• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa zabrinuta za BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila da je EU i dalje zabrinuta za Balkan, posebno za situaciju u BiH

 Evropa zabrinuta za BiH Izvor: MONDO

"Ono zbog čega sam zabrinuta je ponajprije kako da budemo sigurni da ostajemo na kursu izgradnje države, da ostanemo na tom putu da podržimo BiH, i da pored toga osiguramo da budućnost te zemlje bude pored EU i da ona na kraju bude dio EU", navela je Eštonova.

Ona je rekla da je razvoj u BiH jedna od tema na koju posebno obraća pažnju od kako je preuzela funkciju šefa diplomatije EU i dodala da podrška svim zajednicama u BiH treba da bude takva da budu podjednako uspješne.

"Jedna od tema na koju posebno obraćam pažnju je kako da podržimo razvoj u BiH, prepoznajući puls različitih zajednica, dok se one pripremaju za sljedeće izbore u oktobru ove godine i da građanima pokažemo koristi koje mogu dobiti od strane EU, kada već govorimo o tom razvoju u BiH", rekla je Eštonova za "Dojče vele".

Ona je navela da je, pored aktuelnog Haitija i ostalih globalnih tema, na svom prvom susretu sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom uspjela da razgovara i o situaciji na Balkanu i BiH.

U ponedjeljak rasprava o načinima podrške BiH

Ministri inostranih poslova EU razmatraće u ponedjeljak u Briselu političku situaciju u BiH, kao i načine na koji blok može pomoći stabilizaciji zemlje, rekla je Srni portparol španskog Predsjedništva EU Kristina Galjak.

Ona je navela da sastanak, kojim će predsjedavati visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, uključuje političku raspravu o tome kako podržati BiH i osigurati da se preduzmu koraci ka njenoj političkoj stabilizaciji, a sve sa idejom da politički lideri u BiH ostvare napredak.

"Postoje mnoga otvorena pitanja kao što su liberalizacija viznog režima i proces približavanja BiH EU", precizirala je Galjakova.

Ona je naglasila da je glavni cilj da politički lideri u BiH, što je prije moguće, postignu sporazuma o pitanjima koja su važna za ustavne promjene, uključujući i ispunjavanje pet uslova za transformaciju OHR-a u kancelariju visokog predstavnika EU.

Galjakova je istakla da će, osim političke diskusije, ministri spoljnih poslova EU formalno usvojiti zaključke u kojima se, između ostalog, izražava podrška OHR-u i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i o budućoj ulozi i ciljevima Euforove operacije Altea.

"Ministri će pozvati sve strane u BiH da se povinuju svim odlukama visokog predstavnika i da ne pokušavaju da osporavaju njegov autoritet", naglasila je Galjakova.

Što se tiče misije Altea, Galjakova je rekla da će ministri usvojiti zaključke, koji se u osnovi oslanjaju na to da su vojni zadaci misije završeni s obzirom da je ispunila ciljeva svog mandata u BiH u provođenju odgovarajućih stabilizacionih ciljeva koje nalaže Dejtonski sporazum.

"Imajući na umu postignuti uspjeh ove misije, Savjet ministara EU je odlučio da u okviru postojeće misije Altea počne sa raspoređivanjem i angažovanjem takozvanih neizvršnih elemenata čime će misija dobiti savjetodavni karakter", rekla je Galjakova.

Prema njenim riječima, Savjet EU smatra da bi transformacija vojnih snaga iz izvršnog u savjetodavni karakter doprinijela da domaće institucije preuzmu procese u BiH.

Ona je dodala da će u ponedjeljak biti preduzeti prvi koraci u izgradnji jedne nove misije unutar već postojeće, koja će kasnije omogućiti raspuštanje Altee kada politička situacija u BiH bude u potpunosti stabilna.

"Savjet EU naglašava da su bezbjednosne reforme važan činilac ukupnih reformi u BiH i u tom smislu podržava napore BiH da osigura bezbjednost", rekla je Galjakova, dodajući da Savjet izražava spremnost da ukoliko to situacija bude zahtjevala EU zadrži izvršnu vojnu ulogu misije Altea u BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE