• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robijaši traže zakone iz SRFJ

Pritvorenici hrvatske nacionalnosti u KPZ "Kula" traže da im se sudi prema Krivičnom zakonu SFRJ iz 1990. godine.

 Robijaši traže zakone iz SRFJ Izvor: MONDO

Pritvorenici hrvatske nacionalnosti u Kazneno-popravnom zatvoru /KPZ/ Kula u Istočnom Sarajevu zatražili su u otvorenom pismu da im za krivična djela ratnog zločina sudi prema Krivičnom zakonu SFRJ iz 1990. godine, koji je bio na snazi kada su ta djela počinjena.

Pritvorenici u pismu, koje je, između ostalih, upućeno i visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku, navode da Sud BiH za krivična djela iz perioda od 1992. do 1995. godine primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine ne zbog istine i pravde nego da bi bile izrečene drakonske kazne.

Hrvatski pritvorenici u pismu tvrde da im se sudi zbog nacionalnosti, jer su nebošnjaci, te upozoravaju da su uslovi u KPZ u Zenici su apsolutno nezadovoljavajući i da ne ispunjavaju nijednu evropsku normu, te da strahuju za živote od "islamskih i bošnjačkih ekstremista, koji izdržavaju kazne zbog ubistava i terorizma".

"Sud BiH u postupku istražnih radnji krši sva ljudska prava i slobode od javne medijsko-propagandne hajke protiv lica u procesu, pritisaka na porodicu, maltretiranja u pritvoru, neprofesionalnog i nehumanog odnosa u sudskom postupku sve do samog izricanja presude i na kraju upućivanja na izdržavanje kazne pri čemu se trude da nas Hrvate upućuju u zloglasni zatvor Zenica, gdje postoji opasnost da nam oduzmu život", ističe se u pismu koje je upućeno Helsinškom odboru za ljudska prava, Hjuman rajts voču, Transparensi internešnelu i OEBS-u u Beču.

U pismu se ocijenjuje da "sudeći i izričući samo nebošnjacima drakonske kazne Sud BiH želi da dokaže samo da su Hrvati i Srbi jedini činili zločine što je više nego smiješan pokušaj mjenjanja istorije i nametanja vlastitih bošnjačkih mjerila u sadašnjoj BiH".

Hrvatski pritvorenici podjsećaju da je praksa Suda BiH da sudi po zakonu iz 2003. godine, koji je donesen 10 godina nakon rata i koji je nametnuo visoki predstvnik, a nikada nije prošao parlamentarnu proceduru niti je regulisan Ustavom BiH.

"Tražimo suđenje po blažim zakonima - što je praksa u svim civilizovanim zapadnoevrpskim zemljama, a ne po političkim zakonima Suda BiH. Ukoliko bi se sudilo po Krivičnom zakonu SFRJ iz 1990. godine uvjereni smo da bi na ovaj način bila izbjegnuta diskriminacija, odnosno suđenje po nečijoj političkoj volji, zahtjevu ili emocijama onih kojih je zakon sada u rukama", ističe se u pismu.

Hrvatski pritvorenici podsjećaju da svi sudovi u BiH, viši, kantonalni, Republike Srpske, Federacije BiH, distrikta Brčko sude po zakonima iz vremena kada su se zločini dogodili izuzev Suda BiH.

"Do sada je Sud BiH, po vlastitim kriterijumima koje niko ne zna, odabrao 106 slučajeva i radi na tim slučajevima, od čega se trenutno sudi jedanaestorici Hrvata", ističu hrvatski pritvorenici u pismu koje je upućeno i liderima stranaka HDZ BiH i HDZ 1990 Draganu Čoviću i Boži Ljubiću, te nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću.

Oni podsjećaju da su zajedno sa osumnjičenim, optuženim i osuđenim pripadnicima srpskog naroda iscrpili sve zakonske mogućnosti da zaustave nefer i nepravedan rad Suda BiH, te da su tokom protekle godine dva puta štrajkovali glađu.

"Skupili smo čitav niz dokaza koji nepobitno ukazuju da Sud BiH krši ljudska prava i te smo dokaze uz predstavku kolektivno podnijeli Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer mi samo tražimo da nam ne sudi Sud BiH po političkim odlukama bošnjačkog naroda već da nam se sudi po zakonu, jer imamo pravo na pravedno suđenje što nam Sud nije omogućio", navodi se u pismu.

U Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH Srni su potvrdili da su dobili ovo otvoreno pismo, te da očekuju da će se, najvjerovatnije, sutra o njemu izjasniti izvršni direktor ove organizacije za zaštitu ljudskih prava Muhamed Džemidžić.

Direktor KPZ Kula Čedo Vržina potvrdio je Srni da je upoznat sa sadržajem pisma te da se ti ljudi "ne žale na uslove pritvora u Kuli i da nema ni nagovješaja da bi mogli ponovo stupiti u štrajk glađu".

Tokom 2007. godine pritvorenici kojima se sudi za ratne zločine štrajkovali su glađu u januaru i septembru zahtijevajući da im se sudi prema Krivičnom zakonu SFRJ koji je bio na snazi kada su počinjena krivična djela i koji predviđa blaže kazne.

Prema nalogu suda BiH u septembru 2007. godine dio pritvorenika koji su štrajkovali glađu su iz KPZ Kula razmješteni u zatvore u Mostaru, Doboju i Tuzli.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE