Napunite tikvice bijelim mesom i kukuruzom.
Počela je sezona tikvica, a ako spadate u ljubitelje ovog povrća, predlažemo vam da ih napravite na ovaj način. Punjene tikvice ste sigurno jeli milion puta do sada, ali ako ih presečete po dužini, da izgledaju kao čamac i napinite ih bijelim mesom i kukuruzom bićete oduševljeni. Takođe, sir koji se pospipa preko im daje poseban šmek, a priprema ne zahtijeva posebne kulinarske veštine.
Sastojci:
- 4 tikvice
- 1-2 paradajza
- 1 crni luk
- 300 g bijelog mesa
- 150 g kukuruza
- 150 ml paradajz sosa
- 80 g tvrdog sira
- 100 ml vode
- 1/2 kašike skroba
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica slatke mljevene paprike
- 1/2 kašičice ljute mljevene paprike
- 1 veza peršuna
Priprema:
Presjecite tikvice po dužini, pa izdubite i poređajte na pleh. Premažite ulje i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Bijelo meso skuvajte, pa procijedite i kada se ohladi isjecite na sitne kockice. U tiganju propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte začine, kao i skrob koji ste pomiješali sa vodom. Promiješajte, pa sipajte paradajz sos. Kada sos krene da ključa, dodajte meso i kukuruz, pa smanjite temepraturu i kuvajte nekih 5 minuta. Na kraju dodajte sjeckani paradajz i promešajte. Napunite pečene tikvice, pospite rendanim sirom i pecite još nekih 10 minuta. Gotove tikvice pospite sjeckanim peršunom.
(Stvar ukusa)