• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština grada Banjaluka usvojila Regulacioni plan za prostor kod kina "Kozara"

Autor Nikolina Damjanić

Na Skupštini grada Banjaluka je na današnjoj sjednici usvojeno Prijedlog odluke o izradi regulacionog plana "Centar Sjever", tačnije Regulacioni plan koji se odnosi na mikrolokaciju nekadašnjeg kina "Kozara".

 Skupština Grada Banjaluka Izvor: Aleksandar Čavić, Gradska uprava Banjaluka

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Odluka o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske.

S druge strane, podršku odbornika nije dobio prijedlog odluka o izmjeni Regulacionog plana "Centar Aleja" te "Centar Zapad 1", koji je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković.

On je istakao da Regulacioni plan kina "Kozara" pred sobom ima brojne izazove, dok je s druge strane jasna situacija koja se tiče hotela "Palas", a gdje grad ima investitore spremne da ulože 75 miliona KM. Zbog ovoga je grad donio odluku o podjeli regulacionih planova za centar u više cjelina, pišu Nezavisne

"Kada pričamo o kinu 'Kozara' imamo izazov koji može potrajati. S druge strane, imamo kristalno jasnu situaciju sa hotelom 'Palas' gdje imamo investitora koji hoće da uloži 75 miliona KM.Dakle, ovaj investitor mora da čeka rješenje izazova s kinom, a to ne možemo dopustiti. Takođe, imamo jasnu situaciju u vezi s izgradnjom Centralnog spomen-obilježja", kazao je Stanivuković.

On je dodao da se sada tek donosi odluka o pokretanju izrade regulacionog plana, a kako će izgledati konačno rješenje zavisi od brojnih faktora.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da se regulacioni plan ne može usvojiti preko noći te da se prvo ide s inicijativom, zatim slijede javni uvid i javna rasprava, a kako kaže, pred njima je tek inicijativa za raspisivanje tih regulacionih planova.

"Očekujem da bude kvalitetno izrađen plan kojim će biti zadovoljni. Kada dođe finalni proizvod pred odbornike, tada odlučuje Skupština da li će biti usvojeni ili ne", istakao je Ilić.

Kako kaže, grad mora odvojiti vrijeme da razgovara s investitorima koji grade na ovim lokacijama.

"Moramo biti svjesni da su to ljudi koji zapošljavaju veliki broj radnika i ne možemo blokirati sve gradnje i projekte jer je to korak nazad. Žao mi je da ovo dugo traje", dodao je Ilić.

Na ovoj sjednici ponovo se nije našao Nacrt rebalansa budžeta, zbog čega je Stanivuković negodovao.

On je naglasio da je ovaj nacrt temelj na osnovu koga se dolazi do prijedloga budžeta, te da je ovo Banjaluci neophodno.

"Da sada imamo nacrt, do prijedloga možemo doći tek u novembru ili decembru, a sada smo dovedeni u situaciju da ne znamo da li ćemo uopšte imati rebalans", kazao je Stanivuković.

Tokom zasjedanja odbornici su usvojili Odluku o realokaciji sredstava, kojom su obezbijeđena sredstva za povećanje plata zaposlenim u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, dok nisu podržali tačke koje se tiču informacija o programu rada i finansijskog plana Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, "Toplana" te Gradske razvojne agencije.

Za nekoliko dana sastanak grada, DEP-OT-a i "Čistoće"

Neophodan je zdrav dijalog između sve tri strane, odnosno preduzeća DEPOT i "Čistoća" i predstavnika grada, rekao je Draško Stanivuković, prvi čovjek grada, povodom problema s odlaganjem otpada u gradu.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, istakao je da se u narednih nekoliko dana može očekivati sastanak između zainteresovanih strana, a glavni cilj je svakako rješavanje problema odlaganja otpada.

"Ovo je kompleksan problem s dugom istorijom koji će zahtijevati duži period razgovora i planiranja kako bismo mogli govoriti o konkretnim mjerama", ističe Kresojević.

Stanivuković je istakao da se ova problematika ne smije gurati pod tepih jer će u suprotnom imati ogromne probleme.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE