici, koji će ići u pakao, od nedužnih, koji će preći u večni život), preko skulptura koje oslikavaju iskušenja Adama i Eve, galerije Kraljeva koju čine 28 statua kraljeva visokih 3.5 metra, do veličanstvene unutrašnjosti koju krase tri velika prozora ukrašena neverovatnim vitražima, ogromne orgulje, kapele, statue i umetnička dela.

katedrala, notr dam, pariz Foto: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Smatra se da je čuveni Viktor Igo zaslužan za obnovu katedrale, kojoj je u devetnaestom veku pretilo rušenje jer je bila ruinirana tokom Francuske revolucije.

Svojim romanom “Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu” Igo je uspeo da probudi svest ljudi i time utiče na kasniju obnovu katedrale.

I čuveni francuski slikar Klod Mone je koristio katedralu kao čest motiv na svojim umetničkim ostvarenjima, koja su danas izložena u nacionalnom muzeju Orsej u Parizu.

notr dam grafika Foto: MONDO/DATA MEDIA MARKET

Notr Dam je značajna i muzikološki. U njoj se nalaze najveće orgulje u Francuskoj, sa 8.000 cevi (neke čak iz 18. veka) i pet klavijatura.

Sve bi to danas moglo da nestane u plamenu.

Tagovi:

Ostale vijesti