• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbija protiv cijepanja BiH

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervju sarajevskoj TV OBN, da Srbija nikada ne bi podržala referendum koji bi vodio cijepanju BiH.

 Tadić: Srbija protiv cijepanja BiH Izvor: MONDO

"Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referedndum koji bi vodio ka cijepanju BiH, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", poručio je Tadić i ocijenio da bi Srbija u suprotnom izgubila međunarodni kredibilitet.

On je naglasio i da nikada ne bi donio ni odluku koja bi dovela u pitanje položaj Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, kao i da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum.

Govoreći o ratnim zločinima, Tadić je rekao da se ratni zločini ne mogu zaboraviti, kao i da narodi, države i pojedinci u regionu mogu steći moralni kredibilitet ako budu pokazivali saosjećanje prema žrtvama druge nacionalnosti.

"Boljka Balkana jeste da su ljudi spremni da govore samo o svojim žrtvama, a ne žele da pričaju o tuđim", rekao je Tadić i dodao da to treba da se promijeni.

Predsjednik Srbije je kazao da je njegov odlazak u Srebrenicu na godišnjicu zločina u tom gradu bio jedan od najtežih dana za njega, kao i da je tada, kako je naveo, doživio spoznaju koja ga je osnažila u vođenju politike za poboljšanje odnosa naroda i država na Balkanu.

"Postoji trenutak kada, braneći interes naših nacija i birača, moramo da donosimo odluke koje nisu uvijek u skladu sa željama onih koji su nas birali. Kada sam odlazio u Srebrenicu nisam imao podršku šire javnosti u Srbiji ali ni u dijelu moje porodice. Ipak, donio sam odluku i preuzeo odgovornost", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da u BiH svi žele da budu u ulozi žrtve, kao i da je srpski narod čitavu svoju istoriju sazdao na mitu žrtve. "Čak su neki duboko ubijeđeni da mi drugu sudbinu, osim sudbine žrtve, nemamo. Ja neću da se složim s tim", rekao je Tadić.

On je, međutim, istakao i da je nemoguće da Srbija stalno bude u ulozi zemlje koja se izvinjava dodajući da su i Srbi imali žrtve.

"Iz tog vrzinog kola i vira moramo da izađemno, inače nikada nećemo izgraditi normalno društvo niti postati članice EU", istakao je predsjednik Srbije.

Tadić je izrazio nadu da će srpski parlament uskoro usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kao i da će time biti iskazan odnos srpskog društva prema zločinu u Srebrenici.

Predsjednik Srbije je istakao i da ne zna gdje se kriju optuženi za ratne zločine Ratko Mladić i Goran Hadžić, a optužbe da ih Srbija štiti, nazvao je "neosnovanim".

Na pitanje o svom odnosu prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, Tadić je rekao da je Dodik "tokom rata spasavao živote Bošnjaka i Hrvata".

"Ja to poštujem i znam", rekao je Tadić i dodao da Dodik ne mrzi ljude druge nacionalnosti.

"On ima obaveze da štiti legitimna prava Srba u BiH i u tom kontekstu se mora shvatiti njegova politika. To što sada govori treba da se razmotri zašto on govori na taj način, da li je prinuđen da tako govori ponašanjem drugih političara u BiH", rekao je Tadić i dodao da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

Premijer Republike Srpske  Milorad Dodik izjavio je da nema ništa protiv stava predsjednika Borisa Tadića da Srbija neće podržati referendum koji bi vodio cijepanju BiH.

"To je očekivana i relevantna izjava čovjeka koji je na čelu države, garanta `Dejtona`. Kao što mi iz RS činimo sve da BiH ne prizna Kosovo i na taj način podržavamo teritorijalni integritet Srbije, sasvim je normalno da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH", rekao je Dodik za  "Večernje novosti".

Predsjednik Vlade RS je istakao da je priča o referendumu o nezavisnosti Srpske potpuno izvučena iz konteksta.

"Mi u RS želimo referendum o poštovanju Dejtonskog sporazuma, zbog toga što se ne slažemo sa nametnutim odlukama visokog predstavnika. Kada se prenosi Tadićeva izjava o teritorijalnom integritetu, treba naglasiti i da je on u isto vrijeme poručio da Srbija nikada neće donijeti odluku koja bi dovela u pitanje položaj RS, tako da je stav očekivan i korektan", rekao je Dodik.

Komentarišući namjeru Srbije da u parlamentu donese rezoluciju o Srebrenici, Dodik kaže da se niko iz Srbije nije sa njim konsultovao o ovom pitanju.

"Niko nas nije pitao, a ne vidim ni zašto bi. Republika Srpska je, ne pitajući Srbiju, prije pet godina donijela rezoluciju u kojoj smo konstatovali da se u ovom gradiću dogodio masovan zločin. Potom je Međunarodni sud pravde u presudi po tužbi BiH protiv Srbije zaključio da je riječ o lokalnom genocidu. Sve to nije upitno", naveo je premijer RS.

On je istakao da je problem što se pričom o Srebrenici relativizuju svi drugi zločini.

"Pričom o Srebrenici dolazimo u situaciju da se sva stradanja u našim nesrećnim ratnim godinama svode na jedan događaj, što minimizira sve ostale žrtve, kojih nije malo", zaključio je Dodik.

"Večernjim novostima" je u Kabinetu predsjednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović rečeno da rezolucija o Srebrenici još nije stigla u zakonodavni dom. Takođe, ne znaju ni kada bi se ona mogla naći na dnevnom redu.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE