• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za SAD referendum nije sporan

Administracija SAD nema ništa protiv referenduma u RS ako se ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, izjavio Nikola Špirić.

 Za SAD referendum nije sporan Izvor: MONDO

"Američku administraciju interesuje, prije svega, da nije sporan teritorijalni integritet BiH...Sve što ne ugrožava teritorijalni integritet BiH neće imati kao posljedicu pojačanu aktivnost američke administracije", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić za ''Nezavisne novine'' nakon povratka iz Vašingtona.

On je naglasio da bi Narodna skupština RS trebalo zakonski da uredi oblast o referendumu i da prilagodi referendumska pitanja na način da ona neće iritirati bilo koga, pa ni američku administraciju.

Špirić je rekao da negativne priče o referendumu forsiraju svi koji žele da od BiH naprave dodatnu političku močvaru. "Ali, ja mislim da BiH treba pravno urediti. U tom smislu i pitanje referenduma je legitimno", dodao je on.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naglasio je da američki državni zvaničnici sa kojima je razgovarao očekuju da BiH radi na kretanju ka EU i NATO, kao i da kreatori promjena u BiH budu u BiH.

''Zato mislim da je uzalud radovanje rezolucijama bilo da dolaze iz Vašingtona ili Brisela. Dakle, situaciju i budućnost BiH treba vezati za kompromis koji će doći unutar BiH...Oni koji jurišaju na temelje Dejtonskog sporazuma u BiH proizvode nestabilnost i toga su svjesni i predstavnici američke administracije'', rekao je Špirić.

On je naglasio da je razgovarao sa najvišim predstavnicima Svjetske banke i MMF-a i da je generalna procjena da treba sačekati 25. februar da se vidi da li će Parlament FBiH usvojiti zahtjeve, čime bi se ispunili uslovi za povlačenje druge tranše kredita, što bi omogućilo da se hrabrije uđe u reforme socijalnog sektora i obezbijedilo budžetsku ravnotežu na svim nivoima u BiH.

Špirić je rekao da neispunjavanje uslova za kreditni aranžman ne bi ugrozilo BiH, ali sa razvojnog stanovišta ugrožavanje stendbaj-aranžmana može zaoštriti ekonomske odnose u BiH, a time i podići socijalne tenzije.

On smatra da građane BiH čeka liberalizacija viznog režima, navodeći da su ispunjeni kriterijumi za ukidanje viza i da je ubijeđen da neće biti novih uslova.

Za policijsku akciju u Maoči, kada su uhapšene vehabije, Špirić je rekao da je dobro da domaće institucije mogu da se nose sa takvom vrstom izazova, ali da ''Maoča nije jedina neuralgična tačka''.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE