• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatsko tužilaštvo istražiće reketiranje "INA"

DORH će istražiti dokumentaciju u kojoj se tvrdi da je INA isplatila mito novinaru u BiH kako bi se prestalo sa napadima na tu naftnu kompaniju

 Hrvatsko tužilaštvo istražiće reketiranje "INA" Izvor: MONDO

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske istražiće slučaj reketiranja i isplate 30.000 evra hrvatske naftne industrije (INA) Bakiru Hadžiomeroviću, uredniku političkog magazina "60 minuta" Federalne TV, saznaju "Nezavisne novine" od izvora u ovoj hrvatskoj pravosudnoj instituciji.

"Državno tužilaštvo Republike Hrvatske će istražiti dokumentaciju u kojoj se tvrdi da je INA isplatila mito novinaru u BiH kako bi se prestalo s napadima na tu naftnu kompaniju", rekao je ovaj izvor.

Takođe, izvor je objasnio da postoji još dokumenata koja potvrđuju nelegalne poslove mostarskog preduzeća "Interina" DOO, čiji je direktor Franjo Božić, te će zbog toga u cijeli slučaj biti uključen i Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK).

"Nezavisne novine" su u utorak objavile da je Hadžiomerović reketirao u junu 2007. godine zagrebačku "Inu", te mu je plaćeno 30.000 evra u gotovini. Tu transakciju potvrđuje dokument koji je poslao direktor poduzeća "Interina" DOO iz Mostara, u vlasništvu korporacije INA, Franjo Božić predsjedniku Uprave u Zagrebu Tomislavu Dragičeviću, u kojem ga obavještava da je, "po njegovom uputstvu obavio razgovor sa Hadžiomerovićem, pa dogovorio da ovaj više ne napada u svojoj emisiji konzorcijum `INA-MOL-Energopetrol` radi čega mu je plaćeno 30.000 evra u gotovini".

Od tada u "60 minuta" prestaju svi napadi na ovaj konzorcijum. U srijedu je MUP Hrvatske potvrdio da vodi istragu zbog reketiranja INA, te da u tom poslu sarađuje sa nadležnim pravosudnim tijelima u Hrvatskoj.

Za slučaj reketiranja koji su otvorile "Nezavisne novine" pravni stručnjaci kažu da je osnovna dužnost tužioca da pokrene provjeru kad ima informaciju da je počinjeno krivično djelo i da na osnovu toga mora odlučiti ima li elemenata za istragu ili ne.

Poznati mostarski advokat Josip Muselimović objašnjava da je, kad do tužioca dođe glas da je krivično djelo izvršeno, njegova prva i osnovna dužnost da to uradi.

"U ovom slučaju nadležno je Tužilaštvo FBiH", tvrdi on. Njegov kolega iz Sarajeva Fahrija Karkin potvrđuje konstataciju i kaže da nadležno tužilaštvo može da pokrene provjeru.

"Dokument koji je objavljen može poslužiti da tužilac naredi da policija izvrši provjere, ali mislim da je to malo da bi bio iniciran postupak", smatra on.

Pravni eksperti objašnjavaju da bi ovaj slučaj trebalo da bude rješavan u saradnji tužilaštava BiH i Hrvatske u okviru potpisanog protokola o saradnji i sporazuma o pružanju pravne pomoći.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE