• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH sve više djece koja prosjače

U cijeloj BiH zabilježen je rast prosjačenja djece, a najveći broj djece koja se bave prosjačenjem romske je nacionalnosti.

 U BiH sve više djece koja prosjače Izvor: MONDO

Ovo je zaključeno na današnjem okruglom stolu u Mostaru o temi "Zagovaranje uspostave dnevnih centara za djecu u riziku od prosjačenja".

Prema nekim procjenama, djeca koja prosjače dnevno zarade između 50 i 100 KM, a njihov, kao i identitet osoba koja prosjače je vrlo teško utvrditi, jer ne posjeduju ličnu dokumentaciju i često mijenjaju lokacije, istaknuto je na okruglom stolu.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubomir Sandić rekao je da je institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH uradila specijalni izvještaj o problemu prosjačenja djece u BiH, kojim se prvenstveno želi ukazati na određene pojave i probleme u prosjačenju djece, a može se vidjeti i mnogo primjera o posljedicama zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja.

Sandić je naglasio da je namjera ombudsmana da se poradi na poboljšanju zakonodavnog tijela koje tretira ovu problematiku i izvrši edukacija djece u BiH radi upoznavanja s problemima i posljedicama prosjačenja.

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirza Smajić smatra da se zbog određenih specifičnosti BiH kada je riječ o ustavno-pravnom poretku i administrativnom uređenju otežava suzbijanje ove problematike.

Direktorica Centra za socijalni rad Sarajevskog kantona Mirsada Poturović rekla je da problematika prosjačenja generalno prednjači u ovom kantonu.

Ona je navela da je u okviru dnevnog centra u Sarajevskom kantonu u proteklih godinu dana 26 djece uključeno u proces obrazovanja, a u dnevni centar kroz različite aktivnosti uključeno je 200 djece, zahvaljujući čemu je na ulicama Sarajeva dosta manji broj djece.

Bojan Arula iz Centra za socijalni rad Banjaluka rekao je da u ovom gradu postoji prihvatna stanica za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju.

"Na taj način pokušavamo da se borimo protiv prosjačenja maloljetnika i trgovine ljudima", naveo je Arula, dodajući da je i Banjaluci najveći broj djece koja prosjače romske nacionalnosti, te da oni dolaze s područja Federacije BiH i iz Srbije.

Centar za socijalni rad u Mostaru nema evidencije o broju djece koja su izložena prosjačenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE