• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokirani carinski terminali u Srpskoj

Autoprevoznici RS nastavili su blokadu carinskih terminala u Gradiški, Brodu i Domajevcu kod Šamca, te graničnih prelaza Rača i Karakaj.

 Blokirani carinski terminali u Srpskoj  Izvor: MONDO

Autoprevoznici su  nezadovoljni Pravilnikom o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić potvrdio je ranije danas Srni da se na graničnim prelazima i putevima Srpske trenutno nalazi oko 1.200 kamiona.

Na graničnom prelazu Rača oko 15 šlepera i autoprevoznika blokirali su trake za teretni saobraćaj, potvrdila je Srni vođa smjene carine na ovom graničnom prelazu Smiljka Knežević. Ona je dodala da blokada traje od 9.00 časova te da je ulaz blokiran potpuno, a izlaz je osposobljen djelimično.

"Puštaju se vozila sa lako kvarljivom robom i živim životinjama, sve ostalo je blokirano", navela je Kneževićeva i dodala da autoprevoznici kažu da će blokada trajati dok se ne ispune njihovi uslovi. Saobraćaj za autobuse i putnička vozila odvija se neometano.

Na graničnom prelazu "Pavlovića most" nema nikakvih blokada niti zadržavanja i saobraćaj se odvija nesmetano.

Autoprevoznici birčanske regije nastavili su blokadu kamionima kolovozne trake za odvijanje teretnog saobraćaja prema graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika, dok se istovremeno propuštaju autobusi, putnička i druga namjenska vozila.

Predsjednik Štrajkačkog odbora autoprevoznika regije Birač Mladen Golić rekao je Srni da će mirni protesti autoprevoznika biti nastavljeni do rješavanja njihovih problema, a ako proces potraje organizovano će se uputiti pred zgradu instutucija BiH Sarajevu.

"Vozači birčanske regije su totalno nezadovljni izjavama ministra transporta i komunikacija BiH Rude Vidovića, koje su ponižavajuće za vozače", naglasio je Golić, dodavši da se na kolovoznoj traci prema graničnom prelazu Karakaj nalazi oko stotinu kamiona i da se blokada odvija uz saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza RS i saobraćajne policije.

Na graničnom prijelazu Gradiška saobraćaj se odvija uz duža zadržavanja, dok je teretni u prekidu.

Autoprevoznici sa područja Sokoca, Pala i Rogatice nastavili su blokadu jedne kolovozne trake u Podromaniji kod Sokoca u znak protesta zbog primjene Pravilnika o licencama. Autoprevoznik Boriša Rajić rekao je Srni da njegove kolege na saobraćajnici ostaju do daljeg, zahtjevajući promjenu pravilnika licenciranja.

Rajić je rekao da autoprevoznici očekuju nova uputstva od Udruženja autoprevoznika RS i ukoliko ne bude riješen njihov problem, najavio mogućnost stupanja u generalni štrajk, odnosno blokadu putne komunikacije u potpunosti. On je pojasnio da će na svakih dva sata biti blokirana raskrsnica u Podromaniji, te granični prelaz Vardište kod Višegrada i raskrsnice u Lapišnici kod Pala.

Vozila autoprevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz osam opština dobojske regije nalaze se u Doboju, kod mosta "Japanac" preko rijeke Bosne, na raskrsnicama magistralnih puteva koji iz Doboja vode za Tuzlu, Petrovo, Brod, Šamac i Zenicu, kao i regionalnog puta iz Doboja za Modriču i Maglaj.

U današnjem protesta autoprevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz osam opština dobojske regije i učestvuje oko 120 vozača sa vozilima i svi zahtijevaju da se nadležnosti licenciranja kamiona i vozača vrati iz Sarajeva u Ministarstvo saobraćaja i veza RS, rekao je Srni predstavnik Štrajkačkog odbora Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS za dobojsku regiju Slađan Davidović.

Prema njegovim riječima, protesti autoprevoznika dobojske regije trajaće još par dana, a ako se za to vrijeme stanje ne normalizuje, biće preduzete radikalnije mjere, ne samo na dobojskom području, već zajedno sa ostalim prevoznicima u cijeloj Srpskoj, što će imati indirektnog uticaja i na transport u BiH.

"Naše dosadašnje licence, tokom obavljanja transpota na prostoru zemalja okruženja, nije tražio niko osim Granične policije BiH", rekao je Davidović, naglašavajući da sarajevski Pravilnik ne odgovara ekonomskoj stvarnosti i mogućnostima prevoznika, ne samo iz RS, već i iz BiH, jer izdavanje licence za jedno vozilo košta 18.000 KM, a uplata za svakog vozača 900 KM i 1.700 KM na ime prevoznika.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedjeljko Čubrilović izjavio je juče prilikom razgovora sa autoprevoznicima u Gradiški da sporni Pravilnik o licencama treba da pretrpi bitne izmjene i da su autoprevoznici iz RS bili prinuđeni na ovaj korak kako bi izborili svoja prava, jer nisu ravnopravni sa kolegama u okruženju.

Čubrilović je u telefonskom razgovoru prenio ministru transporta i komunikacija BiH Rudi Vidoviću da je jedino rješenje izmjena Pravilnika, a da postojeći bude stavljen van snage, te da se autoprevoznici neće skloniti sa saobraćajnica dok to pitanje ne bude konačno riješeno.

Na Vidovićevu konstataciju da je za odgađanje primjene Pravilnika potrebna procedura i vrijeme i da on neće da radi "protivakonito", Čubrilović je rekao da prolongiranje pravilnika nije kršenje zakona. Čubrilović je istakao da izmjena Pravilnika od strane pravnog lica koji ga je donio nije protivzakonito i da je ministar Vidović trebao brže da reaguje i da prolongira rok primjene spornog Pravilnika.

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.

Pravilnik o promijeni licenci usvojen je 2005. i do ove godine je važio na entitetskom nivou, ali je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo pravilnik na osnovu kojeg se sada licence izdaju na državnom nivou. Udruženje traži da se licence, koje se od ove godine izdaju na nivou BiH, ukinu i vrate u nadležnost entiteta.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE