• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opstrukcije bošnjačkog političkog vrha

Prema riječima Slavka Jovičića, politički vrh bošnjačkog naroda opstruiše rad Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava.

 Opstrukcije bošnjačkog političkog vrha Izvor: MONDO

Politički vrh iz reda bošnjačkog naroda opstruiše rad Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, s obzirom da je 98 odsto od ukupnih donacija u BiH stiglo u Sarajevo, izjavio je novinarima član Komisije Slavko Jovičić.

Zbog nedostatka kvoruma Komisija danas nije održala sjednicu, a nova će najvjerovatnije biti zakazana za 13. juli, potvrđeno je u parlamentu BiH.

"Nikakvo iznenađenje nije što nemamo kvoruma, jer više činjenica ukazuje na to da nećemo uopšte uspjeti da završimo posao. Sasvim je jasno da se vrše ogromne opstrukcije rada Komisije, jer je očito da je u BiH, prema svim procjenama, ušlo više od 49 milijardi KM", kaže Jovičić.

On je istakao da je stvar nadležnih institucija da kažu ko su bili ti koji su se obogatili na patnji i krvi naroda, kao i da "ne treba biti u iluziji da će Komisija bilo šta završiti".

"Na prošloj sjednici smo ponovo pozvali oko 275 organizacija koje nam nisu odgovorile na prethodno upućene upitnike da to učine. Nažalost, još nema reagovanja, što nije nikakvo čudo, jer su mnoge od tih organizacija nestale, nema ih u registru Ministarstva pravde BiH, jer je riječ o tzv. nevladinim organizacijama koje su prale pare", naveo je Jovičić.

Prema planiranom dnevnom redu, Komisija je danas trebalo da razmatra pismo Rijaseta islamske zajednice u BiH, u kojem se navodi da ova vjerska zajednica nije obavezna da Komisiji polaže račun za bilo kakve donacije, da su vjera i religija odvojeni od države i da, prema zakonu, ne postoji pravo da ih se to pita.

"Ne želim da ih optužim, ali radi poštenja trebali su da kažu od koga su dobijali donacije i za izgradnju kojih vjerskih objekata", rekao je Jovičić.

On je dodao da postoje indicije da ljudi koji su se zakljanjali iza Islamske zajednice BiH vršili nezakonitosti, kao u slučaju Srebrenice.

"Tamo se moglo sve obnoviti i svi vratiti. Po glavi stanovnika u Srebrenicu je stiglo više od 2000 dolara, a kada se sada sagleda mnogi nisu dobili ni dolara. To smo mogli da razriješimo - da se drugi ne sakrivaju iza vjerskih zajednica, a da se one ograde od toga", istakao je Jovičić.

Jovičić je naglasio da SIPA i Tužilašto BiH moraju da se uključe u istragu "ko je i gdje šta pokrao".

"Te institucije su to trebale dokazati kakao su efikasne ali, nažalost, to su najgore institucije", smatra Jovičić.

Govoreći o međunarodnim organizacijama, Jovičić je naveo da je od stranih predstavništava i organizacija u BiH jedino korektna bila Ambasada SAD koja je dostavila nekompletan izvještaj o utrošku 1,5 milijardi dolara u BiH.

Jovičić smatra ironijom da Evropska komisija i druge međunarodne organizacije u BiH koje propagiraju evropske demokratske standarde, negativno odgovaraju Komisiji na upitnike o utrošku donatorskih sredstava.

"U odgovorima se navodi `Ne tražite to`ili `Nismo dužni to da dostavimo`", kaže Jovičić.

Istražna komisija za istraživanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslala je 4 000 upitnika institucijama, nevladinim organizacijama, raznim agencijama i ustanovamana u kojima traži podatke o utrošku donatorskih sredstava od 1995. do 2006. godine.

Prema podacima Komisije iz prethodnog saziva, od kraja rata do 2006. godine, u BiH je donirano 14,8 milijardi KM, a prema informaciji Savjeta ministara, BiH u ovom periodu BiH je dobila 7,2 milijarade KM, što praktično znači da je više od polovine novca nestalo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE