• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS sama organizuje popis?

Ne bude li donesen zakon o popisu stanovništva BiH, RS ima pravo i obavezu da sačini kvalitetnu bazu podataka o stanovništvu na svojoj teritoriji.

 RS sama organizuje popis? Izvor: MONDO

Popis stanovništva u BiH sve više postaje političko pitanje umjesto stručno, a vrijeme za početak predpripremnih radnji za organizaciju kvalitetnog popisa u BiH odavno je isteklo, izjavio je predsjednik banjalučkog Centra za demografska istraživanja Draško Marinković.

"Zato treba objektivno razmotriti i mogućnost provođenja popisa stanovništva na teritoriji Republike Srpske (RS)", rekao je Marinković "Glasu Srpske".

Prema njegovim riječima, ne bude li donesen zakon o popisu stanovništva BiH, RS ima pravo i obavezu da sačini kvalitetnu bazu podataka o stanovništvu na svojoj teritoriji.

"Takvu mogućnost može ostvariti jedino provođenjem popisa koji bi trebalo da posluži, između ostalog, i za formiranje centralnog registra stanovništva RS", rekao je Marinković.

On je pojasnio da je prednost registra u odnosu na popise stanovništva što osim podataka o stanovništvu, ima i podregistre koji se tiču stanova, domaćinstava, poljoprivrednih gazdinstava, poreskih prijava, porodičnih ljekara i svih drugih podregistarskih stavki koje bi koristile u svom radu gotovo sve institucije RS.

"Način uvođenja registara je takođe sadržan u preporuci UN, a neke zemlje u našem okruženju, kao što su Slovenija i Crna Gora, ali i mnoge druge kao što su Holandija, Danska, nordijske zemlje, Švajcarska odavno koriste registre u svakodnevnoj praksi", dodao je Marinković.

On je naglasio da u vezi sa ulogom registara sve ozbiljniji problem postaje zaštita privatnosti, te da se mora obezbijediti da registri služe samo onoj svrsi koju građani odobravaju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE