• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako najbolje djeluje soc od kafe za cvijeće? Napravite tečno đubrivo, biljke će bujati kao nikad prije

Autor Jasmina Glišić

Kafa i cvijeće – spoj koji funkcioniše! Evo kako da od ostataka kafe napravite tečno đubrivo za cvijeće

 Kako da od ostataka kafe napravite tečno đubrivo za cveće Izvor: Shutterstock

Ako ste ljubiteljka kafe i imate makar jedan fikus u saksiji u kući, ovaj savjet će vam se veoma svidjeti.

Ne samo da koristite ono što biste inače bacili, već i prihranjujete svoje biljke – a za to vam ne treba ni jedno posebno sredstvo iz cvjećare. Potreban vam je samo talog kafe i malo vode.

Kafa sadrži azot, kalijum, magnezijum, kalcijum i druge minerale koje biljkama prijaju. Iako to možda ne biste očekivali, soc od kafe može da bude odličan saveznik u nezi sobnog cvijeća, ali pod uslovom da se koriste na pravi način. Ključ je u umjerenosti i pripremi.

Recept za tečno đubrivo od kafe

Za ovaj mini “projekat” ne treba vam više od pet minuta, a efekti mogu trajati nedjeljama. Prvo, sačekajte da se kafa koju ste skuvali potpuno ohladi, a talog prosušite bar jedan dan. U većoj posudi pomiješajte 1 šolju osušenog taloga kafe sa oko 9 litara vode. Pokrijte i ostavite da odstoji do tri dana. Povremeno promiješajte.

Nakon toga, procedite tečnost kroz cjediljku ili gazu kako biste uklonili ostatke taloga. Dobijenu tečnost sipajte u zalivku i koristite kao đubrivo. Zalivajte biljke ovim rastvorom jednom nedjeljno – dovoljno da ih nahranite, a da im ne preopteretite zemlju. 

Izvor: Shutterstock

Koristite samo talog crne kafe – bez mleka, šećera ili aroma. Ako ste u kafu dodavali nešto od toga, nemojte koristiti ostatke.

Ne sipajte talog direktno na zemlju previše često – može da stvori sloj koji otežava protok vode i vazduha.

Ako imate biljke koje ne vole kiselkastu zemlju, budite oprezni – kafa ima blago kiseo pH. Idealna je za biljke koje vole takvo tlo, kao što su gardenije, azaleje i hortenzije.

Izvor: Shutterstock

Osim što ćete smanjiti otpad, biljke će vam biti zahvalne. Lišće će biti zdravije, rast postepen ali stabilan, a zemlja će zadržavati vlagu duže. Sve to bez dodatnih troškova i sa onim što ste svakako već imali na dohvat ruke – šoljom kafe koju ste popile ujutru.

Pa sljedeći put kad ispijate kafu, sjetite se da možda upravo pripremate savršeno prirodno đubrivo za svoje sobne biljke. A kad ih zalijete – napravite sebi još jednu šolju kafe da odmorite uz nju.

BONUS VIDEO:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE

klikni za zvuk

Pogledajte

00:19
NAJLEPŠE DVORIŠTE U EVROPI
Izvor: Instagram/littlegarden.world
Izvor: Instagram/littlegarden.world

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop