• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS o referendumu i u srijedu!

Poslanici skupštine RS prekinuli raspravu o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, a nastavak je najavljen za srijedu.

 RS o referendumu i u srijedu! Izvor: MONDO

Narodna skupština RS razmatrala je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi kojim je definisano da od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma do dana provođenja referenduma ne može proteći manje od 30 dana, niti više od šest mjeseci.

Ovaj prijedlog zakona propisuje da Narodna skupština odluku o raspisivanju republičkog referenduma donosi većinom glasova ukupnog broja poslanika, a prijedlog za raspisivanje referenduma mogu podnijeti predsjednik RS, Vlada RS, najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10 000 birača.  Referendum je punovažan ako je na njemu glasala natplovična većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak.

Članom 36. zakona definisano je da, ako su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, nadležni organ će donijeti odgovarajući akt u roku od šest mjeseci od dana održavanja referenduma, navedeno je u obrazloženju ovog zakona.

Bošnjaci razočarani!
Poslanici Narodne skupštine RS bošnjačke nacionalnosti napustili su posebnu sjednicu parlamenta Srpske nakon što je što je odbijen njihov prijedlog da se iz dnevnog reda povuče Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Klubovi poslanika SDA/SDP BiH i Stranke za BiH iznijeli su stav da ne mogu učestvovati u radu sjednice na kojoj se raspravlja o zakonskom prijedlogu koji oni smatraju "antiustavnim i antidejtonskim".
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović izjavio je, nakon što su bošnjački poslanici napustili posebnu sjednicu parlamenta Srpske posvećenu usvajanju zakona o referendumu, da je razočaran što OHR na čelu sa visokim predstavnikom nije ništa preduzeo da se onemoguće "antiustavne i antidejtonske aktivnosti i poštuju osnovni principi demokratije, zakonitosti i ustavnosti u BiH".

 Hafizović je novinarima u Banjaluci rekao da je domaća i međunarodna javnost danas mogla da se uvjeri u "nasilje nad demokratijom" koje, kako je rekao, predstavnici jednog vrše nad predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u RS.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović rekao je da je priča o referendumu u RS pokazala da postoje različiti kriterijumi od onih za koje se političari iz RS zalažu kada je u pitanju nivo BiH.

"Ovdje se govori o referendumu kao najvećem stepenu demokratije i kao najvećim evropskim vrijednostima, a kada to kroz ukidanje entitetskog glasanja i princip `jedan čovjek jedan glas` tražimo na nivou BiH, onda to nije demokratija i ne može proći", rekao je Murselović.

Poslanik Stranke za BiH Adib Đozić je rekao da napuštanje sjednice nije politički hir, niti neozbiljan čin, nego "glas nužde onih kojih je manje od 10 odsto u parlamentu RS". "Poziv je ovo i domaćoj i međunarodnoj javnosti da sagleda položaj bošnjačkog naroda u RS", naveo je Đozić.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić rekao je da je jasno da će "jednog dana ovakav zakon dovesti do izjašnjavanja o statusu RS".

"OHR, da je htio, do sada bi se o tome oglasio. Ja ne bi pozivao OHR, nego institucije nadležne za odbranu od udara na ustavni poredak zemlje", poručio je Sivić.

Međutim, opozicija u RS ranije je najavila da u Parlamentu neće podržati Vladin Prijedlog Zakona o referendumu, kojim se definiše način raspisivanja, sprovođenja i izjašnjavanja na republičkom, ali i opštinskom referendumu, kao i način ostvarivanja građanske inicijative.
Prema ponuđenom zakonskom aktu, od odluke o raspisuvanju referenduma do njegovog sprovođenja ne smije proći manje od 30 dana, ali ni više od 6 mjeseci.
Poslanik SDS-a Ognjen Tadić smatra da ovaj akt ne ispunjava svoju funkciju, jer ne definiše pitanja ustavnih promjena i pristupanja vojnom savezu. SDS će amandmanski zatražiti izjašnjavanje građana o ustavnim promjenama i pristupanju NATO savezu, najavio je Tadić.

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić rekao je na početku posebne sjednice parlamenta RS da klub poslanika SDS-a nije uspio sa predstavnicima SNSD-a da usaglasi tekst Prijedloga zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, čiji je predlagač Vlada RS .

"Još jednom smo pokušali da sa predstavnicima SNSD-a usaglasimo potrebu da referendum, između ostalog, ima obavezujući karakter", rekao Bojić novinarima. Bojić je naveo da su predstavnici službe SDS-a u parlament RS donijeli 40.000 potpisa građana RS za podršku SDS-ovom zakonu o referendumu, kako bi ponovo bio stavljen u skupštinsku proceduru.

Dodik: Prijedlog nije mimo Ustava!

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi nije mimo Ustava i dejtonskih ovlaštenja entiteta i poručio da secesija nije na dnevnom redu vlasti u Srpskoj.

"Ovaj zakon pokazuje spremnost RS da ispunjava svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i da u tom kontekstu koristi sva moguća prava dobijena tim sporazumom", istakao je Dodik tokom skupštinske rasprave o tom prijedlogu zakona.

Dodik kaže da ovaj zakon nije nikakav pokušaj da se zloupotrijebi Dejtonski sporazum i da se ugrozi ustavna pozicija RS, već da se ona afirmiše i na najbolji mogući način uredi oblast koja će se sigurno u budućnosti koristiti, kao u svim evropskim zemljama, kao mehanizam za anketiranje javnosti o važnim društvenim temama.

"Ovaj zakon nije protiv Bošnjaka, Hrvata, niti protiv bilo kojeg građanina RS, već je zakon za sve koji RS prihvataju kao demokratsku zajednicu u kojoj će imati pravo da odlučuju o tim važnim pitanjima", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da je ovo pitanje predmet manipulacija iz nekoliko mjesta, prevashodno iz Sarajeva, prema kojim je, tobože, ovo prvi korak ka secesiji i naglasio da to apsolutno nije tačno.

"Secesija nije na dnevnom redu aktuelne vlasti u RS. Mada, neki u Srpskoj prave svoj politički kapacitet na priči o refrendumu o secesiji", kaže Dodik.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  Igor Radojičić izjavio je da je Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u skladu sa ustavima RS i BiH, Dejtonskim sporazumom i domaćim zakonodavstvom i istakao da nema potrebe da se bilo ko iz međunarodne zajednice, uključujući i OHR, miješa u ovo pitanje.

"Paušalne tvrdnje da je ovaj prijedlog antiustavan i antidejtonski ne u stoje", rekao je Radojičić u toku  poslaničke rasprave o ovom aktu i istakao da to ponavlja zbog bošnjačkih poslanika, koji su napustili posebnu sjedncu.

"I one stranke koje su napustile sjednicu, moraće se o zakonu, bude li danas usvojen, izjasniti u Vijeću naroda RS. Ako ne zatraže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, današnji teatar je suvišan. Ako pokrenu veto, postoje institucije koje će o tome odlučiti", rekao je Radojičić.

Govoreći o pitanju pristupa BiH NATO savezu, Radojičić je podsjetio da su SNSD, SDS i PDP 2005. godine imali konsenzus o prvoj i drugoj fazi reforme odbrane i Zakonu o odbrani BiH.

"Ako se danas insistira na drugačijim prijedlozima, onda treba promijeniti stvari koje su tada donesene, odnosno član 84 tog zakona u kome stoji da BiH preko svojih institucija ide u NATO savez", podsjetio je Radojičić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE