• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodni front prvi put na izborima: Da li SNSD profitira od kandidature Draška Stanivukovića i Jelene Trivić?

Autor Nikolina Damjanić

Manje od sedam mjeseci ostalo je do Lokalnih izbora u BiH, a širom Republike Srpske počele su špekulacije o kandidatima. Ovo će biti prvi izbori na koje će izaći stranka Narodni front Jelene Trivić. Kakav će uticaj to imati na glasače i druge stranke?

 Kandidati za gradonačelnika Banjaluke Jelena Trivić Draško Stanivuković analiza Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

U Banjaluci najveća dilema vlada oko imena koje će za gradonačelnika predložiti SNSD i oko situacije u suprotnom političkom taboru. Sve je mnogo drugačije nego pred prošle lokalne izbore kada su politički blokovi bili jasnije podijeljeni na onaj oko SNSD i drugi oko PDP-a i SDS-a.

U ovom, uslovno rečeno, opozicionom sektoru nova politička opcija je Narodni frontJelene Trivić i njima će predsojeći izbori biti "vatreno izborno kršenje".

Predsjednica stranke, koja je na opštim izborima osvojila više od 200 hiljada glasova, je već najavila kanditaturu za gradonačelnicu i pokušaj da "sruši" nekadašnjeg političkog saborca, gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji je takođe najavio kandidaturu.

Pored niza sastanaka delegacija PDP, SDS, NF i Liste za pravu i red Nebojše Vukanovića u Banjaluci nije jasno ko će koga podržati pogotovo nakon eskalacije situacije u PDP-u.

Matić: Kandidatura Stanivukovića i Trivićeve ide u korist SNSD-u

Politikolog Filip Matić kaže da će u Banjaluci, po svemu sudeći, postojati tri ili više ozbiljnijih kandidata, koji bi mogli zauzeti funkciju gradonačelnika, prevashodno misleći na Jelenu Trivić, Draška Stanivukovića i "neko od imena koji se spominju iz redova SNSD-a kao što su Srđan Amidžić i Vlado Đajić".

"Trivićeva je zaista ostvarila zavidan broj glasova na Opštim izborima kao kandidat za predsjednika RS, ali tu moramo uzeti u obzir da se ne zna koliki je tu broj njenih ličnih glasova odnosno za nju kao Jelenu Trivić, a koliki je broj glasova kompletne opozicije. Koliki posao bude odrađen u Banjaluci na način da ima svoje biračko tijelo koji čini veliku masu -  to će zapravo odrediti izbore".

Jelena Trivić na protestima opozicije nakon izbora u oktobru 2022. godine
Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Matić smatra da ukoliko Jelena Trivić zaista posjeduje malo veći glasački kapacitet to će svakako ići u korist SNSD-a, "s obzirom da su glasači Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, manje-više isti glasači".

"To su ljudi prevashodno opozicione orijentacije, kada govorimo o Republici Srpskoj. Dok s druge strane imamo glasače SNSD-a koji su orijentisani ka vlasti u RS, i samim tim će biti orijentisani ka SNSD-u i u Banjaluci. Preveliki je broj glasova koji se mogu rasporediti između Stanivukovića i Jelene Trivić i eventualno mogu ugroziti poziciju i jednog i drugog i na taj način dati potencijalnu prednost kandidatu SNSD-a".

Narodni front je nedavno na pres konferenciji, pored Banjaluke, najavio svoje kandidature za gradonačelnike i načelnike opština u Gradišci, Bratuncu, Šipovu, Jezeru, Višegradu i Osmacima.

Filip Matić
Izvor: Srna

Маtić za Mondo kaže da će njihov rezultat zavisiti od imena kandidata.

"Jasno je da stranke u ovim opštinama nemaju jake partijske strukture i da šansu mogu tražiti u jakim ličnostima u tim lokalnim zajednicama koje su već izgrađene i politički neokaljane. To je jedini potencijalni način na koji mogu napraviti rezultat. Moram reći da sam skeptičan iz razloga, jer je dosadašnja izborna tradicija pokazala da za načelničke i gradonačelničke pozicije mnogo veću snagu ima stranačka struktura bez obzira o kojoj pričamo. Postojali su izolovani slučajevi , koji su to poklazivali drugačije ali o tome možemo govoriti kao endemskim pojavama u političkom životu RS", zaključuje politikolog.

Dončić poodavno najavio kandidaturu u Gradišci

Radislav Dončić, narodni poslanik u NSRS i član Narodnog fronta još u novembru prošle godine zvanično je najavio kandidatutu za gradonačelnika u Gradišci. U razgovoru za Mondo kaže da vjeruje kako opozicija u ovom gradu može imati jednog kandidata.

"Što se tiče opozicionih stranaka u Gradišci, imali smo sa SDS-om razgovore i nadam se da ćemo nastaviti i dalje. Nismo se još konačno dogovorili, ali mislim da sve ide u pravcu pronalaska zajedničkog rješenja", rekao je Dončić.

Radislav Dončić
Izvor: Mondo - Slaven Petković

Ranije je iz SDS u Gradišci rečeno da nije bilo zajedničkog dogovora o kandidaturi Dončića. U gradu na Savi gradonačelnik je Zoran Adžić iz SNSD. Ako ga stranka ponovo kandiduje pokušaće osvojiti treći mandat.

Ipak, postoje mjesta u kojima su opozicione stranke postigle kakav-takav dogovor.

Trebinje: NF podržava Vukanovićevog Lazara Radana

U Trebinju se čini da nema nesloge bar među političkim snagama Nebojše Vukanovića i Jelene Trivić. Saša Borjan, odbornik Narodnog fronta u Skupštini grada Trebinje kaže za Mondo da ova stranka zvanično podržava kandidaturu Liste za pravdu i red Lazara Radana.

"PDP i SDS su imali svoje kandidate za gradonačelnika Trebinja u prethodnim izbornim ciklusima, te smatram da je sada vrijeme da Lista za pravdu i red ima svog kandidata, zbog toga što su imali najbolji izborni rezultat na prethodnim izborima".

Lazar Radan, kandidat Liste za pravdu i red
Izvor: Nebojša Vukanović

Dodaje da niko od članova Narodnog fronta u Trebinju nije pokazao političke ambicije na mjesto gradonačelnika, te da smatra da opozicija treba da ima jednog kandidata.

"Oko koga treba da se okupe sve opozicione strukture u Trebinju. Što se tiče opozicionih odnosa u Trebinju nismo imali zvaničnih poziva. Ja lično u posljednje vrijeme sam imao neformalne razgovore sa Đorđem Vučinićem, poslanikom Liste za pravdu i red i Nebojšom Milišićem odbornikom Liste za pravdu i red u Trebinju za koje smatram da su bili konstruktivni".

Doboj: SDS se nada ujedinjenom nastupu opozicije

Stefan Gavrić, predsjednik Gradskog odbora SDS Doboj vjeruje da opozicija u ovom gradu može imati zajedničkog kandidata na Lokalnim izborima.

"SDS ima korektne odnose u Doboju sa svim opozicionim strankama (PDP, Narodni front, Lista za pravdu i red). Još uvijek nismo imali neki zvanični zajednički sastanak kao sve četiri opozicione partije”, rekao je Gavrić za Mondo.

Gavrić kaže da je SDS imao pojedinačne sastanke sa ostalim opozicionim partijama, te da uskoro planira da organizuje i zajednički.

"Jedan od osnovnih ciljeva SDS-a jeste da imamo jedinstvenog kandidata zagradonačelnika. Unutar SDS smo trenutno u pregovorima sa nekoliko potencijalnih kandidata", rekao je on.

Stefan Gavrić
Izvor: RTRS

Interesantna situacija mogla bi da bude i u Bijeljini, gdje će aktuelni gradonačelnik Ljubiša Petrović, iako još nije zvanično potvrdio ali sudeći po kampanji koju je uveliko pokrenuo na mrežama, biti kandidat na izborima. U medijima su se ranije pojavile spekulacije o lošim odnosima koji vladaju na relaciji Petrović-PDP, te je njihova podrška upitna.

Petrović nije odgovorio na naše upite u vezi političkih prilika koje vladaju u Bijeljini niti potvrdio svoju kandidaturu.

Podsjećamo, na referendumu za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, održanom u martu 2023. godine, protiv opoziva glasalo je 32.380 građana, a opoziv je podržao 15.021 glasač.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE