Kladuša: Migranti iz protesta blokirali saobraćaj

Autor:

Policija u Velikoj Kladuši danas je spriječila oko 50 migranata da bez dozvole uđu u prihvatni centar "Miral", potvrdio je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

2
A- A A+
migranti, Vučjak, Bihać Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Šiljdedić je rekao da je policija privela dva Pakistanca koji su kao znak protesta sjeli na magistralni put i tako blokirali saobraćaj.

Nakon obavljenog razgovora u policiji, oni su pušteni.

Portparol kantonalnog MUP-a je potvrdio da se, osim u nekoliko prihvatnih centara, migranti nalaze na cijelom području Unsko-sanskog kantona.

"Imamo ljude u kampovima koji imaju kapacitete za njih, jedan broj ih je u tranzitu kroz kanton prema Hrvatskoj, kao i one koje hrvatska policija vraća nazad. Migranti su svuda oko nas - po parkovima, ulicama, u privatnim smještajima i to je svakodnevna slika ne samo u Kladuši, već i u Bihaću i drugim mjestima na ovom području", rekao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, u ovaj kanton svakodnevno dođe minimalno 100 novih migranata koji se, s obzirom na popunjenost kampova, snalaze na razne načine.

Šiljdedić je napoenuo da policija ne određuje broj kampova i gdje će migranti boraviti, već da se njihove aktivnosti odnose na zaštitu imovine i bezbjednost građana.

On je dodao da u proteklih dva mjeseca nije bilo većih incidenata, dok manjih skoro svakodnevno ima.

Šiljdedić je naveo da migranti povremeno naprave neko krivično djelo ili ih neko počini prema njima, a dešavaju se i slučajevi narušavanje javnog reda i mira.

Ostale vijesti