• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haris Silajdžić se uzrujao zbog Dana RS

Haris Silajdžić elaborirao o "takozvanoj RS" i "tekovinama Radovana Karadžića", a poruku pomirenja Borisa Tadića nazvao "praznom" i "neiskrenom".

 Haris Silajdžić se uzrujao zbog Dana RS Izvor: MONDO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Haris Silajdžić danas je osudio proslavu 9. januara "kao takozvanog Dana Republike Srpske (RS) i krsne slave Republike Srpske".

"Tog dana 1992. godine, takozvana Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je deklaraciju koja eksplicitno poziva na 'teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda'", rekao je Silajdžić. On je dodao da je deklaraciju potpisao osuđeni za ratne zločine Momčilo Krajišnik, a u njenom usvajanju učestvovali su i drugi osuđeni i optuženi, Biljana Plavšić i Radovan Karadžić.

"Svečano obilježavajući dan kada su ozvaničeni planovi za genocid, etničko čišćenje i druge zločine, zvaničnici entiteta RS šalju jasnu poruku da se zalažu za očuvanje tekovina Karadžićeve Republike Srpske, a ne entiteta koji je prema odredbama Dejtonskog sporazuma trebalo da dovede do povratka izbjeglica i konstitutivnosti svih naroda", saopštio je u nedjelju Silajdžić.

On je istakao da je srpska skupština u maju 1992. godine, "eksplicitno naredila stvaranje etnički čiste teritorije na dve trećine Bosne i Hercegovine, koje planove je sam Ratko Mladić okarakterisao kao genocid". "Mladić je uspješno izvršio zadatke koje mu je ta skupština postavila, što je potvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde koja drži da su genocid počinili "javni organi Republike Srpske," a posebno Vojska i Policija RS, koje je uspostavila ta skupština", rekao je Silajdžić. On je istakao i da učešće predsjednika Srbije Borisa Tadića na jučerašnjoj proslavi "dodatno potvrđuje kontinuitet saradnje između Srbije i takve Republike Srpske".

Silajdžić je dodao da je "upravo zbog te saradnje Srbija jedina zemlja u istoriji čovječanstva koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, i to po čak tri tačke". "Tadićeva deklarativna podrška integritetu BiH i izvinjenje "svim žrtvama" zvuče krajnje prazno i neiskreno kada se upućuju sa tribine koja upravo slavi dan kada je usvojen plan za razgradnju naše zemlje i pokolj tih žrtava", rekao je Silajdžić.

On smatra da svi "koji tako bezobzirno slave takozvano punoljetstvo Republike Srpske, jasno insistiraju na trajnom zadržavanju posljedica genocida, etničkog čišćenja i svih drugih zločina koje je Karadžićeva Republika Srpska započela i ostvarila u samom povoju". "Za njih je suđenje Karadžiću tek sporedna predstava, kao što i sam Dejton smatraju usputnom stanicom na putu ka punom ostvarenju ciljeva i zadataka koji su zacrtani 9. januara 1992. godine", saopštio je Silajdžić.

Oštra reagovanja iz RS

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je Srni da Haris Silajdžić svojim stavovima više dijeli BiH, nego bilo koji potez koji se čini u BiH.

Komentarišući saopštenje iz Silajdžićevog kabineta, Ivanić je naglasio da Silajdžić mrzi Srbe i Republiku Srpsku i da BiH apsolutno nema nikakvu perspektivu "ukoliko takvi pogledi i stavovi ljudi ostanu u Sarajevu".

"Teško bi bilo Srbima da nema RS u zemlji u kojoj bi Silajdžić bio značajna politička ličnost. On je čovjek u godinama, frustriran svojim političkim i životnim neuspjehom i očito svjestan činjenice da ništa više ne može promijeniti, te je valjda zato u njemu tolika mržnja", ocijenio je Ivanić.

Izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić rekao je Srni da se Republika Srpska (RS), srpski narod, srpska skupština u Sarajevu iz 1992. godine, kao ni Radovan Karadžić ni Momčilo Krajišnik ne mogu optuživati za razgraničenje u BiH, koje je znak realnosti u ovoj zemlji i možda posljednji pokušaj da ona opstane.

"Realnost RS priznaju i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i potpredsjednik RS Davor Čordaš i mnogi drugi, samo je ne priznaje Haris Silajdžić, što je znak da je on definitivno i nepovratno ispao iz političkog kolosjeka i da ćemo do izbora slušati takve arhivske izjave", rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, Silajdžić nema više prostora u političkom mozaiku.

Vasić je ocijenio da je dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića u RS na Dan Republike potpuno prirodna stvar, kao i samo obilježavanje Dana RS, koji nije uperen ni protiv koga.

(agencije/MONDO, arhivska fotografija - Milorad Dodik i Haris Silajdžić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE