• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš će, ako baš mora, robijati u Zenici

U Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš uhapšen je u svojoj kući u Drinovcima u BiH.

 Glavaš će, ako baš mora, robijati u Zenici Izvor: MONDO

Zagrebački advokati najavljuju žalbu a ako ona "ne prođe", Glavaš se opredijelio za zatvor u BiH.

Glavaš je uhapšen nakon što je Sud Bih potvrdio presudu izrečenu u Hrvatskoj kojom je za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. osuđen na osam godina zatvora, prenose hrvatski mediji.

Advokat Ante Madunić izjavio je da će uložiti žalbu na pritvaranje Glavaša, za šta je rok tri dana kao i žalbu na potvrđenu kaznu u roku od 30 dana.

"Pričekaće tu pravosnažnu odluku u pritvoru, a nakon toga, ako se sve potvrdi, ići će na izdržavanje kazne u zatvor u BiH koji odredi nadležno tijelo", rekao je Madunić za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Glavaš je ranije izjavio da će zatvorsku kaznu služiti u BiH, poručivši da će "radije nevin u Zenici odguliti osam godina nego jedan jedini dan politički osuđen u hrvatskim kazamatima".

Stranka Branimira Glavaša HDSS je saopštila da je "hapšenje očekivana posljedica politički motivisanog i montiranog procesa koji je pokrenula i vodila aktuelna hrvatska vlast".

U šturom saopštenju najavljena je dalje pravna bitka u dokazivanju njegove nevinosti u čemu, kako se navodi, imaju podršku velike većine hrvatskog naroda.

Glavaš ima državljanstva BiH i Hrvatske. On je pobjegao u BiH u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude na Županijskom sudu u Zagrebu.

BiH i Hrvatska su u februaru ove godine potpisale Sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Tim sporazumom se onemogućava osobama sa dvojnim državljanstvom da se skrivaju u drugoj zemlji u kojoj nisu osuđene.

Glavaš je osuđen u slučaju poznatijem kao "selotejp" zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS ) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao "garaža" osuđen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE