• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: U BiH se ne zna, ko pije, a ko plaća

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da je BiH generalno neuređena država u kojoj svako radi šta hoće.

 Radojičić: U BiH se ne zna, ko pije, a ko plaća Izvor: MONDO

On je prvenstveno apostrofirao bošnjački vrh, koji želi da provodi svoju privatnu ili stranačku politiku ne osvrćući se na druge, što se pokazalo u slučaju "Ganić".

"Konkretno u ovoj situaciji, najviše se pokazao odnos sarajevskog političkog establišmenta koji državu posmatra kao privatnu i koje uopšte ne interesuje stav nekih drugih. Oni su pokrenuli sve formalne mehanizme institucija u zaštitu Ejupa Ganića bez ičije odluke. Predsjedavajući (Haris) Silajdžić bez odluke Predsjedništva BiH, ministar (inostranih poslova) Sven Alkalaj bez odluka Savjeta ministara, onda naniže službenici Ministarstva, pa čak i ambasador u Velikoj Britaniji, koja se uključila u odbranu jednog čovjeka", objasnio je Radojičić.

Radojičić je za "Nezavisne novine" rekao da ovakva akcija ne signalizira ništa dobro o BiH i da će svaka ozbiljna evropska zemlja vidjeti da ovo što se radi pokazuje da BiH u principu ne funkcioniše i da je "na specifičan način ubijaju oni koji se za nju navodno i najviše zalažu, a to je bošnjačko rukovodstvo".

Na pitanje šta treba da učine predstavnici iz RS po tom pitanju, Radojičić je rekao da kada nešto ide kroz institucije sistema, onda imaju određene zaštitne mehanizme i mogućnost veta u Predsjedništvu ili parlamentu BiH, ali kad nešto uopšte ne ide kroz institucije i kada se ljudi ponašaju privatno bez ičije odluke, onda tu nema zaštite, već jedino da javno povučete takve poteze koji će jasno staviti do znanja da se s takvim potezima ne slažete.

Govoreći o izjavi predsjednika Srbije Borisa Tadića da neće imati ništa protiv da se Ganiću sudi u BiH Radojičić je rekao da se ta izjava može razumjeti u duhu dobrosusjedskih odnosa, jer "Srbija naglašeno želi razvijati dobrosusjedske odnose sa BiH, a to Sarajevo nikako niti shvata, niti prihvata".

"Da je postojala spremnost pravosuđa BiH da se taj slučaj procesuira onda do svega ovoga ne bi ni došlo, jer od kada postoje Sud i Tužilaštvo BiH nije postojao ni minimum spremnosti da se uopšte procesuira slučaj `Dobrovoljačka` i sadašnje naglo nastojanje domaćih organa da dokažu britanskom pravosuđu da će Ganić biti procesuiran, jer on može biti izručen BiH ako pravosuđe dokaže da će ga stvarno procesuirati, djeluje vrlo licemjerno", smatra Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, u ovoj, izbornoj godini pomalo je iluzorno tražiti sporazume političkih partija o nekim čak i krupnim pitanjima u BiH.

"Svi su u niskom startu za kampanju koja je počela već prošle godine i to je vrijeme u kojem stranke naglašavaju razlike, a ne traže sličnosti. Na svim pitanjima na kojima je potrebno postizati šire jedinstvo teško je očekivati da će ga biti. Teško je očekivati da će u periodu do novembra, zaključno s izborima, biti neko približavanje stranaka", smatra Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On je izrazio uvjerenje da SNSD na kvalitetan način, uz sve ekonomske i političke probleme koji postoje u BiH, može ponoviti dobar rezultat sa prošlih izbora i da će sve ono što je dobro urađeno biti na dobar i adekvatan način predstavljeno građanima.

Govoreći o opoziciji u RS, potpredsjednik SNSD-a je rekao da se opozicija povezuje samo na jednoj tački, a to je prejak SNSD, jer njih, kako je rekao, ne povezuje programska sličnost, niti njihova ljubav.

Radojičić je naglasio da su 2009. i 2008. godina, po učinku, najuspješnije godine u petnaestogodišnjem istorijatu parlamenta Srpske, sa 93, odnosno 91 usvojenim aktom.

"Ima nekoliko krupnih stvari koje bi trebalo da završimo do kraja ovog mandata jer očekujemo da dođe na dnevni red strategija reforme penzionog osiguranja, koja se priprema i očekuje već godinama, što je jedan od najkrupnijih dokumenata koje bi parlament trebalo da usvoji. Ostalo je još nekoliko sistemskih zakona. Među njima su novi Zakon o visokom obrazovanju, novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj zaštiti", ističe Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE