• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik predložio Deklaraciju o turskom genocidu

Autor Anadolija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je Narodnoj skupštini tekst "Deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine", saopšteno je iz kabineta predsjednika RS-a.

Dodik je predložio Narodnoj skupštini usvajanje deklaracije na prvom narednom zasjedanju. 

"Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod i narod koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se sa nastojanjima jermenskog naroda i podržava isti u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Jermenima tokom raspada Osmanskog carstva", navodi se u pomenutom dokumentu. 

U saopštenju iz Dodikovog kabineta navedeno je kako bi se "usvajanjem deklaracije Narodna skupština Republike Srpske u ime Republike Srpske zauzela za poštovanje ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, ali i podsjetila na nezastarivost zločina protiv čovječnosti i doprinijela borbi protiv negiranja genocida". 

Dodikov prijedlog dolazi dan nakon što je Evropski parlament usvojio prijedlog rezolucije kojom je data podrška tvrdnjama armenske strane u vezi sa događajima iz 1915. godine. U rezoluciji, koja nije obavezujuća, događaji iz 1915. godine su okaraktrerisani "genocidom".

Na odluku o usvajanju rezolucije EP-a oštro je reagovala Turska. U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje navedeno je da je "Evropski parlament ovom rezolucijom izašao iz okvira svoje nadležnosti", napominjući da bi "jednostran i selektivan pristup mogao naštetiti odnosima Turske i Evropske unije".

Turski ministar za EU Volkan Bozkir izjavio je kako je "Evropski parlament je ovom odlukom zauzeo selektivan stav i ponašao se diskriminatorski, iznoseći samo bol Armena, a ignorisao strahote koje su pretrpjeli Turci i muslimani tokom Prvog svjetskog rata". Istakao je da je ljudska obaveza izraziti suosjećanje s Armenima, ali i sa svim drugim žiteljima Osmanskog carstva koji su se suočavali s nevoljama i patnjama. Dodao je da se dešavanja iz prošlosti ne trebaju koristiti za iskazivanje neprijateljstva prema Turskoj, napominjuću da su događaji koji su se dešavali tokom Prvog svjetskog rata zajednička bol.

"Kvalifikacija 'genocid”, koju je koristio Evropski parlament, je pravni termin. Događaje iz 1915. godine nazivati genocidom, dok o tome ne postoji nikakva sudska odluka, nija ništa drugo nego kleveta", ocijenio je Bozkir.

Nacrt rezolucije je prilikom glasanja podržalo 351, dok je protiv bilo 269 članova Evropskog parlamenta.

Događaji iz 1915. godine desili su se u toku Prvog svjetskog rata, kada se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na tursku teritoriju i pobunili se. Ti događaji su godinama predmet spora između Armenije i Turske. Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške da su Armenci tada bili žrtve "genocida", dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari, a veliki broj njih se ne slaže s tvrdnjama proarmenskih krugova.

Bez rezolucije o Srebrenici 

Ranije je od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatraženo donošenje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici 1995. godine i proglašenje 11. jula danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici,

Zemlje regije su već usvojile vlastite dokumente - identične evropskoj rezoluciji. Jedino je Srbija izbjegla termin "genocid".

U martu 2010. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde i traži od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.

Bosna i Hercegovina, zemlja u kojoj se zločin dogodio, pored više pokušaja nije usvojila dokument o osudi genocida zbog protivljenja zastupnika iz bh. entiteta RS.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE