• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez odavanja počasti ratnim zločincima?

Pripadnici Oružanih snaga BiH više neće moći da bilo kojim povodom odaju počast osuđenima i optuženima za ratne zločine.

 Bez odavanja počasti ratnim zločincima? Izvor: MONDO

Pet mjeseci poslije skandaloznog odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Rasimu Deliću i nezapamćene zloupotrebe Oružanih snaga u političke svrhe Ministarstvo odbrane BiH najzad je usvojilo pravilnik kojim je striktno zabranilo da vojska odaje počast ne samo osuđenima, već i optuženima za ratne zločine.

Takođe, pravilnikom o upotrebi tri nacionalna puka koji baštine tradiciju nekadašnje tri zaraćene vojske zabranjeno je i da se vojnici Oružanih snaga upotrebljavaju prilikom godišnjica ratnih događaja koji se u nekoj od haških optužnica pominju kao datumi tokom kojih su počinjeni ratni zločini.

Iako u Ministarstvu odbrane tvrde da je time riješen dobar dio osjetljivih pitanja upotrebe nacionalnih pukova, upućeni tvrde da ni novi pravilnik neće moći da spriječi zloupotrebe, koje se svakodnevno dešavaju, pogotovo kad su u pitanju obilježavanja ratnih događaja iz ratne istorije bošnjačke Armije BiH.

Vojni izvori Pressa RS ističu da razna nevladina udruženja koja baštine tradiciju vojske Alije Izetbegovića namjerno zloupotrebljavaju pripadnike Oružanih snaga za obilježavanje raznih događaja iz proteklog rata.

Ipak, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac vjeruje da će novi pravilnik da riješi dobar dio osjetljivih nacionalnih pitanja u funkcionisanju Oružanih snaga, koji su posebno aktuelizovani nakon što je, naredbom ministra odbrane Selme Cikotića, odata vojna počast Rasimu Deliću, koji je pred Haškim sudom osuđen za ratne zločine na području srednje Bosne.

Tada je, naime, cijeli bošnjački politički vrh opravdao odluku ministra Cikotića činjenicom da presuda u slučaju Delića nije bila pravosnažna, mada je poslije svega par mjeseci Haški sud zaključio slučaj „Delić" i osuđujuću presudu proglasio pravosnažnom.

"Na osnovu ovog pravilnika vojska neće moći da se koristi za odavanje počasti Deliću, kad se bude obeležavao pomen njegove smrti ili neka godišnjica. Nadamo se da će nova pravila zaista funkcionisati u praksi i da niko više neće ni pokušavati da zloupotrebljava pripadnike Oružanih snaga u korist „svoje" istine o proteklom ratu. Ipak, činjenica je da će i dalje biti teško kontrolisati sva dešavanja na takvim događajima", kaže Marjanac.

Međutim, član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je veoma teško očekivati da će jedan pravilnik da dovede u red sva osjetljiva nacionalna pitanja u Oružanim snagama, pogotovo što je vojska, kako kaže, onakva kakva je i sama država.

"Kao i država, i vojska je nesređena, tako da se tu više ne zna ni ko pije, a ni ko plaća. Zbog toga bi novi saziv Predsjedništva BiH odmah poslije izbora trebalo da znatno smanji broj pripadnika Oružanih snaga i svede ih na razumnu mjeru, pogotovo što se i do sada pokazalo da je njihov najveći značaj u tome što su najveći budžetski korisnik u cijeloj državi", ističe Majkićeva.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović uvjeren je da su posljednje izmjene pravila u funkcionisanju nacionalnih pukova samo „šminkanje" haosa u Oružanim snagama. On tvrdi da svi moraju da se zapitaju da li je armija koju stalno potresaju skandali uopšte potrebna BiH.

"O kakvoj je vojsci riječ najbolje je moglo da se vidi na nedavnoj ramazanskoj večeri u kasarni „Kozara" u Banjaluci, kada su srpski vojnici spremali iftar bošnjačkim zvanicima. U ovakvu vojsku može da vjeruje samo onaj ko nije shvatio poruku ovog nimalo slučajnog incidenta", kaže Popović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE