• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rijeke u BiH skladišta bombi

Nesavjesni građani, umjesto da predaju policiji, bombe, pa i čitav arsenal oružja bacaju u rijeke, šahtove, kontejnere...

 Rijeke u BiH skladišta bombi Izvor: MONDO

Pripadnici civilnih zaštita i ronioci upozoravaju da u rijekama širom BiH godišnje bude pronađeno i uklonjeno na stotine neeksplodiranih mina i bombi, kao i ostalog odbačenog oružja.

Jedan od posljednih takvih slučajeva desio se krajem avgusta kada je u rijeci Bosni, na lokalitetu kod brane Termoelektrane Kakanj, pronađeno 40 kalašnjikova. Oružje su pronašli radnici Javnog preduzeća "Kakanj - sport", koji su radili na uređenju obala rijeke Bosne, pišu "Nezavisne novine".

Samo dan ranije članovi Spasilačke službe banjalučkog Ronilačkog kluba "Buk", iz rijeke Vrbas izvadili su dvije ručne bombe i dva tromblona.

Prema riječima Miroslava Miškovića, člana Ronilačkog kluba "Buk", jedna bomba se nalazila u Karanovcu, a ostala minsko-eksplozivna sredstva u toku rijeke Vrbas koji prolazi kroz grad.

"Naočigled uznemirenih građana, jedna bomba je pronađena na plaži kod Zelenog mosta gdje svakodnevo o bezbjednosti kupača ljeti brinu spasioci 'Buka'. Mjesto pronalaska odmah je bilo obilježeno, kupači su udaljeni zbog bezbjednosti, a ekipa spasilaca je ostala da obezbjeđuje mjesto do večernjih časova", navodi Mišković, dodajući da je akcija izvedena zajedno sa Timom za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava Civilne zaštite.

Iz Ronilačkog kluba "Buk" navode da ovo nije jedini slučaj pronalaska neeksplodiranih sredstava na koja su u posljednje vrijeme nailazili. Naime, nedavno su iz rijeke Sane kod Prijedora ovi ronioci, zajedno sa deminerima, izvukli zolju, bazuku, dva tromblona i nekoliko ručnih bombi.

Mišković kaže da je ovaj klub u posljednjih pet godina stalno angažovan na čišćenju Vrbasa i Vrbanje, ali da su tu kada je potrebna pomoć prilikom vađenja ubojitih sredstava i iz drugih rijeka.

Iz ronilačkih klubova apeluju na građane da eksploziv i oružje ne bacaju u rijeke, već da ih predaju policiji ili Civilnoj zaštiti.

Željko Katić, šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Administrativne službe grada Banjaluka navodi da građani, ukoliko imaju informacije o pronalasku nekih od ubojno-neeksplodiranih sredstava, mogu ih prijaviti na brojeve telefona Civilne zaštite i Centra za obavještavanje, nakon čega ova služba prosljeđuje te informacije nadležnima za njihovo uklanjanje.

A da nesavjesni građani ne biraju mjesto gdje će ostaviti ubojita sredstva, primjer je i pronalazak ručne bombe ispod jedne od betonskih tezgi na Gradskoj tržnici u centru Prijedora. Naime, radnici s tržnice su po dolasku na posao pronašli ručnu bombu ostavljenu ispod tezge, nakon čega su, uplašeni, odmah obavijestili policiju. Pripadnici Kriminalističke policije su nakon dojave uklonili neeksplodirano sredstvo, koje, na sreću, ovaj put nije izazvalo teže posljedice.

Prema podacima istraživanja međunarodnih institucija u BiH, u našoj zemlji oko 16 odsto stanovništva ilegalno posjeduje oružje. Kao razlog velikog broja nelegalnog oružja koji se nalazi u rukama građana navodi se neobaviještenost o mogućnostima predaje, bojazan od eventualnih sankcija ili jednostavno nezainteresovanost za moguće posljedice.

Prema podacima MUP RS, u toku posljednje tri godine predato je i pronađeno 34.899 komada oružja i municije, dok je ukupna zapljena oružja i municije u istom periodu iznosila 61.208.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE