• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Federaciji BiH manje od četiri odsto Srba

U Federaciji BiH ne živi ni četiri odsto Srba u odnosu na prijeratni broj, a uglavnom je riječ o ljudima koji ne mogu da ostvare osnovna prava.

 U Federaciji BiH manje od četiri odsto Srba Izvor: MONDO

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac.

"To što je federalna Vlada izašla sa podatkom da je pravo na povratak u FBiH ostvarilo 139.000 Srba i da ih još 180.000 želi da se vrati, nije ništa drugo do licemjerno mahanje brojkama. To pokazuje da federalne institucije i kantoni nisu ništa uradili ni 14 godina poslije Dejtonskog sporazuma da se obezbijedi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u FBiH", istakao je Košarac.

Dodao je da je riječ o sumnjivim brojkama kojima se želi skrenuti pažnja sa stvarne slike Srba u FBiH.

"Na to ukazuju i podaci relevantnih međunarodnih institucija prema kojima manje od četiri odsto Srba danas živi u FBiH. Najbolji način da se utvrdi koliko Srba ima u FBiH, i da se prestane sa svim spekulacijama jeste da se obavi popis stanovništva u BiH sa pravom izjašnjavanja o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti", kazao je Košarac dodavši da će samo takav popis dati odgovor o broju Srba, Hrvata i Bošnjaka na cijeloj teritoriji BiH, pa i u FBiH.

Konstatovao je da je očigledno da FBiH koristi broj izdatih ličnih karata kao broj srpskih povratnika, te da je broj Srba koji zaista žive u FBiH sasvim drugačiji.

Naglasio je da je najbolji primjer stvarnog stanja u FBiH Sarajevo u kome je prema popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo više od 157.000 Srba.

"Danas u federalnom dijelu Sarajeva, sa svim sarajevskim opštinama živi od osam do devet hiljada Srba, dakle ni dva odsto. Potvrđuju to i podaci da u institucijama FBiH čije je sjedište u Sarajevu nema ni jedan odsto zaposlenih Srba, dok ih je u Kantonu i njegovim institucijama zaposleno jedan do dva odsto".

Košarac je dodao da nije rijetkost ni da se i građani druge nacionalnosti izjašnjavaju kao Srbi da bi dobili posao u tim institucijama.

Predsjednik Udruženja raseljenih lica iz FBiH Veljko Stevanović kaže da su podaci federalne Vlade čista manipulacija brojkama i da su mnoga sela, gradovi i naselja u FBiH potpuno etnički očišćeni od Srba.

"Najteža je situacija u Srednjoj Bosni, odnosno Zeničko-dobojskom kantonu gdje Srba nema uopšte. Srpska imovina u FBiH zarasla je u korov. Na područje FBiH od Dejtona do danas fiktivno se vratilo samo tri odsto prijeratnih žitelja srpske nacionalnosti koji su u međuvremenu ili pomrli ili su prodali svoju imovinu i vratili se u RS ili otišli dalje", tvrdi Stevanović.

Prema njegovim riječima, trenutno na cijelom području Federacije živi od dva i po do tri odsto Srba.

"Mnogi su morali da vade lične karte da bi ostvarili pravo na imovinu i da bi je mogli sa oca koji je umro, prevesti na potomke. To su fiktivni povratnici koji odavno ne žive u FBiH", istakao je Stevanović.

I on smatra da bi jedino popis stanovništva u BiH dao pravu sliku stanja u BiH, te da bi se jasno pokazalo da je FBiH etnički očišćena od Srba.

Direktor za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac istakao je da je riječ o još jednoj manipulaciji sa osiromašenim i obespravljenim građanima.

"Izbjeglim i raseljenim se sve obećava, prave se nove strategije povratka, obećava pomoć a stanje na terenu je sve gore. Zakon o konstitutivnosti se ne poštuje, svi zakoni na entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou su na strani većine", kazao je Šehovac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE