• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud u Londonu odlučuje o izručenju Ganića

Pred vijećem Suda za ekstradicije u Londonu će početi glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

 Sud u Londonu odlučuje o izručenju Ganića Izvor: MONDO

Ganić je osumnjičen za ratni zločin nad pripadnicima JNA koji su se povlačili iz Sarajeva u maju 1992. godine

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je Tanjugu da očekuje da će londonski sud pozitivno riješiti zahtjev Srbije "u kratkom roku, ako ne i odmah po završetku rasprave", ističući da su engleskom sudu dostavljeni svi spisi i dokumentacija koja je bila zatražena.

Na ročištu koje je predviđeno da traje naredne dvije sedmice, od 5. do 14. jula, raspravljaće se o zahtjevu za Ganićevo izručenje kako bi se u Srbiji okončao postupak protiv njega koji je u fazi istrage.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po potjernici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradikciji.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

Rješenjem o sprovođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Vukčević je rekao da je Srbija ponudila londonskom sudu "isključivo pravnu argumentaciju, na osnovu koje smatramo da postoji određena količina sumnje da je Ganić izvršilac krivičnog djela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kako smo naveli u zahtjevu za ekstradiciju".

On je napomenuo da je bosanska strana ovom slučaju dala izuzetno veliki medijski publicitet i da je u nedostatku pravnih argumenata otišla na teren politike.

Poslije odluke londonskog suda o srpskom zahtjevu za izručenje bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH predmet će biti proslijeđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije, koji donosi odluku o ekstradiciji, a potvrđuje je Parlament.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE