Dok traju vrućine nikome se ne pali rerna a želje za slatkim ne manjka. Zato se traže poslastice bez pečenja, a torta sa mljevenim makom i plazmom je baš takva.
Sastojci:
200 g mljevenog maka
200 g smeđeg (ili bijelog) šećera
2 kašike griza
500 ml mlijeka
1 kesica vanilinog šećera
150 g maslaca
350 g mljevenog plazma keksa
Ganaš:
150 g crne čokolade
150 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo pripremiti kalup sa obručem za tortu vel. 22cm. Obruč kalupa obmotati providnom folijom i staviti ga na tacnu za tortu. Sredinu (unutar kalupa) premazati uljem. U vanglicu staviti mljevenu plazmu i ostaviti na stranu. U odgovarajuću šerpicu staviti mljeveni mak, šećer, griz i mlijeko. Staviti na šporet. Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati, uz postepeno mješanje, pet minuta. Dodati vanilin šećer i isjeckani maslac. Kuvati još tri minuta. Odmah, vrelu smjesu, sipati preko mljevenog keksa i varjačom dobro sjediniti sve sastojke. Smjesu preručiti na tacnu za tortu i kašikom poravnati. Ostaviti tijesto na stolu dok se sprema čokoladni preliv, nije potrebno stavljati ga u frižider.
Čokoladni preliv: U manju posudu staviti izlomljenu čokoladu. U drugu posudu sipati slatku pavlaku i staviti je da se ugrije. Pazite da ne provri! Vrelu pavlaku preliti preko čokolade i miješati da se čokolada rastopi. Ako je potrebno vratiti ponovo na šporet i mješati sve dok se ne dobije sjajna glazura. Pripremljenu glazuru skloniti sa vatre, mješati jedan minut i preliti preko torte. Tortu staviti u frižider da se dobro stegne, oko 2-3 sata.