• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako vam prva tura roštilja nije baš najbolje "sjela", možda jedete pogrešan prilog

 Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

Svi obožavaju ovu kombinaciju, a koliko je štetna i da li postoji bolja alternativa od crnog luka uz roštilj, otkrio je dr Voja Perišić.

 Roštilj na drva i ugalj. Izvor: Shutterstock

Za Prvi maj se tradicionalno "roštilja" u prirodi, a izletišta su prepuna.

Majstori grila su poranili da "raspale" roštilj i pripreme vješalice, ćevape, pljeskavice, kobasice (ako još uvijek niste kupili meso, saznajte i koliko je potrebno da uzmete a da ne pretjerate, niti da vam zafali)... Hlade se sokovi i pivo, a za pripremu salate su najčešće zadužene žene. Nose se i rekviziti za sportsku zabavu, lopte, reketi... Kod nas se roštilj ne može zamisliti bez ogromnih količina crnog luka, a koliko je ovo dobra kombinacja, otkrio je poznati gastroentereolog, dr Vojislav Perišić

"Luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije dobar osjećaj, i ne savjetujem ga uz roštilj, ali mladi luk je druga priča", rekao je on i dodao da je salata tu da neutrališe štetna svojstva jakih obroka, kao što su gomile mesa koje se pripremaju za vrijeme 1. maja. 

"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida", objasnio je dr Voja. 

Njegov savjet svima koji pripremaju gril jeste i da ne pretjeruju sa solju u pripremi mesa. U restoranima se ovaj začin obilato koristi, a i za to postoji razlog...

"Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite minimalno, ali ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso", napomenuo je gastroenterolog i objasnio šta je to štetno kod roštilja. 

"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike, dakle ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj", rekao je dr Voja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop