• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojnici BiH u Turskom ili Danskom kontigentu

Pješadijska jedinica Oružanih snaga BiH u ISAF misiji u Avganistanu biće najvjerovatnije angažovana u okviru turskog ili danskog kontingenta

 Vojnici BiH u Turskom ili Danskom kontigentu Izvor: MONDO

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić smatra da Predsjedništvo BiH na osnovu prijedloga koje mu je proslijedilo ovo ministarstvo može donijeti odluku o angažovanju Oružanih snaga (OS) BiH u misiji ISAF u Avganistanu, što je u uskoj vezi sa prijemom BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

"Ministarstvo odbrane dostavilo je u prvoj polovini Predsjedništvu BiH prijedlog koji sadrži ponude američkog, poljskog, njemačkog, turskog i danskog kontingenta", izjavio je Cikotić u utorak u Sarajevu, dodavši da su u međuvremenu dobijeni prijedlozi Velike Britanije i Norveške, koje se trenutno kompletiraju.

Prema njegovim riječima, ponude turskog i danskog kontingenta ne zahtijevaju promjene pravila angažovanja jedinica OS BiH, za razliku od ostalih ponuda.

U izjavi medijima on je objasnio da je pravilima angažovanja jedinica OS BiH predviđeno da one ne učestvuju u borbi protiv terorizma i trgovine drogama te da ne mogu mijenjati zone djelovanja, što se traži u ponudama koje bi zahtijevale promjenu ovih pravila.

"Njemački prijedlog zahtijeva da učestvujemo u uništavanju improvizovanih eksplozivnih naprava, što je ubjedljivo najopasnije, najrizičneije u misiji u Aavganistanu, ili da učestvujemo u borbi protiv pobunjenika ili terorista", precizirao je Cikotić.

On smatra da prvo angažovanje pripadnika OS BiH u Avganistanu, kojih u prvoj rotaciji ne bi bilo više od 100, ne treba da uključuje tako opasne zadatke.

U današnjem obraćanju članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Cikotić je naveo da je ponuda za angažovanje pripadnika OS BiH u okviru danskog kontingenta visokog rizika, dok je turska ponuda srednjeg rizika.

On je potvrdio da od odluke BiH o angažovanju u misiji ISAF u velikoj mjeri zavisi dobijanje Akcionog plana za prijem u NATO.

"Očekivalo se da to već do sada uradimo i nadam da će se to brzo desiti", zaključio je Cikotić.

“Dnevni avaz” piše da su predstavnici Oružanih snaga Turske prilikom susreta sa vojnom delegacijom BiH u Avganistanu, jedinici BiH ponudili potpunu logističku podršku sa opremom, transportom, ishranom, gorivom i sanitetom tokom izvršenja misije, a obaveza BiH bile bi samo plate i dnevnice.

U okviru turskog kontingenta jedinica Oružanih snaga BiH izvršavala bi zadatke samo unutar baze koju bi obezbjeđivala, a jedinica za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava uništavala bi samo konvencionalna ubojna sredstva.

Ako bi prihvatili dansku ponudu vojnici BiH bili bi angažovani u sastavu danskog kontingenta u okviru regionalne komande "Jug" i obezbjeđivali bi unutrašnjost baze.

I Danska je ponudila punu logističku podršku.

Iako se baza nalazi u provinciji Helmand, području visokog rizika, veoma je dobro obezbijeđena duplim prstenom i do sada je samo jednom bila izložena granatiranju.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić informisao je u Sarajevu članove Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH da će do kraja godine iz Oružanih snaga (OS) BiH biti otpušteno oko 2.200 ljudi kojima ističe ugovor o angažovanju.

Govoreći o procesu tranzicije personala, Cikotić je objasnio da će krajem februara 300 profesionalnih vojnika zaključiti ugovor i napustiti OS, a da će umjesto njih biti primljeno 300 novih vojnika koji su završili obuku.

"Obuka nove generacije već je u toku i kad ona bude završena otpustićemo još 300 vojnika kojima prestaju uslovi za angažman i primiti isti broj novih", dodao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, oko 400 ljudi, za koje je to zakonski moguće, biće zbrinuto na civilnim ili podoficirskim pozicijama u Ministarstvu odbrane, dok će za 300 vojnika koji ove godine pune 35 godina života biti produžen ugovor.

On je istakao da demineri, s obzirom na prirodu njihove struke i vrijeme potrebno da se obuče, u ovoj godini neće biti otpuštani, kao i neke druge kritične specijalnosti.

"Do kraja godine realizovaćemo tranziciju personala zadržavajući operativnu sposobnost OS da odgovore svojim zadacima", rekao je Cikotić.

Na zahtjev zamjenice predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članice Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanke Majkić, ministar odbrane govorio je i o aktivnostima u vezi sa prijemom BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Prema njegovom mišljenju, odluka NATO-a da ne primi BiH u MAP u vezi je sa neuspjehom butmirskog procesa.

"Ova odluka NATO-a nije izazvala efekte koji su se od nje očekivali, odnosno nije izvršila dodatni pritisak na lidere, a destimulisala je one koji ispunjavaju uslove za prijem u MAP", ocijenio je Cikotić.

Zajednička komisija usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH u prošloj godini, a u zatvorenom dijelu sjednice razmatrala je informaciju ovog ministarstva o rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koja je u Parlament stigla pod oznakom povjeljivo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE