• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Nema drugog Dejtona!

U rezoluciji Savjeta Evrope o BiH ne pominje se nikakva konferencija o BiH, odnosno "Dejton dva", kaže Mladen Ivanić.

 Ivanić: Nema drugog Dejtona! Izvor: MONDO

U toj rezoluciji se pominje samo potreba da se organizuje šira diskusija o izazovima sa kojima se suočava BiH, izjavio je Srni Mladen Ivanić, član delegacije parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

"Takvih diskusija smo imali i imaćemo i u budućnosti", rekao je Ivanić.

On smatra da, ako u martu eventualno bude održan sastanak Monitoring komiteta, to neće biti nikakva konferencija, već sastanak na koji će biti pozvani samo predstavnici stranaka.

"Jedan broj ljudi želio je da dovedu nekoliko predstavnika pojedinih partija koji bi trebalo da iznesu svoje stavove, ali vrlo pouzdano znam da Monitoring komitet koji se odvija u Parizu, a čiji sam član, nema namjeru da organizuje nikakve konferencije", naglasio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ovdje nije riječ o konferenciji, nego više o nekoj vrsti prilike da domaći političari mogu nešto reći da bi međunarodni predstavici stekli neki uvid.

On je još jednom ponovio da ovaj sastanak ne bi bio "ni nalik na nešto što bi se moglo nazivati `Dejtonom dva`".

Ivanić je objasnio da je Monitoring komitet Savjeta Evrope jedno radno tijelo, kao neki odbor u Narodnoj skupštini RS.

Komentarišući nastup delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, odnosno različite stavove članova delegacije iz Republike Srpske i Federacije BiH, Ivanić je rekao da je to sasvim normalno, jer se i unutar BiH različito gleda na BiH.

"Delegati iz FBiH željeli bi centralizovanu BiH, a mi ne. Oni stalno pominju rat i žrtve, a mi uvijek govorimo o budućnosti i o potrebi da se nađu rješenja. Ne mislim da je to dramatično shvaćeno, to je realnost BiH koje su poslanici Savjeta Evrope veoma svjesni", istakao je Ivanić.

On je dodao da toga ima i u drugim zemljama, navodeći kao primjer rasprave o Jermeniji i o njihovim međusobnim sukobima.

"Tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope daleko veću pažnju privuklo je stanje u Albaniji gdje opozicija već šest mjeseci ne želi da učestvuje u radu parlamenta nego BiH", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je situacija u BiH bila samo jedna od tema januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

"Generalna ocjena je dosta pesimistična. Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope apsolutno su depresivni s obzirom na izvještaje koje dobijaju iz BiH, nedostatak bilo kakvog napretka i stalne sukobe", rekao je Ivanić.

On je rekao da je ocjena koju su poslanici dali u svojoj rezoluciji relativno uravnotežena, ističući da u njoj nema nešto posebno dramatično po Republiku Srpsku.

"Oni smatraju da je neophodno obezbijediti promjene Ustava, ali one promjene koje se odnose na primjenu evropskih konvencija o ljudskim pravima. Taj dio nikad nije bio sporan nikome iz RS i uvijek je bio problem to što su kolege iz FBiH tražile više", rekao je Ivanić.

On smatra da u ovoj godini nije realno očekivati neke šire promjene Ustava.

"Do kolega iz Sarajeva je hoće li pristati na ove promjene. Bojim se da će reagovanje Savjeta Evrope i drugih evropskih institucija biti veoma oštro. Čak bi i naši izbori mogli da budu dovedeni u pitanje ako se budu odvijali po starom sistemu", rekao je Ivanić.

Petodnevno januarsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope završeno je u petak, a u delegaciji BiH, osim Mladena Ivanića i Milice Marković, bili su i Bakir Izetbegović, Azra Hadžiahmetović i Alma Čolo. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE