• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijet i region pozitivno o bezviznom režimu

Odluku o ukidanju viza Albaniji i BiH pozdravili brojni evropski zvaničnici. Tanja Fajon naglasila da Kosovo ne smije ostati izolovano.

 Svijet i region pozitivno o bezviznom režimu Izvor: MONDO

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin pozdravio je današnju odluku Evropskog savjeta o ukidanju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.

"Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje", naveo je u saopštenju Kacin i ocijenio da uspostavljanje bezviznog režima otvara novu fazu u evropskim integracijama dviju zemalja.

On je poručio vladama u Sarajevu i Tirani da "iskoriste ovaj pozitivan trenutak i pojačaju operativne napore u evropskim integracijama", što za BiH, kako je napomenuo, znači formiranje vlade i parlamenta.

Kacin je naglasio da posao delegacije EP za jugoistočnu Evropu neće biti završen dokle god građani svih zemalja zapadnog Balkana ne budu mogli da putuju bez viza u zemlje šengenskog prostora.

"Mi imamo obavezu da pomognemo kosovskoj vladi da ispuni sve kriterijume koji će biti postavljeni kako bi i građani Kosova mogli da putuju slobodno u EU", rekao je slovenački poslanik u EP.

Prema njegovim rečima, ukidanje viza za građane Turske predstavljalo bi izuzetno značajan trenutak u odnosima Brisela i Ankare, koji bi demonstrirao ozbiljnu posvećenost EU procesu približavanja Turske članstvu u Uniji.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je danas, nakon što je u Briselu odlučeno da Albaniji i Bosni i Hercegovini budu ukinute vize, da Kosovo ostaje ozbiljan problem.

"Kosovo ostaje ozbiljan problem. Kosovo ne može da ostane izolovano, ljudi više nego ikada moraju da se osjećaju slobodno. Vrijeme je da Evropska komisija izađe sa jasnim smjernicama i pronađe rješenje kako da uključi Kosovo u bezvizni režim" , rekla je Fajon.

Kako se navodi u soopštenju iz kancelarije Fajonove, Kosovo ne smije da ostane "crna rupa na mapi Zapadnog Balkana".

"Vlada u Prištini ima da pređe značajan i zahtevan dio puta do ukidanja viza, ali ljudima je potreba jasna evropska perspektiva", zaključila je Fajon.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom ocijenila je da je današnji dan "istorijski" za ove dvije zemlje.

"Građani ove dvije zemlje uskoro će biti u mogućnosti da sa biometrijskim pasošima bez viza putuju u države EU koje imaju zajedničku viznu politiku i pripadaju šengenskom prostoru", navela je Malmstromova nakon donošenja odluke na sjednici Savjeta za unutrašnje poslove EU.

"Putovanje bez viza omogući će međuljudske kontakte, povećati poslovne mogućnosti i pružiti mogućnost ljudima iz regiona da bolje upoznaju EU", dodala je ona.

Malmstrom je, međutim, upozorila da ukidanje viza donosi i odgovornosti za vlade ove dvije države i njihove građane.

"U okviru prethodnog procesa vizne liberalizacije sa Zapadnim Balkanom primjetili smo povećan priliv neosnovanih zahteva za azil. To je izazvalo veliku zabrinutost država članica EU i navelo Evropsku komisiju da uspostavi mehanizam za post-vizni nadzor koji ima za cilj sprečavanje zloupotreba procedura za dobijanje azila", navela je ona.

Malmstrom je dodala da je "od najveće važnosti da Albanija i BiH nastave da intenziviraju svoju informativnu kampanju sa ciljem da se njihovim građanima objasni značenje kratkoročnog putovanja bez viza".

"Uvjerena sam da će napori koje će uložiti vlasti ove dve zemlje, zajedno sa mehanizmom za nadzor ponuditi efikasan odgovor na ove zabrinutosti i omogućiti građanima Albanije i BiH da u potpunosti iskoriste ovu istorijsku mogućnost", navela je ona.

Evropski komesar za proširenje Štefan File današnju odluku je ocijenio kao "najbolji dokaz da domaće reforme donose konkretnu korist za građane i napredak u odnosima sa EU".

"Na osnovu ovoga, možemo nadgrađivati dalje reforme neophodne za približavanje ove dvije države EU", dodao je on.

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je da odluka EU o ukidanju viza za građane BiH predstavlja važnu odluku i simbol kretanja zemlje ka Evropi.

"Građani ove zemlje, uključujući mlade ljude, biće dobrodošli da putuju u zemlje Šengena", rekao je Mun novinarima.

Prema njegovim riječima, ova odluka pružiće priliku, naročito mladim ljudima, da se putujući upoznaju  sa novim, drugačijim kulturama, stiču nove prijatelje i da "formiraju ideje o tome".  "To je vrlo pozitivan korak i divan dan za sve ovdje", zaključio je Mun.

Albanski premijer Salji Beriša izrazio je najdublju zahvalnost državama članicama Evropske unije koje su imale povjerenja u Albaniju i donijele istorijsku odluku o viznoj liberalizaciji.

Beriša je rekao da odluka EU o ukidanju viza za gradjane te drzzave predstavlja "veliki čin povjerenja" i najprijateljskiju poruku koju su evropske drzzave i vlade poslale Albancima.

"Nijedna država nije doživjela tamu najdublje izolacije više od Albanije", kazao je Beriša.

Odluka o viznoj liberalizaciji u potpunosti je zaslužena, istakao je on dodao da je takva odluka "doneta tek nakon vladinih reformi", prenijela je ATA.

Srbija pozdravlja ukidanje viza građanima BiH i Albanije za ulazak u zemlje EU – rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića.

"Predsjednik Srbije se uvek zalagao za ukidanje viza i BiH i Albaniji, odnosno čitavom zapadnom Balkanu“, rečeno je u kabinetu.

EU je danas ukinula vize Bosni i Hercegovini i Albaniji, a odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU.

BiH je posljednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE