• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve veći broj žena žrtava nasilja

Broj slučajeva nasilja nad ženama u RS se povećava, a žene kao žrtve porodičnog nasilja čine 30 odsto ukupno ubijenih u Srpskoj.

 Sve veći broj žena žrtava nasilja Izvor: MONDO

Direktorica Džender centra Vlade RS Spomenka Krunić je naglasila da se sve veći broj žrtava usudi da prijave nasilje od kada je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i od sprovođenja Akcionog plana za borbu protiv nasilja u porodici.

"Protekle dvije godine bile su prelomne, jer se trostruko više žrtava prijavilo na SOS telefone i u policiju, nakon čega je uslijedilo procesuiranje u tužilaštvima i sudovima, što u neku ruku predstavlja pozitivan aspekt našeg rada, jer su žrtve imale smjelosti da prijave nasilje", rekla je direktorica na konferenciji za novinare povodom  početka kampanja "Bijela vrpca" i "Porodica bez nasilja".

Ona je istakla da slučajeve nasilja u prodici ne treba prikrivati, i iznijela procjenu da na svaki prijavljeni slučaj dolaze najmanje četiri neprijavljena.

"Prošle godine na SOS linije primljeno je više od 15 000 poziva, a 98 odsto tih poziva su uputile žene, dok je više od hiljadu slučajeva prijavljeno u policiju", navela je Spomenka Krunić.

Prema njenim riječima, u proteklih deset godina počinjeno je 96 ubistava u porodici, od čega 56 ubistava žena.
"Žene kao žrtve porodičnog nasilja čine više od 30 odsto ukupnog broja ubijenih lica u RS", rekla je ona i naglasila da pravosuđe još mnogo toga treba da uradi kako bi žrtve dobile zaštitu.


"Nema opravdanja za činjenicu da se, u pravilu, od kuće udaljavaju žene sa djecom, uz objašnjenje da je riječ o imovini osobe koja je počinila nasilje. Moraće se raditi na tome da se pribjegne i drugim modelima kako bi se počinioci nasilja udaljili iz kuća, bez obzira na vlasništvo nad imovinom, jer pravo na dom ne podrazumijeva samo vlasništvo“, naglasila je Spomenka Krunić.

Ona smatra da akcenat mora biti na konkretnoj zaštiti žrtava, kažnjavanju počinioca, jačanju kapaciteta sudova u tužilaštava da rade svoj posao odgovorno i u slučajevima nasilja nad ženama, kao što rade u slučajevima ostalih krivičnih dijela.
 "Neophodno je uspostaviti i bolje modele saradnje u lokalnim zajednicama svih subjekata zaštite - centara za socijalni rad, policije, pravosuđa i organizacija civilnog društva koje se bave ovim pitanjima", dodala je direktorica.
Ona je napomenula da je u tri sigurne kuće u ovoj godini do sada smješteno 119 žena i 138 djece, od čega u Modriči 74 žena, 84 djece i 13 djece bez roditeljske pratnje, u Banjaluci 36 žena i 39 djece, a u Prijedoru devet žena i dvoje djece.

Potpredsjednica Vlade RS i ministarka ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Jasna Brkić smatra da se svi moraju uključiti u rješavanje i uklanjanje problema nasilja nad ženama, te da žrtve treba ohrabriti da prijave nasilje, jer to nije njihova sramota i krivica.

Poslanica u Narodnoj skupštini RS Nada Tešanović rekla je da je godinama uključena u borbu protiv nasilja u porodici, te da i dalje treba raditi na rješavanju ovog problema.
Kampanje Džender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS "Bijela vrpca" i "Porodica bez nasilja" trajaće do 10. decembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE